Εκτενή αναφορά στην παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ κάνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, διαπιστώνοντας σημαντικές διαφορές με τον προκατόχους του.
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση, ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ δεν υπέκυψε στον πειρασμό να επιτεθεί στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης.
Δεν διαμαρτυρήθηκε για «άδεια ταμεία», ούτε για «καμένη γη», φράσεις που συνήθως χρησιμοποιούνται από κάθε νέα κυβέρνηση.
Όσο για τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα, θα «περιορίσει τον εαυτό του σε αυτά τα λόγια», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας: «Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωρούμε προς τα εμπρός», αναφέρει η Handelsblatt.
O Έλληνας πρωθυπουργός εστίασε σε έναν βασικό στόχο κατά την ομιλία του: στη μείωση των δημοσιονομικών στόχων που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους διεθνείς πιστωτές.
Παρά το υψηλό δημόσιο χρέος, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη πιο ρεαλιστικούς στόχους.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί στους πιστωτές για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και στη συνέχεια 2,2% για πολλά χρόνια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι συνθήκες αυτές είναι αντιπαραγωγικές.
Ευελπιστεί ότι από το 2021 θα μειωθεί ο στόχος του πλεονάσματος σε 2%, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική η οικονομία με περαιτέρω φορολογικές περικοπές και δημόσιες επενδύσεις.
Ο πρωθυπουργός θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές σχετικά με αυτό το ζήτημα.
Αυτό που θα υποστηρίξει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι, πως η μείωση των πλεονασμάτων είναι και προς το συμφέρον των δανειστών.
Όσο ισχυρότερη είναι η ανάπτυξη, τόσο ταχύτερα μειώνεται το χρέος σε σχέσεις με τις οικονομικές επιδόσεις.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη ΔΕΘ φορολογικές ελαφρύνσεις, που αφορούν τους πάντες στην Ελλάδα, τόσο τις εταιρείες όσο και τους πολίτες.
Μείωση της φορολογίας στο 24% για τις εταιρείες από το σημερινό 28% με προοπτική το 20% και μείωση του φόρου για τα μερίσματα στο 5% από 10% που είναι σήμερα.
Για να πείσει τους πιστωτές, πως θέλει να «οδηγήσει τη χώρα σε μια επιθετική πορεία ανάπτυξης μετά τη μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση της μεταπολεμικής της ιστορίας», ακολουθεί ένα σχέδιο.
Εκτός από τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση θέλει να θέσει σε εφαρμογή το νόμο για την προώθηση των επενδύσεων μέσω του Κοινοβουλίου το Σεπτέμβριο.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, αρχής γενομένης από το αεροδρόμιο των Αθηνών, τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να επιταχύνει τα επενδυτικά του σχέδια με μία ταχεία διαδικασία.
Οι επενδύσεις είναι το κλειδί για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, που αντιπροσωπεύει περίπου το 180% του ΑΕΠ - τρεις φορές πάνω από το ανώτατο όριο που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.
Έχει επισκεφθεί ήδη τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις πρώτες οκτώ εβδομάδες, τη Λευκωσία, το Παρίσι, το Βερολίνο και τη Χάγη. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου προγραμματίζεται συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
Αυτές δεν είναι μόνο οι συνήθεις εθιμοτυπικές επισκέψεις. Θέλει να δείξει «μια νέα εικόνα της Ελλάδας» στο εξωτερικό, λέει ο Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», δήλωσε στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
«Είμαστε μια χώρα σίγουρη που συμμετέχει ενεργά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, μια χώρα που όχι μόνο μιλάει για τα δικά της προβλήματα αλλά αναζητά κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας».
www.bankingnews.gr
Handelsblatt: Χαλάρωση των στόχων λιτότητας, που συμφώνησε ο Τσίπρας με τους δανειστές, ζητεί ο Μητσοτάκης
Παρά το υψηλό δημόσιο χρέος, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τoυς δανειστές πιο ρεαλιστικούς στόχους
Σχόλια αναγνωστών