Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα εξετάζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ

tags :
Η Ελλάδα εξετάζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ
Με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2019 η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις 7,7 δισ. δολάρια σε ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (SDR)
Το ενδεχόμενο να πληρώσει νωρίτερα του αναμενομένου τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε το Ταμείο στην έκθεση - αξιολόγηση της οικονομίας της Ελλάδας που δημοσίευσε σήμερα, 12 Μαρτίου 2019.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2019 η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις 7,7 δισ. δολάρια σε ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (SDR) που ξεπερνούν το 318% της ποσόστωσής της.
Ο σχεδιασμός είναι να καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια για κάθε χρόνο μέχρι το 2023, με την τελική δόση να είναι το 2024 της τάξεως των 0,3 δισ. δολάρια.
Όπως όμως έχουν αναφέρει οι ελληνικές αρχές, εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής, με το τελικό ποσό να είναι λίγο πάνω από τα 4,6 δισ. δολάρια.
Επίσης, όπως γνωστοποιεί το ΔΝΤ, οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν την τακτική έξοδο της χώρας στις αγορές και τη σταδιακή εξάντληση των ταμειακών της αποθεμάτων.
Το κυβερνητικό σχέδιο χρηματοδότησης προβλέπει την έκδοση περίπου 7 δισ. ευρώ με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα το 2019 και 2 έως 5 δισ. ευρώ ετησίως κατά την περίοδο 2020-23, με το ακριβές ποσό να εξαρτάται από τους στόχους της αγοράς και τους στόχους διαχείρισης.
Επίσης, σχεδιάζεται το αποθεματικό να μειωθεί φέτος σε περίπου 23 δισ. ευρώ (12% του ΑΕΠ ή 112% του χρέους) και έπειτα σταδιακά να υποχωρήσει περίπου 10 δισ. ευρώ έως το 2024.
Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, η ικανότητα αποπληρωμής της Ελλάδας είναι γενικά επαρκής σύμφωνα με το βασικό σενάριο, με το διαθέσιμο ταμειακό απόθεμα να υπολογίζεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ (16% του ΑΕΠ).
Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από ότι είχαν άλλες χώρες της Ευρωζώνης κατά την έξοδο τους από το πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού, το ταμειακό απόθεμα θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος της έως το 2022 χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση από την αγορά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης