Οικονομία

Ποιες φοροελαφρύνσεις του 2020 έχουν «κλειδώσει» και ποιες είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς

Ποιες φοροελαφρύνσεις του 2020 έχουν «κλειδώσει» και ποιες είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς
Σε 15 ημέρες θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για τις φοροελαφρύνσεις καθώς μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι συνομιλίες με τους θεσμούς
Το σχέδιο για τις ελαφρύνσεις που θα επιδιώξει η κυβέρνηση να εφαρμοστούν από το 2020 καταστρώνουν στο οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου έτσι ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις στην περίπτωση που οι συζητήσεις με τους θεσμούς δυσκολέψουν.
Σε δημοσίευμα της η «Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρει ότι «σε αυτή τη φάση ορισμένες εκ των φοροελαφρύνσεων που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ φαίνεται να είναι πιο ώριμες καθώς θεωρούνται αναπτυξιακές, άλλες έχουν μετατεθεί για το 2022 εξαιτίας του υψηλού κόστους στον προϋπολογισμό ενώ κάποιες σημαντικές όπως οι ελαφρύνσεις στη φορολογική κλίμακα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς».
Έτσι σε 15 ημέρες θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για τις φοροελαφρύνσεις που θα συνοδευόσουν τον προϋπολογισμό του 2020 καθώς μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι συνομιλίες με τους θεσμούς.

Ποιες προχωρούν

Η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν έχει συμφωνήσει με τους Θεσμούς για τις παρεμβάσεις που μπορούν αν δώσουν ώθηση στην οικονομία.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων καθώς και όσες σχετίζονται με την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα:
- Μειώνεται από το 28% στο 24% ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη του 2019 αν και το κόστος θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020.
Για το 20121 προβλέπεται η μείωση του συντελεστή στο 20% ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη στο 5% από 10% που είναι σήμερα.
-Μειώνεται ο ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 13%
-Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τα επόμενα τρία χρόνια
-Αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας για ακόμη τρία χρόνια
-Έκπτωση 40% των δαπανών ενεργειακής εγκατάστασης, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα 8.636 ευρώ καθώς το κόστος του ανέρχεται στα 1,9 δις ευρώ.

Ποιες φοροελαφρύνσεις δρομολογούνται

Στα επόμενα χρόνια αναμένονται φοροελαφρύνσεις όπως:
-Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών, 11% και 22% από 13% και 24% αντίστοιχα
-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μέτρο που θα εφαρμοστεί σταδιακά από το 20121 και μετά
-Σταδιακή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων, που θα έπρεπε να έχει καταργηθεί από το τέλος του 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης