Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το κόλπο της διοίκησης του Ευαγγελισμού για να μη πληρώνει τους προμηθευτές

tags :
Το κόλπο της διοίκησης του Ευαγγελισμού για να μη πληρώνει τους προμηθευτές
Τι αναφέρει επιστολή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων
Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας ο Ευαγγελισμός εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης με τη διοίκηση να χρησιμοποιεί φθηνά κόλπα έναντι των προμηθευτών για να κρατήσει εν λειτουργία το κρατικό νοσοκομείο.
Η διοίκηση του νοσοκομείου έβαλε σε εφαρμογή «πατέντα» έτσι ώστε να παραγγέλνει ότι χρειάζεται από τους προμηθευτές υγείας αλλά να μη τους πληρώνει.
Το κόλπο βασίζεται στη διαδικασία ανάρτησης στο διαδίκτυο της προμήθειας υλικού που είναι  αναγκαία  για να νομιμοποιηθεί η οικονομική συναλλαγή και ο  προμηθευτής- πιστωτής του νοσοκομείου να ελπίζει σε βάθος χρόνο στην αποπληρωμή  της  οφειλής.
Η διοίκηση του Ευαγγελισμού από τη στιγμή της παραγγελίας ιατρικού εξοπλισμού δεν έδινε Αριθμό Δικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) με αρνητική συνέπεια για τον προμηθευτή, ο οποίος αντιμετωπίζετε ως «όμηρος» από τη διοίκηση του Ευαγγελισμού  αφού δεν μπορεί να αρνηθεί να δώσει ιατρικό υλικό στο κρατικό νοσοκομείο.
Να σημειωθεί ότι όταν δεν υπάρχει Αριθμός Δικτυακής Ανάρτησης δεν μπορεί ο προμηθευτής να διεκδικήσει την οφειλή του από το νοσοκομείο και ο μόνος δρόμος που του απομένει είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για αναγνωρίσει την οικονομική  συναλλαγή και την οφειλή του Ευαγγελισμού.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών  Προϊόντων κ. Γεράσιμος Λειβαδάς επιβεβαίωσε στο bankingnerws το «κόλπο» του Ευαγγελισμού και  αποκάλυψε ότι ως εταιρεία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κάνοντας αγωγή στο νοσοκομείο για να εισπράξει την αξία του ιατρικού υλικού που είχε  παραδώσει.
Ως πρόεδρος του Συνδέσμου υποστηρίζει  ότι  οι προμηθευτές είναι στον «αέρα» καθώς δεν υπάρχουν πιστώσεις για τις προμήθειες που έδωσαν στο νοσοκομείο τα  τρία  τελευταία  χρόνια. 
Η λύση εξόφλησης των προμηθευτών  δίνετε  μέσα  από αγωγές.
Ο  πρόεδρος  κ. Γ. Λειβαδάς θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί νομοθετικά το πρόβλημα καθώς  το ύψος των οφειλών του νοσοκομείου «αγγίζουν» τα 30 εκατ. ευρώ.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων με επιστολή του προς τη  διοίκηση του Ευαγγελισμού  στην  ουσία μεταθέτει το πρόβλημα στις αρμόδιες  υπηρεσίες.  

Η επιστολή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών  Προϊόντων

Προς το ΓΕΝ. ΝΟΣ. ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Υψηλάντου 45-47
106 76 Αθήνα

Υπ’ όψιν: κας Παν. Γκουλάκη-Μητσάκη, Διοικήτριας Νοσοκομείου
Κοινοποίηση: Διοικήτρια 1ης  ΥΠΕ Αττικής, κα Ι. Διαμαντοπούλου
Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών ΥΥ, κ. Θ. Κοματά
Υπουργό Υγείας, κ. Α. Ξανθό
Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Π. Πολάκη
Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2019
Αρ. Πρωτ.: 19-049

ΘΕΜΑ: «Ανεξόφλητα τιμολόγια προμηθευτών μελών του Συνδέσμου μας –Μη θεώρηση χρηματικών ενταλμάτων»

Σε συνέχεια επανειλημμένων επιστολών μας σχετικά με το δυσθεώρητο και συνεχώς διογκούμενο χρέος του Νοσοκομείου σας προς τους προμηθευτές ιατρικών υλικών, η πλειονότητα των οποίων είναι μέλη του Συνδέσμου μας, παρεμβαίνοντας για μια ακόμη φορά εν όψει της αδιέξοδης οικονομικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σε βάρος τους, παρακαλούμε να  λάβετε υπόψη σας τα εξής:

1. Όπως με διαδοχικές επιστολές μας έχουμε επισημάνει, για το φαινόμενο αυτό αποκλειστική ευθύνη φέρει το Νοσοκομείο σας, το οποίο επί σειρά ετών μέχρι και σήμερα, όχι μόνο παρακάμπτει συστηματικά τις διαγωνιστικές διαδικασίες  για την έγκαιρη και αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών του σε ιατρικά υλικά, όπως προϋποθέτει με βάση τις αρχές της διαφάνειας και του ανόθευτου ανταγωνισμού, το δημόσιο λογιστικό και το ενωσιακό δίκαιο, αλλ΄επιπλέον δεν τηρεί και την στοιχειώδη υποχρέωση που έχει για την κατάρτιση και υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, κατά τον χρόνο της σύναψής τους, με τη διαβεβαίωση ότι θα επακολουθήσει εν συνεχεία άμεσα η τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την έκδοση των αντίστοιχων τιμολογίων και την πληρωμή τους για τις  προμήθειες που κατ΄αυτόν τον τρόπο εκτελούνται.
2. Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια, οι προμηθευτές σας, αν και εκτελούν τις προμήθειες που τους αναθέσατε, να μην έχουν δυνατότητα να εκδώσουν τα αντίστοιχα τιμολόγια έως ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, αλλά και όταν τελικά  τους επιτραπεί, με σημαντική καθυστέρηση, να προχωρήσουν στην έκδοσή τους, να μην εξοφλούνται λόγω ελλείψεων ή παρατυπιών των διοικητικών υπηρεσιών σας.
3.  Αποκορύφωμα των πιο πάνω είναι ότι, παρότι τον Ιούλιο 2017, κατόπιν των εντόνων διαμαρτυριών του Συνδέσμου μας και όλων των ενδιαφερομένων, δώσατε τελικά εντολή στους προμηθευτές σας να εκδώσουν τα σχετικά τιμολόγια για εκτελεσθείσες προμήθειες των παρελθόντων ετών (2013-2016), ύψους άνω των 25.000.000 €, εν τούτοις, καίτοι τα μέλη μας συμμορφώθηκαν αμέσως, προβαίνοντας μεταξύ των άλλων και στην πληρωμή ΦΠΑ 24% επί της αξίας των τιμολογίων, τα τιμολόγιά τους παραμένουν μέχρι και σήμερα ανεξόφλητα, χωρίς καμία προοπτική, όπως διαφαίνεται, να πληρωθούν τελικά.
4. Δυστυχώς όμως η κατάσταση αυτή, όχι μόνο εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά επιδεινώνεται συνεχώς σε βάρος πάντοτε των προμηθευτών σας. Ήδη με διαδοχικές πράξεις της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ενδεικτικά, πράξεις 20/2018, 6/2018 κλπ) σειρά χρηματικών ενταλμάτων του οικονομικού έτους 2018 του Νοσοκομείου σας για την πληρωμή των προμηθευτών-μελών μας, που υπερβαίνουν το ποσό των 2.000.000 €, δεν θεωρήθηκαν, λόγω παραλείψεων, όπως καταλογίζεται στις σχετικές πράξεις, των διοικητικών υπηρεσιών σας, ως προς την ορθή και νομότυπη σύνταξη και αυτών ακόμη των αναγκαίων για την πληρωμή εγγράφων και δικαιολογητικών.
5. Κατόπιν τούτου και εν όψει του οικονομικού αδιεξόδου, στο οποίο έχουν περιέλθει τα μέλη μας,  σας καλούμε:

α) Να προβείτε στην άμεση εξόφληση των τιμολογίων που εκδόθηκαν κατόπιν της εντολής σας τον Ιούλιο 2017 για τις προμήθειες παρελθόντων ετών.
β) Να προβείτε στην άμεση επανυποβολή των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής με την νομότυπη συμπλήρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών καθώς και την προσκόμιση των δικαιολογητικών που αποδεικνύουν τη συμμόρφωση των τιμών των τιμολογηθέντων υλικών με τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών ώστε να τύχουν εφαρμογής οι νομιμοποιητικές διατάξεις των άρθρων 66 παρ. 28 του Ν.3984/2011 και έκτου παρ. 2 του Ν.4432/2016, όπως η ισχύς του παρατάθηκε.
γ) Να τηρείτε από τούδε και στο εξής τις προβλεπόμενες από το δημόσιο λογιστικό και τον Ν.4412/2016 διαδικασίες για τη σύναψη συμβάσεων προμηθειών ιατρικών υλικών, όπως έχετε σχετικώς υποχρέωση ως διοίκηση.


Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης