Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: Ανακάμπτουν οι ελληνικές τράπεζες - Mείωση NPLs, επιστροφή καταθέσεων

Handelsblatt: Ανακάμπτουν οι ελληνικές τράπεζες - Mείωση NPLs, επιστροφή καταθέσεων
Η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, με δείκτη 16%, αντιστοιχεί στον μέσο όρο του τραπεζικού κλάδου και κρίνεται ικανοποιητική
«Οι ελληνικές τράπεζες ενισχύουν την κερδοφορία τους, στην οποία συμβάλλει και το ράλι για ομόλογα του ελληνικού δημοσίου», μεταδίδει η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Ανακάμπτουν οι ελληνικές τράπεζες».
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντα από τις αρχές Ιουλίου, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που δίνει έμφαση στην οικονομία.
Θέλει να τονώσει την οικονομία με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και φορολογικές περικοπές.
Αυτό ωφελεί τις τράπεζες.
Μετά την κατάργηση των τελευταίων κεφαλαιακών ελέγχων στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναμένουν περαιτέρω ενίσχυση των καταθέσεων τους και βελτίωση της ρευστότητας. Αναφέρουν επίσης την πρόοδο στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου.
Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, χάνοντας κατά καιρούς μέχρι και το 99% της χρηματιστηριακής τους αξίας.
Στο μεταξύ όμως η κεφαλαιακή τους επάρκεια, με δείκτη 16%, αντιστοιχεί στον μέσο όρο του τραπεζικού κλάδου και κρίνεται ικανοποιητική.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι συστημικές τράπεζες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη από την αυξημένη ζήτηση για ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Στη βελτίωση της κερδοφορίας συμβάλλουν ωστόσο και οι προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τις δαπάνες τους.
Υποκαταστήματα έκλεισαν και θέσεις εργασίας μειώθηκαν. Με προγράμματα εθελούσιας εξόδου και αποζημιώσεις οι τέσσερις τράπεζες περιόρισαν τις θέσεις εργασίας κατά 2.500.
Φέτος επιδιώκουν τη μείωση επιπλέον 4.000 θέσεων, με άλλα λόγια περικόπτεται σχεδόν μια στις δέκα θέσεις εργασίας.
Θετικά μηνύματα και στο μέτωπο της μείωσης των μην εξυπηρετούμενων δανείων.
Μέχρι τα τέλη του 2021 οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες επιδιώκουν περιορισμό των κόκκινων δανείων στα 25 δις ευρώ.
Εδώ καλούνται να συμβάλλουν τόσο η δημιουργία μιας λεγόμενης Bad Bank, όσο και εγγυήσεις του δημοσίου.
Σημαντική βελτίωση παρατηρείται και στο μέτωπο επιστροφής των καταθέσεων στην Ελλάδα.
Υπολογίζεται ότι τόσο εταιρίες, όσο και ιδιώτες διαθέτουν ακόμα σε τράπεζες του εξωτερικού τουλάχιστον 12 δις ευρώ".
Την ίδια ώρα, σημειώνει η Handelsblatt, η πίεση κόστους αυξάνεται καθώς οι τράπεζες πρέπει να καθαρίσουν τον πιστωτικό κίνδυνο στους ισολογισμούς τους.
Οι εμπειρογνώμονες του κλάδου εκτιμούν ότι, ως αποτέλεσμα της μείωσης των προβληματικών δανείων, το συνολικό σωρευτικό ισοζύγιο των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων θα μειωθεί κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια από 2018 δισ. μέχρι το 2023, από 225 δισ. ευρώ έως το 2023.
Οι τράπεζες πρέπει να προσαρμόσουν ανάλογα το κόστος τους.
Η Eurobank έχει φιλόδοξους στόχους: θέλει να μειώσει τον δείκτη των NPLs σε 16% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και κάτω από 10% μέχρι το τέλος του 2021.
Το πιο μακρινό μονοπάτι έχει να διανύσει η Τράπεζα Πειραιώς.
Μέσω εξαγορών μικρότερων ιδρυμάτων, ο Πειραιώς κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά επίσης συγκέντρωσε το υψηλότερο βουνό των επισφαλών δανείων.
Παρά τη μείωση των προβληματικών δανείων από 29,4 σε 26,1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ποσοστό παραμένει στο 51,4%.
Ο μέσος όρος του κλάδου είναι 44%.
Εν κατακλείδι, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι κανείς δεν μιλάει πια για το Grexit, ωστόσο ακόμη και αν ο Κυριάκο Μητσοτάκης κατορθώσει να εξασφαλίσει υψηλότερη ανάπτυξη, οι συνέπειες της κρίσης θα εξακολουθήσουν να συνοδεύουν τη χώρα.


Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης