Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στη πλάτη της επομένης κυβέρνησης το αφορολόγητο

tags :
Στη πλάτη της επομένης κυβέρνησης το αφορολόγητο
Οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στο θέμα του αφορολόγητου
Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup να συμπεριελάμβανε και τη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για διεύρυνση της φορολογικής βάσης παρόλα αυτά μην ξεχνάμε πως ενδιάμεσα υπάρχει και η κάλπη που πρέπει να στηθεί.
Από την άλλη και ο πρόεδρος του Eurogroup, Mάριο Σεντένο, σε συνέντευξη του χθες άφησε ένα παράθυρο για την μείωση του αφορολογήτου.
Η κυβέρνηση πάντως έχει υπαινιχτεί και  έχει υποσχεθεί κατά καιρούς πως πρόκειται να καταργήσει την προνομοθετημένη μείωση του αφορολογήτου όπως έπραξε και για την μείωση των συντάξεων.
Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στο θέμα του αφορολόγητου.
Ξεκάθαρα στην δεύτερη έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, η άποψη της Κομισιόν συμπλέει με αυτή του ΔΝΤ.
Αναφέρεται πως η μείωση του αφορολογήτου θα έχει ως αποτέλεσμα την διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να υπάρξουν τα κίνητρα εκείνα που θα οδηγήσουν στην μείωση της φορολογικής κλίμακας για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.
Μάλιστα επισημαίνεται πως είναι κρίσιμο το φορολογικό σύστημα να γίνει πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και τη μείωσης των φορολογικών συντελεστών για την εργασία και ιδίως για τις επιχειρήσεις.

Σύντομα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων το αφορολόγητο

Η μείωση του αφορολογήτου πρόκειται σύντομα να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων  τουλάχιστον σε ένα πρώιμο στάδιο αφού στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακης αξιολόγησής θα συζητηθεί και  και ο προϋπολογισμός του 2020 με τους θεσμούς καθώς και  το μεσοπρόθεσμο έως το 2023.
Ουσιαστικά αυτό που έχει προβλεφθεί είναι να διευρυνθεί η φορολογική βάση με ταυτόχρονη μείωση του κατώτατου συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20%.
Στη ζυγαριά από τη μια πλευρά βρίσκεται η μείωση του ορίου και στην άλλη πλευρά η μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος και ιδιοκτησίας.
Στον προϋπολογισμό του 2019 έχει προβλεφθεί μια προοδευτική μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος των εταιρειών συνολικά κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες για τέσσερα έτη από το 2020 και μείωση του φορολογικού συντελεστή  των μερισμάτων από 15% σε 10%.

Τα χρονικά περιθώρια για τη διαπραγμάτευση

Το προσχέδιο του  επομένου προϋπολογισμού θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, όπως θα έχει καταρτιστεί από την υπάρχουσα κυβέρνηση.
Την οποία πολιτικά αυτή τη στιγμή δεν την συμφέρει καθόλου να ανοίξει πρώιμα το θέμα αυτό.
Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού πάλι θα πρέπει να έχει κατατεθεί  μέχρι και τέλος Νοεμβρίου.
Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση μιας καινούριας κυβέρνησης εάν οι εκλογές διεξαχθούν τον Οκτώβριο, τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά για περαιτέρω διαπραγμάτευση του αφορολόγητου.

Ο φόρος για το κατώτατο μισθό από το 2020

Με το κατώτατο μισθό από την 1 Φεβρουαρίου να βρίσκεται στα 650 ευρώ, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ανέρχεται σε 7.644 ευρώ.
Με βάση τη  υπάρχουσα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος προκύπτει ετήσιος φόρος (22%) ύψους 1681,68 ευρώ. Επειδή υπάρχει η έκπτωση φόρου για τους  μισθωτούς της τάξεως των 1.950 ευρώ, ο τελικός φόρος  που προκύπτει είναι μηδέν.
Την 1/1/2020 όμως που θα εφαρμοστούν οι μειωμένες εκπτώσεις φόρων με το όριο για τους αγάμους να πέφτει  στα 1.250 ευρώ από τα  1.950 ευρώ που είναι σήμερα και το νέο συντελεστή φορολογίας θα ισχύει το εξής.
Ο νέος φόρος που θα προκύπτει εφαρμόζοντας το συντελεστή 20% θα είναι της τάξεως των 1528,8 ,θα αφαιρείται η  έκπτωση φόρου των 1.250 ευρώ και έτσι ο ετήσιος φόρος που θα προκύπτει θα  είναι 278,8 ευρώ.
 
Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης