Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού χρέους του ΔΝΤ

tags :
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού χρέους του  ΔΝΤ
Το ΥΠΟΙΚ προαναγγέλλει πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού χρέους του  ΔΝΤ
Μετά το «πράσινο φως» από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλιγκ για την εξόφληση των ακριβών υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα απέναντι στο ΔΝΤ, η κυβέρνηση προανήγγειλε και επίσημα πλέον τα σχέδια της.
Στο 9ο τεύχος του αγγλόφωνου οικονομικού δελτίου το υπουργείο Οικονομικών αποκαλύπτει ότι τμήμα της υπεραπόδοσης του κρατικού προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί τώρα για τον σκοπό αυτό.

Οι διαδικασίες για την πρόωση εξόφληση μέρος ή όλου του χρέους που έχει η χώρα προς τον διεθνή οργανισμό έχουν ήδη ξεκινήσει και αυτό απομένει είναι η υποβολή επίσημου πλέον αιτήματος προς το ΔΝΤ.
Όπως έχει ήδη μεταδώσει το «bankingnews» τα ελληνικά σχέδια θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με την εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο  κ. Τσακαλώτος πρόκειται να παρευρεθεί στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 μέχρι τις 14 Απριλίου.
Το κομμάτι του ελληνικού χρέους που βαρύνεται με το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης είναι τα 3,7 δισ. ευρώ του δανείου του ΔΝΤ τα οποία λήγουν φέτος και το 2020 και έχουν επιτόκιο 5,13%.
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 9,7 δισ. ευρώ έως το 2024.
Παραμένει πάντως θέμα προγραμματισμού για την πορεία του χρέους αν η ελληνική πλευρά θα αποπληρώσει τις δόσεις για τα ακριβά δάνεια ή θα προχωρήσει σε πλήρη εξόφληση διακόπτοντας έτσι την οικονομική τουλάχιστον σχέση με τον διεθνή οργανισμό.  
Τα χρήματα πάντως υπάρχουν και θα προέλθουν από την δόση του 1 δισ., από το περίφημο «μαξιλάρι ρευστότητας» αλλά κι από τα όσα έχει μαζέψει ο ΟΔΔΗΧ από τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Άλλωστε επίκειται και τρίτη ομολογιακή έκδοση, πιθανότατα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's (πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β) στις 26 Απριλίου.
Στο ίδιο δελτίο το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ακόμα ότι, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ το 2018.
Ωστόσο τα τελικά στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 θα ανακοινωθούν από την Eurostat στις 23 Απριλίου.
Το σημαντικό βέβαια είναι ότι η Ελλάδα υπερβαίνει για 4η χρονιά τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Στο οικονομικό δελτίο υπάρχει ειδική αναφορά  για την εκταμίευση των 974 εκατ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup που συνεδρίασε στο Βουκουρέστι τα οποία δεν είναι δόση αλλά χρήματα που προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που απεκόμισαν η ΕΚΤ και οι τράπεζες του ευρωσυστήματος.
Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνονται και για τις ελληνικές τράπεζες με την σημείωση ότι κατάφεραν να μειώσουν το στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 2,9 δισ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2018, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος τους να διαμορφώνεται στα 81,8 δισ. ευρώ.
Επίσης οι νέοι στόχοι που υπέβαλαν οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) υποδηλώνουν ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα περιοριστεί ελαφρώς κάτω από το 20% έως το τέλος του 2021,ενώ οι προηγούμενοι στόχοι προέβλεπαν μείωση στο 21,2%.


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης