Σήμα για «ψαλίδι» στις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων από τις μνημονιακές περικοπές δίνει η κυβέρνηση η οποία αναμένει στα μέσα του επόμενου έτους την τελική απόφαση επί της αίτησης αναίρεσης που κατέθεσε ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ.
Οι πρόσφατες αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν από το ΣτΕ στις 4 Οκτώβρη 2019, (σε ότι αφορούν τους συνταξιούχους) δεν ασχολούνται με τις περικοπές του 2012 για τους νόμους 4051/12 και 4093/12, αλλά καθαρά με τους επανυπολογισμούς των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων κλπ.
Το τοπίο ως προς τα αναδρομικά αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν από την έκδοση μιας ακόμα απόφασης του ΣτΕ από την οποία θα φανεί το ακριβές εύρος των οφειλόμενων ποσών, ενώ απομακρύνεται η πιθανότητα καταβολής χρημάτων στους συνταξιούχους εντός του 2019.
Η νέα απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου που περιμένει η κυβέρνηση αφορά την αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ κατά πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
Το Εφετείο είχε επικυρώσει προηγούμενη κρίση του Πρωτοδικείου, καταλογίζοντας σε συνταξιούχο δικαστή αναδρομικά για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2017.
Η εφετειακή απόφαση εκδόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2019.
Στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την αναίρεσή της ακριβώς επειδή ενοποιεί τον χρόνο πριν και μετά την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).
Για τον προϋπολογισμό ο «λογαριασμός» για το 10μηνο ανεβαίνει στα 4 δισ. ευρώ, με νομικούς κύκλους να εκτιμούν ότι δεν έχει απαντηθεί το θέμα παραπέμποντας στη νέα απόφαση του ΣτΕ, που θα κρίνει την αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία δικαίωνε τον συνταξιούχο δικαστή.
Στο θέμα παρεμβαίνει και ο ΕΝΔΙΣΥ που επισημαίνει τη μορφή χιονοστιβάδας που παίρνουν οι αποφάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, οι οποίες δικαιώνουν όσους συνταξιούχους προσφεύγουν και ζητούν την αναδρομική καταβολή των περικοπών που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους 4051 και 4093/2012, καθώς και την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης.
Οι εν λόγω μνημονιακές περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και η περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, όπως είναι γνωστό, με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’ αριθ. 2287-2290/2015), με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ’ αριθ. 1-4/2018) και με τις υπ’ αριθ. 127/2016 και 1227/2018 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Νέες πρόσφατες αποφάσεις δικαιώνουν συνταξιούχους και διατάσσουν την άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθεισών περικοπών, καθώς και την εφεξής και κατ’ έτος καταβολή τους.
Να επισημανθεί ότι οι συνταξιούχοι συνολικά απώλεσαν 87 δις. ευρώ από τα μνημόνια.
Από αυτά πρέπει να επιστραφούν, σύμφωνα με τις ως τώρα τελεσίδικες αποφάσεις τα εξής:
Δεν είναι διεκδικήσιμες αγωγές που έχουν καταθέσει ήδη αγωγές διεκδικούν αναδρομικά ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης του δικογράφου τους.
Τα αναδρομικά- από τις περικοπές του 2012 (νόμοι 4051 και 4093), είναι διεκδικήσιμα έως 31/12/2018, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2015, οι οποίες έκριναν τις περικοπές των συγκεκριμένων νόμων ως αντισυνταγματικές. Για τα δώρα και επιδόματα αδείας καθώς και για την Εισφορά Αλληλεγγύης, οι διεκδικήσεις είναι έως και σήμερα.
Ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης ξεκαθάρισε πάντως ότι για «το θέμα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αυτές ισχύουν από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και δεν μιλούν για αξιώσεις αναδρομικών. Στο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, το ΣτΕ μας ζητάει να καταργήσουμε τις οριζόντιες περικοπές,οι οποίες επιβλήθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου.
Την απόφαση αυτή είναι δεδομένο πως θα την σεβαστούμε και πως θα αυξηθούν οι επικουρικές συντάξεις, όσων μειώθηκαν αντισυνταγματικά.
Επιπλέον, το ΣτΕ έκρινε πως ο νομοθέτης δεν μπορεί να βλέπει συνδυαστικά την κύρια και την επικουρική σύνταξη. Είναι αυτόνομα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Αυτό το "πακέτο", που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, έχει κριθεί πλέον αντισυνταγματικό και αυτό είναι κάτι που, επίσης, θα διορθώσουμε".
Όσον αφορά τις παλαιότερες περιπτώσεις αναδρομικών, υπάρχουν κάποιες αποφάσεις του 2015 και του 2016, οι οποίες ακόμα εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη.
Γι' αυτές τις περιπτώσεις, δεν έχουμε μία οριστική και τελική εικόνα των αναδρομικών.
Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας είναι ξεκάθαρη: Θα σεβαστούμε τις τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης και θα τις εφαρμόσουμε στο ακέραιο, διασφαλίζοντας παράλληλα και τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας".
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr
«Ψαλιδίζει» τον πήχη στην διεκδίκηση αναδρομικών συντάξεων η κυβέρνηση.. με ορίζοντα 20/4/2020
Από τον Απρίλιο 2020 οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης
Σχόλια αναγνωστών