Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι προκλήσεις για την κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις 7/7 απέναντι στους δανειστές

tags :
Οι προκλήσεις για την κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις 7/7 απέναντι στους δανειστές
Οι άμεσες εκκρεμότητες της νέας κυβέρνησης με την Ε.Ε.
Το χρονοδιάγραμμα της 4ης μεταμνημονιακής έκθεσης για τη χώρα θα είναι αυτό που θα κρίνει την ένταση, το εύρος αλλά και τα πρόσωπα με τα οποία θα κληθεί να συνεννοηθεί η νέα κυβέρνηση.
 
Ποια είναι τα σενάρια
 
Οι πιθανότητες για τη νέα μεταμνημονιακή έκθεση εμφανίζονται να είναι σχετικώς μοιρασμένες μεταξύ του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου/Νοεμβρίου με τη δεύτερη εκδοχή να προβάλει ως σαφώς πιο διαχειρίσημη λύση για τη νέα κυβέρνηση αλλά και λύση η οποία «σπρώχνει» τα πράγματα σε μια κάποια καθυστέρηση, η οποία μπορεί να εμποδίσει την οικονομική «εκτίναξη» στην οποία θα προσβλέπει η νέα κυβέρνηση.
Είναι περίπου προφανές πως το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης θα πέσει στα βαθιά, αφού μεταξύ άλλων θα έχει να αντιμετωπίσει τις μάλλον κακές διαθέσεις των θεσμών ως προς τις παροχές της απελθούσας κυβέρνησης.
Βέβαια η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίου, στοιχείο το οποίο θα δώσει κάποιο χώρο στις διαπραγματεύσεις με το πολιτικό προσωπικό που θα έχει αναδείξει η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.
Οι θεσμοί ως γνωστόν αν και είχαν προγραμματίσει την άφιξή τους τον Ιούλιο, λόγω της προκήρυξης των εκλογών, πραγματοποίησαν άμεσα παράταση του προγράμματός τους στο χρόνο και έτσι επισήμως τα κλιμάκια θα είναι στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο.
Στις 9 Ιουλίου αναμένεται η άφιξη του επικεφαλής του SSM κ. A. Enria στην Αθήνα όμως οι συζητήσεις που αυτός θα διεξάγει θα είναι επί ειδικών θεμάτων και θα αφορούν κυρίως τις τράπεζες.
Κάποιες άτυπες πλην όμως καίριες συναντήσεις θα λάβουν χώρα στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist (16 και 17 Ιουλίου) που θα φιλοξενήσει ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σημαντικότερος εξ αυτών σε ότι αφορά την 4η μεταμνημονιακή έκθεση είναι ο D. Costello με δεδομένο πως η σύνταξη του report αποτελεί δουλειά της Κομισιόν.
Η σύνταξη της έκθεσης και οι εκκρεμότητες σε σχέση με το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης εάν και εφόσον ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου – οι πιθανότητες συντριπτικές- θα γίνει υπό την παρούσα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλαδή με τον P. Moscovici, αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν.
Οι σχέσεις του κ. Moscovici με την επερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (εφόσον επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις) είχαν περάσει από πολλά κύματα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Όμως οι νέες συνθήκες βάσει των οποίων η Νέα Δημοκρατία θα είναι πλέον κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση και ο Moscovici απέρχεται δίδουν μια άλλη δυναμική στη διαπραγμάτευση ή σωστότερα αφαιρούν κάποιους από τους προηγούμενους παράγοντες δυσκολίας.
Η οποιαδήποτε κυβέρνηση πάντα αντιλαμβάνεται διαφορετικά τους θεσμούς σε σχέση με την αντιπολίτευση και ο Moscovici έχει καταγράψει πως επιθυμεί να βοηθήσει τη χώρα.
Δεν έχει δε λόγο να μην το κάνει τώρα μάλιστα που παραδίδει το χαρτοφυλάκιό του.
Άλλωστε η θητεία του συγκεκριμένου Επιτρόπου ξεκίνησε με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία.
Η Επιτροπή τέλος αποτέλεσε σε όλη τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου μα και μετά τον πιο "βοηθητικό" για τη χώρα θεσμό.

Η μείωση του πλεονάσματος θα κρίνει τους χρόνους της διαπραγμάτευσης

Κύκλοι που ξέρουν καλά τις εκκρεμότητες παρατηρούν πως οι χρόνοι θα κριθούν σε σημαντικό βαθμό από τα ζητήματα στα οποία θα θέσει προτεραιότητα η νέα κυβέρνηση.
Από το αν δηλαδή, η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ζητήσει άμεσα τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020, κάτι πάντως , που θα πρέπει προηγουμένως να το έχει συνεννοηθεί με τους θεσμούς λαμβάνοντας ένα έστω και άτυπο οκ.
Η κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό της στην Επιτροπή, αρχές Οκτωβρίου σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που εκπορεύονται από το «ευρωπαϊκό εξάμηνο».
Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία με πόσο πλεόνασμα θα χτιστεί ο προϋπολογισμός: Με 3,5% ή με 2,5%.
Δεν αποκλείεται ασφαλώς το αίτημα τούτο να μην αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης και ο νέος πρωθυπουργός να επιλέξει το σενάριο να αιτηθεί τη μείωση του πλεονάσματος σε έναν δεύτερο χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έλθει σε συνεννόηση με τους θεσμούς και για άλλα κρίσιμα θέματα όπως το νέο πλαίσιο για τη μείωση της φορολογίας έστω και εάν το πλαίσιο αυτό ισχύει σε κατοπινό χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης