Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλαγές στην αγορά εταιρικών ομολόγων - Βελτιώσεις εξετάζονται στο νέο νομοσχέδιο από το υπ.Οικονομικών

tags :
Αλλαγές στην αγορά εταιρικών ομολόγων - Βελτιώσεις εξετάζονται στο νέο νομοσχέδιο από το υπ.Οικονομικών
Τι θα ισχύσει στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών
Mεταβολές μέσα από το νέο νομοσχέδιο της Κεφαλαιαγοράς ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών σε ότι αφορά τα εταιρικά ομόλογα καθώς αποτελούν πλέον μια σημαντική επιλογή των εισηγμένων εταιριών για χρηματοδότησή τους ενώ οι αποδόσεις τους βοηθούν πολύ στο να περιλαμβάνονται όλο και συχνότερα σε χαρτοφυλάκια  διεθνών επενδυτών.
Ωστόσο η διαδικασία των εκδόσεων στη χώρα μας είναι δύσκολη και χρονοβόρα αλλά κυρίως κοστοβόρα.
Τα παραπάνω τρία μειονεκτήματα θα επιχειρήσει η ηγεσία του Υπουργείου να αντιμετωπίσει μέσα από ρυθμίσεις που θα φέρει με το νέο νομοσχέδιο της Κεφαλαιαγοράς.
Ομως οι όποιες αλλαγές δεν θα αποκλίνουν από ένα αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης το οποίο θα προστατεύει τους ομολογιούχους από κακές πρακτικές.
Οι δυσκολίες των εκδόσεων
Μια νέα ομολογιακή έκδοση μέσω δημόσιας προσφοράς, απαιτεί πολύμηνες διαπραγματεύσεις, διαβούλευση και προεργασία μεταξύ του εκδότη, του Συμβούλου και  των Συντονιστών Κυρίων Αναδόχων ώστε να καταλήξουν από κοινού σε ένα πλαίσιο όρων και υποχρεώσεων το οποίο να τυγχάνει της αποδοχής του εκδότη και ταυτόχρονα να διασφαλίζει το  δυνητικό ενδιαφέρον των επενδυτών
Η διαπραγμάτευση,  η σύνταξη του Ενημερωτικού Δελτίου, η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η υλοποίηση της συναλλαγής  απαιτούν χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών.  
Η αποδοχή οικονομικών ρητρών και υποχρεώσεων (financial covenants) και δεσμεύσεων- από πλευράς του εκδότη αποσκοπούν στη περαιτέρω διασφάλιση των ομολογιούχων επενδυτών.
Η επιχειρηματική περίμετρος, ο εταιρικός μετασχηματισμός, η χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων, η διάθεση παγίων, οι διανομές μερισμάτων, η σχέση δανεισμού/EBITDA, ο δείκτης δανειακής μόχλευσης, ο δείκτης κάλυψης τόκων και η ουσιώδης μετοχική μεταβολή αποτελούν στοιχεία που απαντώνται στις περισσότερες ομολογιακές εκδόσεις διεθνώς και καθορίζουν την επιτρεπτή περίμετρο για τους εκδότες. 
Στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται εκ νέου έγκριση από τους ομολογιούχους για τυχόν απόκλιση από τα συμφωνηθέντα
Ας σημειωθεί πως το νομοσχέδιο αυτό εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο ως το τέλος του χρόνου προκειμένου να μπορέσει να ψηφιστεί την ερχόμενη χρονιά.
Μέσα από το νομοσχέδιο αυτό υπενθυμίζονται οι αυξημένες αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επί των εισηγμένων εταιριών που θα φθάνουν μέχρι και της αλλαγής μελών του δ.σ. εφόσον αυτά δεν ικανοποιούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του θεσμικού πλαισίου.
Σε ότι αφορά τα ομόλογα υπενθυμίζεται πως θα υπάρξει και πρόβλεψη μείωσης του φόρου 15% επί της απόδοσης ενώ οι διαδικασίες για τις εκδόσεις θα ελαφρύνουν κατά το δυνατόν.

Δύο κατηγορίες ομολόγων

Τα εταιρικά ομόλογα  συγκαταλέγονται στις νέες επενδυτικές επιλογές σταθερού εισοδήματος καθώς οι αρνητικές αποδόσεις των καταθέσεων οδηγούν διεθνώς στην αναζήτηση άλλων τοποθετήσεων αυξάνοντας τα όρια του κινδύνου που τελικώς επιθυμούν να αναλάβουν και μεσαίες κατηγορίες επενδυτών.
 Τα αρνητικά επιτόκια και το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ,  δημιουργούν επιπλέον δυσκολίες στους επενδυτές που αναζητούν ανάμεσα σε μικρή γκάμα χρεογράφων να επιλέξουν χρεόγραφα αξιόπιστα που η πορεία της εταιρίας να διασφαλίζει κατά κάποιο τρόπο τις αποδόσεις.
Τα εταιρικά  ομόλογα αποτελούν προφανή επιλογή στην τρέχουσα συγκυρία.

Eurobonds

Έκτος από την «Ελληνική» αγορά ομολόγων οι «μεγάλες» Ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν πρόσβαση στις Ευρωπαϊκές Αγορές ομολόγων (EUROBONDS).
Η συγκεκριμένη αγορά απευθύνεται κυρίως σε θεσμικούς επενδυτές και αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης. 
Από ελληνικές εταιρείες ξεχωρίζουν οι ομολογιακές εκδόσεις των  ΟΤΕ ( ο οποίος μάλιστα αναβαθμίστηκε πρόσφατα)η Motor Oil , τα ΕΛΠΕ η εταιρεία ΤΙΤΑΝ.
Οι βαθμίδες των ελληνικών ομολόγων είναι χαμηλές διότι υπάρχει διασύνδεση με τη βαθμίδα της χώρας όμως σταδιακά καθώς η χώρα ανεβαίνει βαθμίδα αναμένεται και εδώ να αλλάξουν τα δεδομένα.
Τα συγκεκριμένα ομόλογα απευθύνονται σε χαρτοφυλάκια υψηλού σχετικά επιπέδου και μεγάλης διασποράς αφού το χαμηλότερο ύψος της επένδυσης είναι 100.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη αγορά πλησιάζει τα 6 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται να μεγαλώσει με τις εκδόσεις Core Tier II που προετοιμάζουν οι τράπεζες την επόμενη χρονιά

Oμόλογα στο ΧΑ

Η αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα πρέπει να αναβιώσει ως προς τα εταιρικά ομόλογα. 
Επιχειρήσεις όπως ο ΟΠΑΠ, ο όμιλος Μυτιληναίου, η Attika Συμμετοχών, η Aegean Airlines, η Sunlight, η ΓΕΚ Τέρνα και η Τέρνα Ενεργειακή, η Coral και η Housemarket, αποτελούν εκδότες με παρουσία στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.
Πρόκειται για μια αγορά σχετικά που δεν είναι μακριά από το μέσο επενδυτή  με μέγεθος 1,7 δισ. ευρώ.
Η δευτερογενής αγορά διασφαλίζει ότι οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν ή να πουλήσουν τα ομόλογα τους ανά πάσα στιγμή.  Η λειτουργία της αγοράς βελτιώνεται καθημερινά και υπάρχει η πεποίθηση ότι σύντομα θα μπορεί να διαχειριστεί και συναλλαγές μεγαλύτερου μεγέθους .   
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι Τράπεζες αλλά και οι χρηματιστηριακές εταιρείες, προσέγγισαν υπεύθυνα την αγορά, προσφέροντας τεχνογνωσία, υποδομές και πλαίσιο που δημιούργει το κατάλληλο περιβάλλον για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς , με όρους και κανόνες που διασφαλίζουν τα συμφέροντα των επενδυτών αλλά και αυτά των εκδοτών.
Τώρα εξετάζονται βελτιώσεις που θα καταστήσουν τις εκδόσεις ελκυστικότερες και για τους επενδυτές αλλά και για τις επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης