Οικονομία

Φραγκογιάννης (ΥφΥΠΕΞ): Εξαιρετικά σημαντική η άρση του ειδικού καθεστώτος για τις εξαγωγικές πιστώσεις

Φραγκογιάννης (ΥφΥΠΕΞ): Εξαιρετικά σημαντική η άρση του ειδικού καθεστώτος για τις εξαγωγικές πιστώσεις
Οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες δεν θα χρειάζεται πλέον να προκαταβάλουν την αξία των προϊόντων που εισάγουν λόγω του αυξημένου country risk
Στη σημασία της εξόδου από το ειδικό καθεστώς που διέπει τις εξαγωγικές πιστώσεις αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης, κατά την ομιλία του στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, τις οποίες ενημέρωσε για θέματα εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες.
Όπως είπε, η σχετική απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, μετά από το αίτημα της νέας κυβέρνησης, σημαίνει ότι οι ελληνικές εξαγωγικές -κυρίως μικρομεσαίες- εταιρίες δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον δυσχερείς όρους από τους προμηθευτές τους, που τους ανάγκαζαν σε πολλές περιπτώσεις να προκαταβάλουν την αξία των προϊόντων που εισάγουν λόγω του αυξημένου country risk.
Το αποτέλεσμα, επισήμανε ο κ. Φραγκογιάννης, ήταν να στερούνται ρευστότητας και να υστερούν σε ανταγωνιστικότητα, ενώ το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείτο έως χθες μη ασφαλίσιμη χώρα, χρωμάτιζε αρνητικά την επενδυτική φήμη της χώρας, καθώς αποτελούσε το μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτή την "ιδιότητα".
Τώρα, υπογράμμισε ο κ. Φραγκογιάννης, "η χώρα επανακάμπτει ως αξιόπιστος εμπορικός εταίρος και μπορεί πλέον να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται διεθνώς".
Αναφερόμενος στο συγκριτικό πλεονέκτημα της ΕΕ, ως υπερεθνικού οργανισμού να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος με τρίτες χώρες, ανεξαρτήτως μεγέθους ή δύναμης, είπε ότι τις πραγματικές διαστάσεις και τη σημασία της πτυχής αυτής, ειδικά στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής, έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται και το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο, εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί το Brexit, θα κληθεί να διαπραγματευτεί, από μόνο του, άνω των εκατό διμερών εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.
Ενημερώνοντας για το ίδιο θέμα (εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες) η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (ΙΝΤΑ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 'Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, χαρακτήρισε "βήμα κανονικότητας" την άρση του ειδικού καθεστώτος για τις εξαγωγικές πιστώσεις: "Αυτό σημαίνει ότι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναγκάζονταν να πληρώνουν με μετρητά και προκαταβολικά τις πρώτες ύλες, τώρα θα τις παίρνουν επί πιστώσει διότι οι ασφαλιστικές εταιρείες ασφαλίζουν πλέον τον κίνδυνο αυτό. Έχουν πάρει ανάσα ρευστότητας και έχουν ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων" είπε η κ. Ασημακοπούλου.
Από τους παριστάμενους βουλευτές, ο Βασίλης Βολουδάκης (ΝΔ) παρατήρησε ότι η πολύ σημαντική είδηση για τις πιστώσεις πέρασε "στα ψιλά", ο Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρθηκε στην έλλειψη εμπορικών ακολούθων στις πρεσβείες μας στο εξωτερικό, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος μίλησε για την ανάγκη κανόνων προστασίας των μικρών και μεσαίων παραγωγών και αγροτών, ο Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση) σημείωσε ότι δεν έχουμε διεκδικήσει αποζημιώσεις από γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για το σκάνδαλο των ρύπων, ενώ η Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25) μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναγράφεται η ένδειξη καταγωγής προϊόντων από το Ισραήλ, από ισραηλινούς οικισμούς και από τα κατεχόμενα. Τέλος, ο Γεώργιος Βλάχος (ΝΔ) παρατήρησε ότι ενώ αποσύρθηκαν από την Ελλάδα απαγορευμένα φυτοφάρμακα, εισάγονται από τρίτες χώρες αγροτικά προϊόντα που συνεχίζουν τα να χρησιμοποιούν, προκαλώντας άνισο ανταγωνισμό σε βάρος των Ελλήνων και Ευρωπαίων αγροτών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης