Πάντως το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει είτε τώρα είτε αργότερα κάποιος συμβιβασμός που θα επικεντρώνεται... στην Γερμανική θέση
(upd11) Σοβαρές διαφωνίες έχουν ανακύψει στο Eurogroup καθώς τα βόρεια κράτη ζητούν όρους μνημονίου στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές, αποδέχονται χαλαρά κριτήρια στην παρούσα φάση, αλλά όταν θα επιστρέψει η κανονικότητα οι προληπτικές γραμμές πρέπει να συνοδεύονται από μνημονιακούς όρους.
Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης αντέδρασαν σφοδρότατα και υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.
Πάντως το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει είτε τώρα είτε αργότερα κάποιος συμβιβασμός που θα επικεντρώνεται... στην Γερμανική θέση.
Να σημειωθεί ότι το Eurogroup διεκόπη στις 21:00 ώρα Ελλάδος, ήταν να ξεκινήσει εκ νέου στις 22:00... ωστόσο η πιθανή έναρξή του αναβλήθηκε τελικά καθώς μέ νέο tweet του ο εκπρόσωπους του M. Centeno, Luis Rego ανέφερε πως "τώρα σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε στις 23:00 ώρα Βρυξελών (00:00 ώρα Ελλάδος).
Ναι το γνωρίζω...
Δουλεύουμε σκληρά για να υπάρξει συμφωνία.
Η τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Luis Rego, είναι ότι η συνέντευξη Τύπου μετατίθεται για τις 11.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος), χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες πληροφορίες για την έκβαση της συνεδρίασης.
Σε ανάρτησή του στο twitter ο Rego αναφέρει: η προσπάθειά μας για μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική απέναντι στον κορωνοϊό είναι σε καλό δρόμο, αλλά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Η συνέντευξη Τύπου έχει μεταφερθεί για τις 10.00 (ώρα Βρυξελλών).
τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στη συνέντευξη Τύπου στις 11:00 (8/4), από τους K. Regling (ESM), Μ. Centeno και P. Gentiloni.
Υπενθυμίζεται πως η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει με καθυστέρηση στις 17:00 αντί 16:00, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εμπλοκή, από τη στιγμή που οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν ήταν εφικτό να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση.
Η Γερμανία μαζί με τους στενούς της συμμάχους την Ολλανδία και την Αυστρία, έβαλαν πάνω στο τραπέζι πρόταση όσες χώρες, πάρουν προληπτικές πιστωτικές γραμμές με χαλαρά κριτήρια χρηματοδότησης, όταν επιστρέψουν στην κανονικότητα οι οικονομίες να προχωρήσουν σε αποπληρωμή αυτών των χρημάτων σε μνημονιακούς όρους.
Οι όροι θα αποκρυσταλλωθούν μετά το πέρας της κρίσης.
Κατ΄ ουσία το μπλοκ της Γερμανίας, Ολλανδίας και Αυστρίας ζητούν να επιβληθούν μνημονιακές προδιαγραφές, όταν περάσει η κρίση του κορωνοιού, εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση χωρών όπως Ιταλίας, Ισπανίας και πιο ήπια της Γαλλίας.
Εμπλοκή υπήρξε και στην πρόταση των Γάλλων για τη σύσταση ειδικού ταμείου χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει αργότερα, ενώ είναι πιθανό να μην υπάρξουν αποφάσεις και να υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup.
«Χρειάζεται περισσότερη δουλειά»
«Ολοκληρώσαμε τον πρώτο γύρο του σημερινού Eurogroup.
Μία ώρα διάλειμμα.
Θα συνεχίσουμε...» ανακοίνωσε μέσω twitter o εκπρόσωπος του Centeni, Luis Rego.
«Χρειάζεται περισσότερη δουλειά.
Θα ξεκινήσουμε στις 21:00 ώρα Βρυξελλών (22:00 ώρα Ελλάδος)» πρόσθεσε.
Τί ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr
Στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στρέφεται το ενδιαφέρον, η οποία άρχισε με μία ώρα καθυστέρηση, στις 17:00 ώρα Ελλάδος, και αφού είχε προηγηθεί πυρετός διαβουλεύσεων.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno απηύθυνε έκκληση στους υπουργούς των Οικονομικών να συμφωνήσουν σε μία ισχυρή απάντηση στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναζητούν συμβιβαστική λύση, καθώς οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά έχουν απορρίψει οριστικά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων (corona bonds).
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν τα χρήματα μέσω του ESM στις χώρες που έχουν δεχθεί πλήγμα από την κρίση που έχουν προκαλέσει τα lockdowns.
Ο ευρωπαϊκός Βορράς, με προεξάρχουσες τη Γερμανία και την Ολλανδία, ζητά η χρήση των κεφαλαίων του ESM να συνοδευτεί από όρους, ενώ ο Νότος ζητά η στήριξη να μη προϋποθέτει μέτρα λιτότητας.
Νωρίτερα το Reuters μετέδιδε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, το Eurogroup είναι πιθανό να συμφωνήσει σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση:
1) Δεν θα υπάρξει έκδοση ευρωομολόγου, αυτό το σενάριο έχει αποκλειστεί όπως διαπιστώθηκε και στο EuroWorking Group.
2) Αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της οικονομικής στήριξης καθώς η Γερμανία επιμένει ότι ο ESM ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο, αποδέχεται ελαστικοποίηση κριτηρίων αλλά επιμένει στην ύπαρξη κάποιων ρητρών.
3) Θα δίδεται η δυνατότητα στα κράτη να εκδώσουν ομόλογα τα οποία θα αγοράσει η ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά
4) Θα συμμετάσχουν στην στήριξη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Commission για την ανεργία.
Έκκληση Centeno για ένα τολμηρό πακέτο μέτρων
Έκκληση στους υπουργούς των Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν σε μία ισχυρή απάντηση στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, απηύθυνε ο πρόεδρος Mario Centeno, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup.
«Σήμερα καλώ τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μια δυναμική απάντηση για την πανδημία του COVID-19.
Είναι ομολογουμένως το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων που έχει προετοιμάσει ποτέ το Εurogroup» ανέφερε ο Centeno.
Και πρόσθεσε ότι "αυτή δεν είναι η στιγμή για πολιτικούς χειρισμούς ρουτίνας. Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι η Ευρώπη τους προστατεύει.
Πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων".
Scholz (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία στο σημερινό (7/4) Eurogroup
Την ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.
«Είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες της ΕΕ να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.
Dombrovskis (Κομισιόν): Πρέπει να χαράξουμε ένα σημαντικό σχέδιο χρηματοδότησης για τη φάση της ανάκαμψης
Ανοιχτή σε συζητήσεις για τις επιλογές όσον αφορά τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού δήλωσε για ακόμα μία φορά η Κομισιόν.
Σε δηλώσεις του ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, o αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, τόνισε την ανάγκη για αλληλεγγύη και άμεση στήριξη των εργαζομένων και των εταιρειών θέτοντας τις τρεις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι:
1. Το πρόγραμμα της Κομισιόν για τη στήριξη της απασχόλησης
2. Πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
3. Στήριξη από τον ESM
«Επίσης πρέπει να σχεδιάσουμε ένα σημαντικό σχέδιο χρηματοδότησης για τη φάση ανάκαμψης» τόνισε ο Dombrovskis και επεσήμανε ότι εξαιρετικής σημασίας είναι μια ταχεία συμφωνία για ένα φιλόδοξο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
«Είμαστε ανοιχτοί για να εξετάσουμε περαιτέρω επιλογές» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Σταϊκούρα ενόψει Eurogroup - H θέση που θα τηρήσει η Ελλάδα για ESM και ευρωομόλογο
Η θέση της Ελλάδας στη σημερινή (7/4/2020) τηλεδιάσκεψη του Eurogroup καθορίστηκε στην τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup υποστηρίζοντας τη θέση που έχει εκφράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για κοινή έκδοση ομολόγων ως έκφραση αλληλεγγύης προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο και σε υποστήριξη ενός κοινού ευρωπαϊκού οράματος.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «η στήριξη αυτή είναι ικανή να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις αγορές ότι η Ευρώπη έχει τη βούληση και τα μέσα να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία των κρατών-μελών της».
Παράλληλα, η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για ένα πρόγραμμα στήριξης της εργασίας και των ανέργων καθώς και την πρόταση για ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank).
Όσον αφορά τον ESM η χώρα μας θα προσέλθει στην συνεδρίαση με τη σταθερή της θέση πως μια λύση θα πρέπει να είναι κοινή και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας.
«Η ΕΕ σε αυτή την κρίση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη» διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.
Σημειώνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, εκτός του κ. Σταϊκούρα συμμετείχε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Α. Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, ο επικεφαλής του ΣΟΕ κι εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΕuroWorking Group Μιx. Αργυρός και της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή.
Ανένδοτος ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ: Όχι στα corona bonds, βοήθεια μέσω ESM υπό όρους
Την αντίθεση της Ολλανδίας στην έκδοση ευρωομολόγων (coronabonds) επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Wopke Hoekstra, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.
O YΠΟΙΚ κατέστησε σαφές ότι η Ολλανδία δεν θα στηρίξει τη χρήση των ευρωομολόγων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, η οποία τάσσεται υπέρ της βοήθειας μέσω ESM, υπό όρους.
"Δεν θα προχωρούσα στην έκδοση ευρωομολόγων, ούτε το υπουργικό συμβούλιο", δήλωσε ο Hoekstra ενώπιων του κοινοβουλίου, λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, τόνισε ότι η χρήση του ESM θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους.
Bluemel (Αυστρία): Κανείς δεν έχει χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα εργαλεία - Για ποιο λόγο να συζητάμε για ευρωομόλογο;
Την αντίθεση του στην έκδοση ευρωομόλογο επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Gernot Bluemel, επισημαίνοντας πως από τη στιγμή που δεν αξιοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία δεν υπάρχει λόγος για την έκδοση κοινού χρέους.
Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ενεργοποίησης του ESM και μάλιστα με ευελιξία ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να ανακάμψουν οικονομικά από την κρίση του κορωνοϊού.
«Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, αλλά και άλλα πράγματα.
Το γεγονός ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί τα διαθέσιμα εργαλεία, δεν καταλαβαίνω αυτή τη συζήτηση» δήλωσε στο γερμανικό ZDF, ερωτηθείς για τα ευρωομόλογα.
Reuters: Πιθανή η συμφωνία για μέτρα άνω των 500 δισ. ευρώ
Νωρίτερα το Reuters μετέδιδε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, το Eurogroup είναι πιθανό να συμφωνήσει σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού.
Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να εστιάσουν σε τρία ή τέσσερα μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα.
Το πρώτο μέτρο θα είναι οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έως το 2% του ΑΕΠ μίας χώρας, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ.
Οι γραμμές αυτές θα δίνονται με ελάχιστους όρους και εστίαση στα θέματα υγείας, για να καταλαγιάσουν οι ανησυχίες της Ιταλίας ότι θα της υπαγορευθεί η υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Το δεύτερο μέτρο θα είναι μία συμφωνία για τη χορήγηση πρόσθετων εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε αυτή να μπορέσει να αυξήσει τον δανεισμό της κατά 200 δισ. ευρώ, πέραν της αύξησής του κατά 40 δισ. ευρώ, που είναι ήδη σε εξέλιξη.
Το τρίτο μέτρο θα αφορά στη στήριξη του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντλήσει 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ από τις 27 χώρες της ΕΕ, για να επιδοτεί μισθούς εργαζομένων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους, αντί να τους απολύουν.
Τέλος, οι υπουργοί είναι πιθανόν να υποστηρίξουν ένα σχέδιο της Κομισιόν και της Ολλανδίας για τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης στήριξης, το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη, το συνολικό ύψος των οποίων θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 20 δισ. ευρώ.
Οι υπουργοί μπορεί να λάβουν γνώση της γαλλικής πρότασης σχετικά με τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ, που θα χρηματοδοτεί μακροπρόθεσμα μέτρα ανάκαμψης, ύψους αρκετών εκατοντάδων δισ. ευρώ, και θα αντλεί κεφάλαια με κοινό δανεισμό.
Ωστόσο, το σχέδιο αυτό, το οποίο έχει περιληφθεί στη λίστα που θα δοθεί στους ηγέτες της ΕΕ, είναι απίθανο να συγκεντρώσει ευρεία στήριξη, καθώς η αμοιβαιοποίηση του χρέους αποτελεί κόκκινη γραμμή για το στρατόπεδο, του οποίο ηγούνται η Ολλανδία και η Γερμανία.
Εμπλοκή στο EWG
Με τη Γερμανία και τους στενούς της συμμάχους να βγάζουν εκτός «εργαλειοθήκης» την πρόταση για το ευρω-ομόλογο, το EuroWorking Group (EWG) ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ χωρίς να βγει «λευκός καπνός».
Έτσι οι ελπίδες για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης που θα αποτρέψει ένα νέο ναυάγιο εναπόκεινται στο σημερινό Eurogroup.
Η συζήτηση των 19» αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα 7 Απριλίου 2020 στις 4 σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) με το μπρα- ντε - φερ ανάμεσα σε Βορρά και Νότο να προμηνύεται ιδιαίτερα σκληρό.
Τίποτα πάντως δεν αποκλείει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να μην καταφέρουν να βρουν το φάρμακο γα την επούλωση των πληγών από τον κορονοιό, οπότε στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί νέα εξ αποστάσεως τηλεδιάσκεψη τις επόμενες ημέρες, για να έρθουν πιο κοντά οι χώρες και να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο και η Σύνοδος Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.
Μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι βέβαια το ποσό της ευρωπαϊκής επιταγής, η ταχύτητα εξαργύρωσης και οι όροι για την Ελλάδα και όχι τόσο οι πηγές προέλευσης της.
Με τις προβλέψεις για τη ζημιά στο ΑΕΠ να αναθεωρούνται επί τα χείρω συνεχώς βασικό μέλημα του οικονομικού επιτελείου είναι να εξασφαλισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι και να δημιουργηθεί μία δεξαμενή ρευστότητας για την αντιμετώπιση ακόμα και ακραίων καταστάσεων στην οικονομία.
Τα αρμόδια στελέχη εκφράζουν αισιοδοξία ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παρά τις διαφωνίες για το είδος και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων θα καταλήξουν σε ένα ισχυρό οπλοστάσιο για την χρηματοδότηση δραστικών μέσων για την καταπολέμηση της κρίσης.
Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι μετά τη σθεναρή αντίσταση του σκληροπυρηνικού Γερμανικού άξονα έχει φύγει από το τραπέζι η έκδοση ευρωομολόγου ενώ ανοιχτή στο χρόνο παραμένει η Γαλλική πρόταση για τη σύσταση κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου διάσωσης.
Η Αθήνα συντάσσεται με την Ρώμη, το Παρίσι και την Μαδρίτη και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας θα έχει ζυμώσεις με πρόσωπα κλειδιά της Κομισιόν μέχρι το παρά ένα του Eurogroup. Και αυτό επειδή η Ελλάδα είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και το πλήγμα που υπέστη η ελληνική οικονομία από τα μνημόνια είναι τραυματικό.
Τρεις είναι οι προτάσεις πάνω στις οποίες αναμένεται να εστιάσει το Eurogroup:
1. Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με πιο χαλαρούς όρους και χωρίς να «στιγματίζεται» η χώρα η οποία θα καταφύγει σε αυτόν προκειμένου να αντλήσουν χρηματοδότηση ίση ή μεγαλύτερη από το 2% του ΑΕΠ τους. Το μέγεθος των πόρων των πιστωτικών γραμμών θα φθάνει τα 200 με 240 δισ. ευρώ συνολικά για τις χώρες - μέλη.
2.Η παροχή δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ.
3.Η δημιουργία ενός συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας.
Ειδικά για το τελευταίο, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη πρόταση της για τη θέσπιση του SURE, ενός μέσου αλληλεγγύης, συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζόμενους να διατηρήσουν τα εισοδήματα τους και τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν.
Τα δάνεια θα βασίζονται σε εγγυήσεις που θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.
Αφορά την υποστήριξη προγραμμάτων εργασίας μικρής διάρκειας και μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τις χώρες-μέλη να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της απόλυσης.
www.bankingnews.gr
Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης αντέδρασαν σφοδρότατα και υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.
Πάντως το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει είτε τώρα είτε αργότερα κάποιος συμβιβασμός που θα επικεντρώνεται... στην Γερμανική θέση.
Να σημειωθεί ότι το Eurogroup διεκόπη στις 21:00 ώρα Ελλάδος, ήταν να ξεκινήσει εκ νέου στις 22:00... ωστόσο η πιθανή έναρξή του αναβλήθηκε τελικά καθώς μέ νέο tweet του ο εκπρόσωπους του M. Centeno, Luis Rego ανέφερε πως "τώρα σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε στις 23:00 ώρα Βρυξελών (00:00 ώρα Ελλάδος).
Ναι το γνωρίζω...
Δουλεύουμε σκληρά για να υπάρξει συμφωνία.
Η τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Luis Rego, είναι ότι η συνέντευξη Τύπου μετατίθεται για τις 11.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος), χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες πληροφορίες για την έκβαση της συνεδρίασης.
Σε ανάρτησή του στο twitter ο Rego αναφέρει: η προσπάθειά μας για μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική απέναντι στον κορωνοϊό είναι σε καλό δρόμο, αλλά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Η συνέντευξη Τύπου έχει μεταφερθεί για τις 10.00 (ώρα Βρυξελλών).
τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στη συνέντευξη Τύπου στις 11:00 (8/4), από τους K. Regling (ESM), Μ. Centeno και P. Gentiloni.
Υπενθυμίζεται πως η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει με καθυστέρηση στις 17:00 αντί 16:00, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εμπλοκή, από τη στιγμή που οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν ήταν εφικτό να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση.
Η Γερμανία μαζί με τους στενούς της συμμάχους την Ολλανδία και την Αυστρία, έβαλαν πάνω στο τραπέζι πρόταση όσες χώρες, πάρουν προληπτικές πιστωτικές γραμμές με χαλαρά κριτήρια χρηματοδότησης, όταν επιστρέψουν στην κανονικότητα οι οικονομίες να προχωρήσουν σε αποπληρωμή αυτών των χρημάτων σε μνημονιακούς όρους.
Οι όροι θα αποκρυσταλλωθούν μετά το πέρας της κρίσης.
Κατ΄ ουσία το μπλοκ της Γερμανίας, Ολλανδίας και Αυστρίας ζητούν να επιβληθούν μνημονιακές προδιαγραφές, όταν περάσει η κρίση του κορωνοιού, εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση χωρών όπως Ιταλίας, Ισπανίας και πιο ήπια της Γαλλίας.
Εμπλοκή υπήρξε και στην πρόταση των Γάλλων για τη σύσταση ειδικού ταμείου χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει αργότερα, ενώ είναι πιθανό να μην υπάρξουν αποφάσεις και να υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup.
«Χρειάζεται περισσότερη δουλειά»
«Ολοκληρώσαμε τον πρώτο γύρο του σημερινού Eurogroup.
Μία ώρα διάλειμμα.
Θα συνεχίσουμε...» ανακοίνωσε μέσω twitter o εκπρόσωπος του Centeni, Luis Rego.
«Χρειάζεται περισσότερη δουλειά.
Θα ξεκινήσουμε στις 21:00 ώρα Βρυξελλών (22:00 ώρα Ελλάδος)» πρόσθεσε.
Τί ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr
Στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στρέφεται το ενδιαφέρον, η οποία άρχισε με μία ώρα καθυστέρηση, στις 17:00 ώρα Ελλάδος, και αφού είχε προηγηθεί πυρετός διαβουλεύσεων.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno απηύθυνε έκκληση στους υπουργούς των Οικονομικών να συμφωνήσουν σε μία ισχυρή απάντηση στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναζητούν συμβιβαστική λύση, καθώς οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά έχουν απορρίψει οριστικά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων (corona bonds).
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν τα χρήματα μέσω του ESM στις χώρες που έχουν δεχθεί πλήγμα από την κρίση που έχουν προκαλέσει τα lockdowns.
Ο ευρωπαϊκός Βορράς, με προεξάρχουσες τη Γερμανία και την Ολλανδία, ζητά η χρήση των κεφαλαίων του ESM να συνοδευτεί από όρους, ενώ ο Νότος ζητά η στήριξη να μη προϋποθέτει μέτρα λιτότητας.
Νωρίτερα το Reuters μετέδιδε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, το Eurogroup είναι πιθανό να συμφωνήσει σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση:
1) Δεν θα υπάρξει έκδοση ευρωομολόγου, αυτό το σενάριο έχει αποκλειστεί όπως διαπιστώθηκε και στο EuroWorking Group.
2) Αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της οικονομικής στήριξης καθώς η Γερμανία επιμένει ότι ο ESM ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο, αποδέχεται ελαστικοποίηση κριτηρίων αλλά επιμένει στην ύπαρξη κάποιων ρητρών.
3) Θα δίδεται η δυνατότητα στα κράτη να εκδώσουν ομόλογα τα οποία θα αγοράσει η ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά
4) Θα συμμετάσχουν στην στήριξη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Commission για την ανεργία.
Έκκληση Centeno για ένα τολμηρό πακέτο μέτρων
Έκκληση στους υπουργούς των Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν σε μία ισχυρή απάντηση στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, απηύθυνε ο πρόεδρος Mario Centeno, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup.
«Σήμερα καλώ τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μια δυναμική απάντηση για την πανδημία του COVID-19.
Είναι ομολογουμένως το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων που έχει προετοιμάσει ποτέ το Εurogroup» ανέφερε ο Centeno.
Και πρόσθεσε ότι "αυτή δεν είναι η στιγμή για πολιτικούς χειρισμούς ρουτίνας. Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι η Ευρώπη τους προστατεύει.
Πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων".
Scholz (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία στο σημερινό (7/4) Eurogroup
Την ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.
«Είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες της ΕΕ να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.
Dombrovskis (Κομισιόν): Πρέπει να χαράξουμε ένα σημαντικό σχέδιο χρηματοδότησης για τη φάση της ανάκαμψης
Ανοιχτή σε συζητήσεις για τις επιλογές όσον αφορά τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού δήλωσε για ακόμα μία φορά η Κομισιόν.
Σε δηλώσεις του ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, o αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, τόνισε την ανάγκη για αλληλεγγύη και άμεση στήριξη των εργαζομένων και των εταιρειών θέτοντας τις τρεις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι:
1. Το πρόγραμμα της Κομισιόν για τη στήριξη της απασχόλησης
2. Πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
3. Στήριξη από τον ESM
«Επίσης πρέπει να σχεδιάσουμε ένα σημαντικό σχέδιο χρηματοδότησης για τη φάση ανάκαμψης» τόνισε ο Dombrovskis και επεσήμανε ότι εξαιρετικής σημασίας είναι μια ταχεία συμφωνία για ένα φιλόδοξο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
«Είμαστε ανοιχτοί για να εξετάσουμε περαιτέρω επιλογές» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Σταϊκούρα ενόψει Eurogroup - H θέση που θα τηρήσει η Ελλάδα για ESM και ευρωομόλογο
Η θέση της Ελλάδας στη σημερινή (7/4/2020) τηλεδιάσκεψη του Eurogroup καθορίστηκε στην τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup υποστηρίζοντας τη θέση που έχει εκφράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για κοινή έκδοση ομολόγων ως έκφραση αλληλεγγύης προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο και σε υποστήριξη ενός κοινού ευρωπαϊκού οράματος.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «η στήριξη αυτή είναι ικανή να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις αγορές ότι η Ευρώπη έχει τη βούληση και τα μέσα να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία των κρατών-μελών της».
Παράλληλα, η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για ένα πρόγραμμα στήριξης της εργασίας και των ανέργων καθώς και την πρόταση για ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank).
Όσον αφορά τον ESM η χώρα μας θα προσέλθει στην συνεδρίαση με τη σταθερή της θέση πως μια λύση θα πρέπει να είναι κοινή και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας.
«Η ΕΕ σε αυτή την κρίση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη» διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.
Σημειώνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, εκτός του κ. Σταϊκούρα συμμετείχε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Α. Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, ο επικεφαλής του ΣΟΕ κι εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΕuroWorking Group Μιx. Αργυρός και της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή.
Ανένδοτος ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ: Όχι στα corona bonds, βοήθεια μέσω ESM υπό όρους
Την αντίθεση της Ολλανδίας στην έκδοση ευρωομολόγων (coronabonds) επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Wopke Hoekstra, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.
O YΠΟΙΚ κατέστησε σαφές ότι η Ολλανδία δεν θα στηρίξει τη χρήση των ευρωομολόγων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, η οποία τάσσεται υπέρ της βοήθειας μέσω ESM, υπό όρους.
"Δεν θα προχωρούσα στην έκδοση ευρωομολόγων, ούτε το υπουργικό συμβούλιο", δήλωσε ο Hoekstra ενώπιων του κοινοβουλίου, λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, τόνισε ότι η χρήση του ESM θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους.
Bluemel (Αυστρία): Κανείς δεν έχει χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα εργαλεία - Για ποιο λόγο να συζητάμε για ευρωομόλογο;
Την αντίθεση του στην έκδοση ευρωομόλογο επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Gernot Bluemel, επισημαίνοντας πως από τη στιγμή που δεν αξιοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία δεν υπάρχει λόγος για την έκδοση κοινού χρέους.
Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ενεργοποίησης του ESM και μάλιστα με ευελιξία ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να ανακάμψουν οικονομικά από την κρίση του κορωνοϊού.
«Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, αλλά και άλλα πράγματα.
Το γεγονός ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί τα διαθέσιμα εργαλεία, δεν καταλαβαίνω αυτή τη συζήτηση» δήλωσε στο γερμανικό ZDF, ερωτηθείς για τα ευρωομόλογα.
Reuters: Πιθανή η συμφωνία για μέτρα άνω των 500 δισ. ευρώ
Νωρίτερα το Reuters μετέδιδε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, το Eurogroup είναι πιθανό να συμφωνήσει σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού.
Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να εστιάσουν σε τρία ή τέσσερα μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα.
Το πρώτο μέτρο θα είναι οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έως το 2% του ΑΕΠ μίας χώρας, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ.
Οι γραμμές αυτές θα δίνονται με ελάχιστους όρους και εστίαση στα θέματα υγείας, για να καταλαγιάσουν οι ανησυχίες της Ιταλίας ότι θα της υπαγορευθεί η υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Το δεύτερο μέτρο θα είναι μία συμφωνία για τη χορήγηση πρόσθετων εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε αυτή να μπορέσει να αυξήσει τον δανεισμό της κατά 200 δισ. ευρώ, πέραν της αύξησής του κατά 40 δισ. ευρώ, που είναι ήδη σε εξέλιξη.
Το τρίτο μέτρο θα αφορά στη στήριξη του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντλήσει 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ από τις 27 χώρες της ΕΕ, για να επιδοτεί μισθούς εργαζομένων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους, αντί να τους απολύουν.
Τέλος, οι υπουργοί είναι πιθανόν να υποστηρίξουν ένα σχέδιο της Κομισιόν και της Ολλανδίας για τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης στήριξης, το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη, το συνολικό ύψος των οποίων θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 20 δισ. ευρώ.
Οι υπουργοί μπορεί να λάβουν γνώση της γαλλικής πρότασης σχετικά με τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ, που θα χρηματοδοτεί μακροπρόθεσμα μέτρα ανάκαμψης, ύψους αρκετών εκατοντάδων δισ. ευρώ, και θα αντλεί κεφάλαια με κοινό δανεισμό.
Ωστόσο, το σχέδιο αυτό, το οποίο έχει περιληφθεί στη λίστα που θα δοθεί στους ηγέτες της ΕΕ, είναι απίθανο να συγκεντρώσει ευρεία στήριξη, καθώς η αμοιβαιοποίηση του χρέους αποτελεί κόκκινη γραμμή για το στρατόπεδο, του οποίο ηγούνται η Ολλανδία και η Γερμανία.
Εμπλοκή στο EWG
Με τη Γερμανία και τους στενούς της συμμάχους να βγάζουν εκτός «εργαλειοθήκης» την πρόταση για το ευρω-ομόλογο, το EuroWorking Group (EWG) ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ χωρίς να βγει «λευκός καπνός».
Έτσι οι ελπίδες για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης που θα αποτρέψει ένα νέο ναυάγιο εναπόκεινται στο σημερινό Eurogroup.
Η συζήτηση των 19» αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα 7 Απριλίου 2020 στις 4 σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) με το μπρα- ντε - φερ ανάμεσα σε Βορρά και Νότο να προμηνύεται ιδιαίτερα σκληρό.
Τίποτα πάντως δεν αποκλείει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να μην καταφέρουν να βρουν το φάρμακο γα την επούλωση των πληγών από τον κορονοιό, οπότε στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί νέα εξ αποστάσεως τηλεδιάσκεψη τις επόμενες ημέρες, για να έρθουν πιο κοντά οι χώρες και να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο και η Σύνοδος Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.
Μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι βέβαια το ποσό της ευρωπαϊκής επιταγής, η ταχύτητα εξαργύρωσης και οι όροι για την Ελλάδα και όχι τόσο οι πηγές προέλευσης της.
Με τις προβλέψεις για τη ζημιά στο ΑΕΠ να αναθεωρούνται επί τα χείρω συνεχώς βασικό μέλημα του οικονομικού επιτελείου είναι να εξασφαλισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι και να δημιουργηθεί μία δεξαμενή ρευστότητας για την αντιμετώπιση ακόμα και ακραίων καταστάσεων στην οικονομία.
Τα αρμόδια στελέχη εκφράζουν αισιοδοξία ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παρά τις διαφωνίες για το είδος και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων θα καταλήξουν σε ένα ισχυρό οπλοστάσιο για την χρηματοδότηση δραστικών μέσων για την καταπολέμηση της κρίσης.
Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι μετά τη σθεναρή αντίσταση του σκληροπυρηνικού Γερμανικού άξονα έχει φύγει από το τραπέζι η έκδοση ευρωομολόγου ενώ ανοιχτή στο χρόνο παραμένει η Γαλλική πρόταση για τη σύσταση κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου διάσωσης.
Η Αθήνα συντάσσεται με την Ρώμη, το Παρίσι και την Μαδρίτη και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας θα έχει ζυμώσεις με πρόσωπα κλειδιά της Κομισιόν μέχρι το παρά ένα του Eurogroup. Και αυτό επειδή η Ελλάδα είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και το πλήγμα που υπέστη η ελληνική οικονομία από τα μνημόνια είναι τραυματικό.
Τρεις είναι οι προτάσεις πάνω στις οποίες αναμένεται να εστιάσει το Eurogroup:
1. Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με πιο χαλαρούς όρους και χωρίς να «στιγματίζεται» η χώρα η οποία θα καταφύγει σε αυτόν προκειμένου να αντλήσουν χρηματοδότηση ίση ή μεγαλύτερη από το 2% του ΑΕΠ τους. Το μέγεθος των πόρων των πιστωτικών γραμμών θα φθάνει τα 200 με 240 δισ. ευρώ συνολικά για τις χώρες - μέλη.
2.Η παροχή δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ.
3.Η δημιουργία ενός συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας.
Ειδικά για το τελευταίο, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη πρόταση της για τη θέσπιση του SURE, ενός μέσου αλληλεγγύης, συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζόμενους να διατηρήσουν τα εισοδήματα τους και τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν.
Τα δάνεια θα βασίζονται σε εγγυήσεις που θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.
Αφορά την υποστήριξη προγραμμάτων εργασίας μικρής διάρκειας και μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τις χώρες-μέλη να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της απόλυσης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών