Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Σχεδόν 9,5 δισ. ευρώ η επιβάρυνση λόγω δικαστικών αποφάσεων για συντάξεις

tags :
ΔΝΤ: Σχεδόν 9,5 δισ. ευρώ η επιβάρυνση λόγω δικαστικών αποφάσεων για συντάξεις
Οι αβεβαιότητες γύρω από αυτά τα κόστη είναι μεγάλες και μια συνολική εκτίμηση είναι δύσκολη
Οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν προγενέστερες μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε επιλεγμένες αναδρομικές πληρωμές για τους μισθούς και τις συνταξιοδοτικές αποδοχές.
Το κόστος αυτών των αναδρομικών πληρωμών θα μπορούσε να φτάσει περίπου στα 9,5 δισ. ευρώ, ή 3,3% του ΑΕΠ, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση – αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που δημοσιεύτηκε σήμερα, 12 Μαρτίου 2019.
Οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων αυξάνουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Το 2018, πάνω από το 0,4% του ΑΕΠ δαπανήθηκαν για τις αποφάσεις του δικαστηρίου, προκειμένου να καλυφθούν οι περικοπές των μισθών που επιβλήθηκαν το 2012 στους δημοσίους υπαλλήλους αντισυνταγματικά.
Εάν επεκταθούν αυτές οι αποφάσεις και για άλλες μεταρρυθμίσεις, στις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν τα ίδια επιχειρήματα, μπορεί να υπάρξουν σημανικές επιβαρύνσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό.
Ενώ ο αριθμός των συντάξεων που είναι επιλέξιμες για αναδρομική αποζημίωση είναι περιορισμένη, τα νομικά κενά σε αποφάσεις του 2012, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδρομικές πληρωμές έως 6,4 δισ. ευρώ.
Σε αυτά θα μπορούσαν να προστεθούν τα κόστη από τις πληρωμές επιδομάτων, ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, οι ελληνικές αρχές έχουν προτείνει αρκετά φορολογικά μέτρα, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμα αντικατοπτριστεί στις προβλέψεις του προϋπολογισμού.
Οι αβεβαιότητες γύρω από αυτά τα κόστη είναι μεγάλες και μια συνολική εκτίμηση είναι δύσκολη.
Οι ανωτέρω εκτιμήσεις υπόκεινται σε διάφορες παραδοχές, μεταξύ των οποίων:
(i) οι περιορισμένες πληροφορίες για τους πολίτες που είναι επιλέξιμοι
(ii) η διάκριση μεταξύ των περιπτώσεων όπου οι αποφάσεις επηρεάζουν μόνο την αναδρομική αποζημίωση για ένα ή περισσότερα έτη και εκείνων με επιπτώσεις για το μέλλον των μισθών και των συντάξεων.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης