Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Κέρδη 45% για τις ελληνικές μετοχές το 2019 - Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις και NPLs

tags :
Bloomberg: Κέρδη 45% για τις ελληνικές μετοχές το 2019 - Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις και NPLs
Κλειδί για την πορεία του ελληνικού χρηματιστήριου θα παίξει ο σταθερός ρυθμός στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και η διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες
Στην πορεία των ελληνικών μετοχών κατά το 2019 εστιάζει δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο «οι ελληνικές μετοχές για μια πρώτη φορά είναι παγκοσμίου φήμης».
«Ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για τις μετοχές αναμένεται να καταγράψει τα υψηλότερα ετήσια κέρδη μετά το 2009, φαίνεται ότι είναι πολύ πίσω σε σχέση με το κορυφαίο χρηματιστήριο παγκοσμίως: την Ελλάδα» επισημαίνεται στις πρώτες κιόλας γραμμές του δημοσιεύματος.
Όπως προκύπτει μάλιστα από δηλώσεις αναλυτών, η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις τραπεζικές μετοχές.
Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό ρόλο θα παίξει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και η διαχείριση των NPLs από τις τράπεζες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές μετοχές έχουν ενισχυθεί κατά 45% το 2019, ανακάμπτοντας από μια χαμηλή βάση.
«Καθώς οι ελληνικές μετοχές ανακάμπτουν, οι fund managers ενδεχομένως να αρχίσουν να ξανακοιτούν την αγορά» σχολιάζει το Bloomberg.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Financial Planning, Γιώργος Λαγαρίας, υποστηρίζουν ότι το momemtum για την Ελλάδα έχει ενισχυθεί μετά τις εκλογές, καθώς η νέα κυβέρνηση έδειξε την πρόθεση της να εφαρμόσει ένα πακέτο φορολογικών περικοπών και φιλο-επιχειρηματικών πολιτικών.
«Το κλειδί για να ξεκλειδώσει περαιτέρω αξία στις ελληνικές μετοχές είναι η αγορά ομολόγων» λέει ο κ. Λαγαρίας και τα τρέχοντα επίπεδα των κρατικών ομολόγων και των CDS δείχνουν ότι η κατάσταση έχει αλλάξει και ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το προβληματικό παιδί της Ευρώπης.
Επίσης ανοίγει η πόρτα ώστε να ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο QE της ΕΚΤ.
Ωστόσο, ο κ. Λαγαρίας επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, αλλά εάν συνεχιστεί αυτή η τάση θα δούμε περισσότερο momentum για τις ελληνικές μετοχές το 2020.
«Η Ελλάδα παραμένει μια γλυκιά απόλαυση για εμάς» λέει ο Emiel Van Den Heiligenberg από την Legal & General Investment Management και τονίζει ότι παρά το χρέος 180%, υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία που προέρχονται από την ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI είναι σχεδόν ο μόνος στην Ευρώπη που υπερβαίνει τις 50 μονάδες, δείχνοντας οικονομική ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται καθ' όλο το έτος, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο σχεδόν δύο δεκαετιών.
«Καθώς οι δείκτες της Ελλάδας βελτιώνονται, αυξάνονται οι πιθανότητες η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε ΒΒΒ και να γίνει επιλέξιμη για το QE της ΕΚΤ» τονίζει ο Van Den Heiligenberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τράπεζες είναι στο προσκήνιο της επαναξιολόγησης της ελληνική αγορά και περαιτέρω απόδοση ενδεχομένως να έχει άμεση σχέση με τις τραπεζικές μετοχές.
Ο Δημήτρης Δαρδάνης από την Piraeus Securities δηλώνει ότι περαιτέρω κέρδη θα εξαρτηθούν από το εάν η κυβέρνηση θα διατηρήσει σταθερό ρυθμό στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των τραπεζών στη διαχείριση των κόκκινων δανείων διατηρώντας παράλληλα τη ροή πίστωσης στην οικονομία.
Ο δείκτης FTSE/Athex Banks Index έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, με κάποιες τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν κέρδη κοντά στο 300%.
«Απομένει να φανεί το εάν το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί τελικά να ξαναγίνει ελκυστικό στους επενδυτές, αντί να είναι παιδότοπος για τα hedge funds.
Εξάλλου, παρά το ράλι του 45%, το συνολικό μέγεθος του Γενικού Δείκτη είναι λιγότερο από 55 εκατ. ευρώ, μικρότερο από την κεφαλαιοποίηση της Adidas» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης