Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προς έκδοση 10ετούς ομολόγου 2,5 δισ η Ελλάδα τον Μάιο – Στόχος να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες από το σοκ του κορωνοιού

Προς έκδοση 10ετούς ομολόγου 2,5 δισ η Ελλάδα τον Μάιο – Στόχος να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες από το σοκ του κορωνοιού
Η έξοδος στις αγορές είναι μία ζαριά αυξημένου ρίσκου για το οικονομικό επιτελείο, αφού μέσα στον Μάιο σχεδιάζουν να βγουν στις αγορές και άλλες χώρες των οποίων οι οικονομίες τους κλυδωνίζονται
Στην έκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρεί η κυβέρνηση μέσα στον Μάιο σε μια προσπάθεια να δανειστεί ένα ποσό περί τα 2 -2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές προκειμένου να ενισχύσει τα ρευστά της διαθέσιμα και τις αυξημένες δημοσιονομικές ανάγκες που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.
Κυβερνητικός αξιωματούχος θεωρεί την κίνηση αναγκαία παρά την μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί με τα επιτόκια δανεισμού. Όμως σε αυτή την φάση της κρίσης οι ανάγκες τις οικονομίας είναι αυξημένες, είτε πρόκειται για το πακέτο με τα δημοσιονομικά μέτρα ανάσχεσης των επιπτώσεων από τον κορονοιό , είτε πρόκειται για το κρατικό μισθολόγιο το οποίο «τρέχει» χωρίς όμως ο προϋπολογισμός να έχει τα αναγκαία έσοδα  από φόρους αυτούς τους μήνες.
Η έξοδος στις αγορές είναι μία ζαριά αυξημένου ρίσκου για το οικονομικό επιτελείο, αφού μέσα στον Μάιο σχεδιάζουν να βγουν στις αγορές και άλλες χώρες των οποίων οι οικονομίες τους κλυδωνίζονται από τον κορονοιό και το γεγονός αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στα επιτόκια.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά και ανεξάρτητα με τις λύσεις που θα προκρίνει σήμερα το Eurogoup, o Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους  (ΟΔΔΗΧ) θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών τον επόμενο μήνα.

Θα είναι η δεύτερη κοινοπρακτική έκδοση μέσα το 2020 μετά το εγχείρημα με το 15ετές ομόλογο τον Ιανουάριο. Μέσω αυτής της δημοπρασίας αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ , μολονότι πρόκειται για χρήματα τα οποία εκείνη την περίοδο δεν τα είχε ανάγκη η χώρα και ήταν κίνηση συμβολικού και μόνο χαρακτήρα. Παρά την επέλαση του κορονοιού οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι απαγορευτικές για τη νέα απόπειρα του ΟΔΔΗΧ  Η απόδοση του 15ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 1,891% από το 1,911% που ήταν το τελικό επιτόκιο δανεισμού στην έξοδο του Ιανουαρίου ενώ  το 10ετές έκλεισε χθες στο 1,837% απέχοντας βέβαια μακριά από το ιστορικό χαμηλό του 1%.
Γεγονός είναι πάντως ότι ο προϋπολογισμός βρίσκονται πολύ κοντά στο δημοσιονομικό ταβάνι ενώ μετά τον Ιούνιο δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πηγή ρευστότητας πέραν από τη χρήση μέρους των χρημάτων από το μαξιλάρι των διαθεσίμων των 32 δις. ευρώ, αλλά αυτό προϋποθέτει την έγκριση των θεσμών. Επισημαίνεται ότι με βάση το Μνημόνιο τα 16 δις. ευρώ έχουν κλειδώσει για την εξυπηρέτηση του χρέους και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να πειραχτούν.

Το οικονομικό επιτελείο παράλληλα διαπραγματεύεται:

* Επιστροφή των κερδών ύψους 650 εκ. ευρώ από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες. Λόγω των έκτακτων συνθηκών στην οικονομία η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θνα απλοποιηθούν οι διαδικασίες της νέας αξιολόγησης και τα χρήματα θα επιστραφούν χωρίς αστερίσκους από τους θεσμούς.

*Μετακύλιση των πληρωμών του χρέους προς το μέλλον, ώστε να αξιοποιηθεί ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος.

Τελευταίο καταφύγιο για την χώρα είναι η άντληση ενός ποσού 12-13 δισ. ευρώ μέσω της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης