Ο Ross μεταξύ άλλων ανέδειξε και την σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο την ενέργεια....
(upd) Οι μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας και η στενότερη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον εμπορικό τομέα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross.
Αιχμή αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες ο κλάδος της ενέργειας, με το ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ να είναι σημαντικό.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον κ. Ross το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας στον οικονομικό τομέα και στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, με την αμερικανική πλευρά να επισημαίνει τα πρώτα δείγματα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ο κ. Μητσοτάκης που αρχικά παρουσίασε όλο το πλέγμα των εμβληματικών επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί, έθεσε και το ζήτημα της εξαίρεσης από τους αμερικανικούς δασμούς του ελληνικού ελαιολάδου, κατά την εξαγωγή του στις ΗΠΑ.
Στη συνάντηση που έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ, αλλά και ζητήματα διεθνούς εμπορίου.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 25 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ τη Νέα Υόρκη και θα είναι προσκεκλημένος του κ. Ρος σε γεύμα με Αμερικανούς Επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Γεωργιάδης: Ενθουσιασμένος ο Ross με τον αναπτυξιακό νόμο
Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, Geoffrey Pyatt.
Μάλιστα, από την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι οι ΗΠΑ έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τον αναπτυξιακό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
«Η συνάντηση πήγε πάρα πολύ καλά.
Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου και κυρίως τους Υφυπουργούς που ήταν εδώ πολύ καλά διαβασμένοι και μπορέσαμε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ και του Ross.
Παρουσιάσαμε και τον αναπτυξιακό νόμο που ετοιμάζουμε, ο οποίος κατενθουσίασε τους Αμερικανούς γιατί κι εκείνοι είπαν ότι μ’ αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μεταμορφώνει τη χώρα και έρχεται η ώρα να έλθουν σοβαρές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης μετά τη συνάντηση.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας, Νίκος Παπαθανάσης, Γιάννης Τσακίρης, Κώστας Φραγκογιάννης και αξιωματούχοι των δύο χωρών.
Pyatt (ΗΠΑ): Ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για Ελληνικό και μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις
Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα τόνισε εκ νέου ο Αμερικανός πρέσβης, Geoffrey Pyatt, ο οποίος συμμετείχε στις συναντήσεις στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Wilbur Ross, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη.
Ειδικότερα, ο Pyatt -με ανάρτηση του στο twitter- χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ομάδα του εστιάζουν στην ανάπτυξη εμπορικών δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας αλλά και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Με τον υπουργό Ross εκφράσαμε τη στήριξη των ΗΠΑ σε αυτές τις προσπάθειες και τη δέσμευση μας να συνεχίσουμε την πρόοδο επί του στρατηγικού διαλόγου» επισημαίνει ο Pyatt.
Όσον αφορά τη συνάντηση του Ross με τον κ. Γεωργιάδη, ο Pyatt έκανε λόγο για «εξαιρετική συνάντηση» και τόνισε ότι στο επίκεντρο βρέθηκαν τα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ισχυρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Ελληνικό, τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις.
Την επίσπευση της ολοκλήρωσης του FSRU ζήτησε ο Ross από την κυβέρνηση - Συνάντηση με Κοπελούζο
Μεγάλο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση της επένδυσης του FSRU στην Αλεξανδρούπολη (πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου), επιδεικνύει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ross που βρίσκεται στην Ελλάδα ενόψει της ΔΕΘ.
Ο Αμερικανός υπουργός είχε συνάντηση κατ’ ιδίαν με τον κ. Δημήτρη Κοπελούζο στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.
Το ενδιαφέρον της αμερικάνικης πλευράς εστιάζεται στην ολοκλήρωση της επένδυσης, ώστε να μπορεί το αμερικάνικο LNG να προωθηθεί και να διοχετευθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Παράλληλα, επιδεικνύεται έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο εν λόγω πρότζεκτ, όπου πέραν της ρουμανικής πλευράς, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μεγάλοι διεθνείς όμιλοι μεταξύ των οποίων και η Glencore.
Δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει η Gaslog που ανήκει στον εφοπλιστή Λιβανό, η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει την συμμετοχή της στο πρώτο της FSRU στον Παναμά.
Ερώτημα αποτελεί τι θα γίνει με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ, όταν προχωρήσει και ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία.
Δεύτερη «πύλη» εισόδου LNG
Το τερματικό LNG θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και, μέσω ενός συστήματος υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού, θα συνδέεται στο εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Θα διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων καθώς και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου 5,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, με σκοπό να αποτελέσει την τέταρτη «πύλη» εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας και μια νέα «πύλη» εισόδου LNG, μετά τη Ρεβυθούσα, στις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.
Έτσι, εκτιμάται πως θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών.
Παράλληλα, θα βελτιώσει την αξιοπιστία και την ευελιξία του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου καθώς και των περιφερειακών και διευρωπαϊκών συστημάτων, ενώ θα ενισχύσει τους περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας.
Στο πλαίσιο της τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής, το τερματικό θεωρείται «συγχρονισμένο» με τον Διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος θα συνδέσει το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με το βουλγαρικό, ξεκινώντας από την Κομοτηνή και καταλήγοντας στη Στάρα Ζαγόρα στη γειτονική χώρα.
Οι επαφές της Τετάρτης 4/9
Την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι τις θέσεις των ΗΠΑ για τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και την ανάγκη να αναδειχθεί η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στον κλάδο της Ενέργειας, είχαν οι ελάχιστοι επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εφοπλιστές οι οποίοι παραβρέθηκαν στον δείπνο, που δόθηκε το βράδυ 4 Σεπτεμβρίου 2019 προς τιμή του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ W. Ross.
Παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και πρωτοκλασάτων υπουργών, ο κ Ross διατύπωσε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στον κλάδο της Ενέργειας και ειδικότερα όσον αφορά στην ανάδειξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου.
Ο Ross μεταξύ άλλων ανέδειξε και την σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο την ενέργεια.
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη σημασία στην Ελλάδα... καθώς η Τουρκία έχει καταστεί ασταθής σύμμαχος.
Η Τουρκία συνεχίζει τις απαράδεκτες προκλήσεις σε Κύπρο και Αιγαίο και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα...με απότερο στόχο την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Οι ΗΠΑ... "ενδιαφέρονται" για τα ΕΛΠΕ
Ορισμένοι αναφέρουν ότι η παρουσία του Ross στην Αθήνα συνδέεται και με το ενδιαφέρον αμερικανικού fund – δεν είναι το Carlyle – το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει το 30% των ΕΛΠΕ.
Να σημειωθεί ότι στα ΕΛΠΕ συμμετέχουν το Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση με 45,5% και το ΤΑΙΠΕΔ με 35,5%.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις η πλευρά Λάτση έχει επικοινωνήσει στην ελληνική κυβέρνηση την ύπαρξη ενδιαφέροντος από το αμερικανικό fund το οποίο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον Λάτση.
Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η πώληση του 15% των ΕΛΠΕ από το ποσοστό που κατέχει ο Λάτσης και επίσης 15% από το ποσοστό που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Το fund θα ελέγχει το 30%, το Paneuropean Oil περίπου 30,3% και το ελληνικό δημόσιο 20,5%.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν το ελληνικό δημόσιο θέλει να πουλήσει με την παραδοχή ότι Λάτσης και το αμερικανικό fund θα ελέγχουν το 60% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ.
Το 30% με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις υπολογίζεται σε 850 εκατ ευρώ.
Το ελληνικό δημόσιο θα αποδεχθεί να πουλήσει το 15% αλλά δίδοντας μετοχικό πλεονέκτημα στην πλευρά Λάτση;
Οι αμερικανοί πάντως πέραν των ΕΛΠΕ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κλάδο ενέργειας στην Ελλάδα, που αφορούν κυρίως τις ΑΟΖ αλλά και ευρύτερα ενεργειακά – στρατηγικά θέματα.
Τι είχε συμβεί στα ΕΛΠΕ;
Μια εταιρία διύλισης όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, με αποτελέσματα, ισχυρά κεφάλαια και ισολογισμό αποτελεί μεν εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα αλλά όχι για τους ξένους επενδυτές τόνιζε αρχές 2019 το bankingnews.
Όπως αναλύει αξιόπιστη πηγή, το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκαν ισχυρά ονόματα για τα ΕΛΠΕ υποχρεώνει το ΤΑΙΠΕΔ να μειώσει τις προσδοκίες του ενώ δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί – ο διαγωνισμός τελικώς κηρύχθηκε άγονος.
Να σημειωθεί ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και όχι μόνο δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό για δύο λόγους
1)Γιατί προβλέπουν ότι θα κηρυχθεί άγονος λόγω τιμήματος
2)Γιατί τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ είναι μακρά από τα κέντρα εξόρυξης και οι πολυεθνικές εταιρίες ήδη έχουν στρατηγικές θέσεις στα μεγάλα κοιτάσματα.
Η μεταφορά έχει καταστεί κόστος που μπορεί να αντιμετωπίσουν όλες οι μεγάλες εταιρίες…οπότε εύλογα μειώνεται το στρατηγικό ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ.
Στον διαγωνισμό που τελικώς κηρύχθηκε άγονος από την μια πλευρά συμμετείχε το σχήμα Glencore και Carlyle και από την άλλη η Vitol με την αλγερινή Sonatrach
Να σημειωθεί ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία των ΕΛΠΕ ανέρχεται σε 2,82 δισεκ. ευρώ.
www.bankingnews.gr
Αιχμή αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες ο κλάδος της ενέργειας, με το ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ να είναι σημαντικό.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον κ. Ross το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας στον οικονομικό τομέα και στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, με την αμερικανική πλευρά να επισημαίνει τα πρώτα δείγματα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ο κ. Μητσοτάκης που αρχικά παρουσίασε όλο το πλέγμα των εμβληματικών επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί, έθεσε και το ζήτημα της εξαίρεσης από τους αμερικανικούς δασμούς του ελληνικού ελαιολάδου, κατά την εξαγωγή του στις ΗΠΑ.
Στη συνάντηση που έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ, αλλά και ζητήματα διεθνούς εμπορίου.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 25 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ τη Νέα Υόρκη και θα είναι προσκεκλημένος του κ. Ρος σε γεύμα με Αμερικανούς Επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Γεωργιάδης: Ενθουσιασμένος ο Ross με τον αναπτυξιακό νόμο
Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, Geoffrey Pyatt.
Μάλιστα, από την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι οι ΗΠΑ έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τον αναπτυξιακό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
«Η συνάντηση πήγε πάρα πολύ καλά.
Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου και κυρίως τους Υφυπουργούς που ήταν εδώ πολύ καλά διαβασμένοι και μπορέσαμε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ και του Ross.
Παρουσιάσαμε και τον αναπτυξιακό νόμο που ετοιμάζουμε, ο οποίος κατενθουσίασε τους Αμερικανούς γιατί κι εκείνοι είπαν ότι μ’ αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μεταμορφώνει τη χώρα και έρχεται η ώρα να έλθουν σοβαρές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης μετά τη συνάντηση.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας, Νίκος Παπαθανάσης, Γιάννης Τσακίρης, Κώστας Φραγκογιάννης και αξιωματούχοι των δύο χωρών.
Pyatt (ΗΠΑ): Ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για Ελληνικό και μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις
Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα τόνισε εκ νέου ο Αμερικανός πρέσβης, Geoffrey Pyatt, ο οποίος συμμετείχε στις συναντήσεις στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Wilbur Ross, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη.
Ειδικότερα, ο Pyatt -με ανάρτηση του στο twitter- χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ομάδα του εστιάζουν στην ανάπτυξη εμπορικών δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας αλλά και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Με τον υπουργό Ross εκφράσαμε τη στήριξη των ΗΠΑ σε αυτές τις προσπάθειες και τη δέσμευση μας να συνεχίσουμε την πρόοδο επί του στρατηγικού διαλόγου» επισημαίνει ο Pyatt.
Όσον αφορά τη συνάντηση του Ross με τον κ. Γεωργιάδη, ο Pyatt έκανε λόγο για «εξαιρετική συνάντηση» και τόνισε ότι στο επίκεντρο βρέθηκαν τα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ισχυρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Ελληνικό, τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις.
Την επίσπευση της ολοκλήρωσης του FSRU ζήτησε ο Ross από την κυβέρνηση - Συνάντηση με Κοπελούζο
Μεγάλο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση της επένδυσης του FSRU στην Αλεξανδρούπολη (πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου), επιδεικνύει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ross που βρίσκεται στην Ελλάδα ενόψει της ΔΕΘ.
Ο Αμερικανός υπουργός είχε συνάντηση κατ’ ιδίαν με τον κ. Δημήτρη Κοπελούζο στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.
Το ενδιαφέρον της αμερικάνικης πλευράς εστιάζεται στην ολοκλήρωση της επένδυσης, ώστε να μπορεί το αμερικάνικο LNG να προωθηθεί και να διοχετευθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Παράλληλα, επιδεικνύεται έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο εν λόγω πρότζεκτ, όπου πέραν της ρουμανικής πλευράς, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μεγάλοι διεθνείς όμιλοι μεταξύ των οποίων και η Glencore.
Δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει η Gaslog που ανήκει στον εφοπλιστή Λιβανό, η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει την συμμετοχή της στο πρώτο της FSRU στον Παναμά.
Ερώτημα αποτελεί τι θα γίνει με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ, όταν προχωρήσει και ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία.
Δεύτερη «πύλη» εισόδου LNG
Το τερματικό LNG θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και, μέσω ενός συστήματος υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού, θα συνδέεται στο εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Θα διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων καθώς και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου 5,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, με σκοπό να αποτελέσει την τέταρτη «πύλη» εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας και μια νέα «πύλη» εισόδου LNG, μετά τη Ρεβυθούσα, στις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.
Έτσι, εκτιμάται πως θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών.
Παράλληλα, θα βελτιώσει την αξιοπιστία και την ευελιξία του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου καθώς και των περιφερειακών και διευρωπαϊκών συστημάτων, ενώ θα ενισχύσει τους περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας.
Στο πλαίσιο της τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής, το τερματικό θεωρείται «συγχρονισμένο» με τον Διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος θα συνδέσει το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με το βουλγαρικό, ξεκινώντας από την Κομοτηνή και καταλήγοντας στη Στάρα Ζαγόρα στη γειτονική χώρα.
Οι επαφές της Τετάρτης 4/9
Την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι τις θέσεις των ΗΠΑ για τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και την ανάγκη να αναδειχθεί η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στον κλάδο της Ενέργειας, είχαν οι ελάχιστοι επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εφοπλιστές οι οποίοι παραβρέθηκαν στον δείπνο, που δόθηκε το βράδυ 4 Σεπτεμβρίου 2019 προς τιμή του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ W. Ross.
Παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και πρωτοκλασάτων υπουργών, ο κ Ross διατύπωσε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στον κλάδο της Ενέργειας και ειδικότερα όσον αφορά στην ανάδειξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου.
Ο Ross μεταξύ άλλων ανέδειξε και την σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο την ενέργεια.
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη σημασία στην Ελλάδα... καθώς η Τουρκία έχει καταστεί ασταθής σύμμαχος.
Η Τουρκία συνεχίζει τις απαράδεκτες προκλήσεις σε Κύπρο και Αιγαίο και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα...με απότερο στόχο την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Οι ΗΠΑ... "ενδιαφέρονται" για τα ΕΛΠΕ
Ορισμένοι αναφέρουν ότι η παρουσία του Ross στην Αθήνα συνδέεται και με το ενδιαφέρον αμερικανικού fund – δεν είναι το Carlyle – το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει το 30% των ΕΛΠΕ.
Να σημειωθεί ότι στα ΕΛΠΕ συμμετέχουν το Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση με 45,5% και το ΤΑΙΠΕΔ με 35,5%.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις η πλευρά Λάτση έχει επικοινωνήσει στην ελληνική κυβέρνηση την ύπαρξη ενδιαφέροντος από το αμερικανικό fund το οποίο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον Λάτση.
Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η πώληση του 15% των ΕΛΠΕ από το ποσοστό που κατέχει ο Λάτσης και επίσης 15% από το ποσοστό που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Το fund θα ελέγχει το 30%, το Paneuropean Oil περίπου 30,3% και το ελληνικό δημόσιο 20,5%.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν το ελληνικό δημόσιο θέλει να πουλήσει με την παραδοχή ότι Λάτσης και το αμερικανικό fund θα ελέγχουν το 60% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ.
Το 30% με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις υπολογίζεται σε 850 εκατ ευρώ.
Το ελληνικό δημόσιο θα αποδεχθεί να πουλήσει το 15% αλλά δίδοντας μετοχικό πλεονέκτημα στην πλευρά Λάτση;
Οι αμερικανοί πάντως πέραν των ΕΛΠΕ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κλάδο ενέργειας στην Ελλάδα, που αφορούν κυρίως τις ΑΟΖ αλλά και ευρύτερα ενεργειακά – στρατηγικά θέματα.
Τι είχε συμβεί στα ΕΛΠΕ;
Μια εταιρία διύλισης όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, με αποτελέσματα, ισχυρά κεφάλαια και ισολογισμό αποτελεί μεν εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα αλλά όχι για τους ξένους επενδυτές τόνιζε αρχές 2019 το bankingnews.
Όπως αναλύει αξιόπιστη πηγή, το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκαν ισχυρά ονόματα για τα ΕΛΠΕ υποχρεώνει το ΤΑΙΠΕΔ να μειώσει τις προσδοκίες του ενώ δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί – ο διαγωνισμός τελικώς κηρύχθηκε άγονος.
Να σημειωθεί ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και όχι μόνο δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό για δύο λόγους
1)Γιατί προβλέπουν ότι θα κηρυχθεί άγονος λόγω τιμήματος
2)Γιατί τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ είναι μακρά από τα κέντρα εξόρυξης και οι πολυεθνικές εταιρίες ήδη έχουν στρατηγικές θέσεις στα μεγάλα κοιτάσματα.
Η μεταφορά έχει καταστεί κόστος που μπορεί να αντιμετωπίσουν όλες οι μεγάλες εταιρίες…οπότε εύλογα μειώνεται το στρατηγικό ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ.
Στον διαγωνισμό που τελικώς κηρύχθηκε άγονος από την μια πλευρά συμμετείχε το σχήμα Glencore και Carlyle και από την άλλη η Vitol με την αλγερινή Sonatrach
Να σημειωθεί ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία των ΕΛΠΕ ανέρχεται σε 2,82 δισεκ. ευρώ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών