Πικρή γεύση αφήνουν στην κυβέρνηση τα μέτρα ανάσχεσης της κρίσης από τον κορονοϊό που ελήφθησαν στο Eurogroup.
Πικρή γεύση αφήνουν στην κυβέρνηση τα μέτρα ανάσχεσης της κρίσης από τον κορονοϊό που ελήφθησαν στο Eurogroup.
«Θα μπορούσαν να ήταν και καλύτερα», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, αφού από το ευρωπαϊκό πακέτο χρηματοδότησης των 540 δισ. ευρώ η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί με μόλις 6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% περίπου του συνολικού σχεδίου.
Από αυτά, τα 3,8-4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η οποία δεν θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους χρηματοδότησης εφόσον τα χρήματα αυτά διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για δράσεις κατά της πανδημίας.
Από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους 100 δισ. ευρώ, που θα στηρίξει προγράμματα απασχόλησης, εκτιμάται ότι θα μπορεί κατ’ ελάχιστον να αξιοποιήσει 1 δισ. ευρώ, όντας η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη ζώνη του ευρώ σήμερα.
Ακόμη, από το τρίτο δίχτυ ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 200 δισ. ευρώ εκτιμάται πως η χώρα θα μπορέσει να αξιοποιήσει χρηματοδότηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ που θα διοχετευθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσδοκούσαν σε κάτι πολύ καλύτερο, αλλά –όπως άφησαν οι εταίροι να εννοηθεί– οι επιπρόσθετες ενέσεις ρευστότητας θα είναι συνδεδεμένες με μνημονιακούς όρους και σκληρά ανταλλάγματα.
Επί της ουσίας, διαμορφώνονται δυο γραμμές χρηματοδότησης από τον ESM: μία με χαλαρούς όρους, που θα χορηγεί έντοκα δάνεια στα εθνικά συστήματα Υγείας, και μία δεύτερη με αυστηρές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.
Το τοπίο με τις δυο γραμμές θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες και για την ώρα οι μόνοι που πανηγυρίζουν μετά το πέρας των εργασιών από το Eurogoup είναι οι Γερμανοί και φυσικά οι στενοί τους σύμμαχοι, οι Ολλανδοί, οι οποίοι επέβαλαν τις απόψεις τους από το πρώτο κιόλας ημίχρονο της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Από την πρώτη στιγμή είχε διαφανεί ότι η επιλογή του ευρωομολόγου δεν θα προχωρούσε, με αποτέλεσμα η Ιταλία, που πόνταρε σε αυτήν τη λύση (όπως και η Ελλάδα), να είναι η μεγάλη χαμένη αυτής της συμφωνίας.
Η ελληνική πλευρά εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της στο Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund), το οποίο ενέκριναν οι 19, θα χρηματοδοτηθεί από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία» και στο οποίο θα έχει εμπλοκή και η ΕΤΕπ.
Βέβαια οι όροι χρήσης αυτών εργαλείων δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστοί και γι’ αυτό στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν χαμηλά τον πήχη…
Ακόμη κι αν η καραντίνα στην οικονομία παραταθεί και τα πράγματα σφίξουν περισσότερο, η χώρα θα εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές πριν φτάσει να χτυπήσει την πόρτα του ESM για την πιστωτική γραμμή ενισχυμένης εποπτείας.
Το θετικό είναι ότι ο προϋπολογισμός διαθέτει ένα σημαντικό μαξιλάρι διαθεσίμων που δίνει τη δυνατότητα αναχαίτισης των όποιων κραδασμών από την πανδημική κρίση.
Δεν αναφερόμαστε στα 16 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα για το χρέος, αλλά στα 14-15 δισ. ευρώ που αποτελούν αποθεματικά των φόρων της γενικής κυβέρνησης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έκτακτες καταστάσεις.
Είναι συμφωνίες repoς που έχει κάνει το Γενικό Λογιστήριο με τους εν λόγω φορείς.
Επίσης, σχεδιάζει έξοδο στις αγορές μέσα στον Μάιο με 10ετές ομόλογο για να αντλήσει περί τα 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται επιστροφή των κερδών ύψους 650 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες. Λόγω των έκτακτων συνθηκών στην οικονομία, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες της νέας αξιολόγησης και τα χρήματα θα επιστραφούν χωρίς αστερίσκους από τους θεσμούς.
Μάριος Χριστοδούλου
bankingnews.gr
Κατώτερη των προσδοκιών η συμφωνία του Eurogroup εκτιμούν διεθνής Τύπος και αναλυτές
Κατώτερη των προσδοκιών χαρακτηρίζουν τη συμφωνία του Eurogroup για το πακέτο διάσωσης ύψους 540 δισ. ευρώ, διεθνής Τύπος και αναλυτές.
Η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων κάνει λόγο για την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών να συμφωνήσουν στην αμοιβαιοποίηση του χρέους, πετώντας το…μπαλάκι στους ηγέτες της Ε.Ε. με μία ασαφή αναφορά στο μελλοντικό ταμείο ανασυγκρότησης.
Die Welt: Χάσιμο χρόνου η συζήτηση για τα corona bonds
Χάσιμο χρόνου χαρακτηρίζει τη συζήτηση για τα corona bonds η Die Welt, στην ηλεκτρονική της έκδοση, καθώς λόγω της Μ. Παρασκευής δεν κυκλοφορούν σήμερα εφημερίδες στην Γερμανία.
«Η διαμάχη για τα corona bonds διακόπτεται μόνο για τις μέρες του Πάσχα» αναφέρει το σχετικό άρθρο της εφημερίδας.
«Οι βόρειοι ανταποκρίθηκαν στην επιθυμία των νοτίων, ιδίως της Ιταλίας σε ότι αφορά την χρήση του ταμείου διάσωσης του ευρώ: ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΣΜ) ορίζει μεν ότι τα δάνεια από το ταμείο διάσωσης συνδέονται με όρους όπως είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά στην περίπτωση αυτή όμως οι όροι θα είναι τόσο χαλαροί, ώστε τα δάνεια στην πράξη θα χορηγούνται άνευ όρων.
Ένα ακανθώδες θέμα δεν το άγγιξαν όμως ουσιαστικά οι υπουργοί Οικονομικών.
Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι μια συζήτηση σχετικά με τα αμφιλεγόμενα ευρωομόλογα θα ήταν χάσιμο χρόνου.
Ωστόσο, έσπρωξαν αυτό το ευαίσθητο θέμα με τις άκρες των δακτύλων τους στους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων για να το συζητήσουν, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.
«Κανείς δεν περιμένει όμως μια συμφωνία.
Γιατί να μπορούν εκείνοι να συμφωνούν ταχύτερα από τους υπουργούς Οικονομικών τους;
Επομένως, τα corona bonds θα συζητούνται για εβδομάδες -- ανεξάρτητα από το πώς θα ονομάζονται», συμπεραίνει η Welt.
Spiegel: Ρεαλιστική η συμφωνία
«H συμφωνία των υπουργών Οικονομικών είναι κατά βάσιν ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα: 500 δισ. ευρώ μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού χωρίς να χρειάζεται να καθυστερήσει κανείς με σκληρές μάχες χαρακωμάτων για τα coronabonds.
Σε αυτό το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα του κοινού χρέους θα αφιερωθεί η Ε.Ε. και πάλι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Ίσως τότε θα είναι αναγκαίες περισσότερες και πιο σκληρές απαντήσεις», αναφέρει από την πλευρά του το Spiegel.
Die Zeit: Η Ε.Ε. κινείται αλλά δεν έκανε το μεγάλο βήμα
«Και όμως κινούνται», αναφέρει από την πλευρά της η Die Zeit.
«Σύμφωνα με ένα παλιό ρητό, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν ένα ποδήλατο.
Δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει ακίνητη, ειδικά σε μεγάλες κρίσεις.
Αν δεν κινηθεί το ποδήλατο, θα πέσει, το ίδιο και η Ε.Ε.
Δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, για παράδειγμα υπό την μορφή της αμοιβαιοποίησης του χρέους.
Πρόκειται βέβαια να δημιουργηθεί ένα ταμείο ανασυγκρότησης, αλλά πώς ακριβώς θα δομηθεί και αν θα χρηματοδοτηθεί μέσω των αμφιλεγόμενων corona bonds, πρόκειται για ερωτήματα που θα τεθούν προς απάντησιν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.
Ένας επιτυχημένος συμβιβασμός θα μπορούσε να μοιάζει με αυτόν:
Δημιουργείται -ειδικά για αυτή την κρίση - ένα αλληλέγγυα χρηματοδοτούμενο ταμείο ανασυγκρότησης.
Ταυτόχρονα, αρχίζουν οι εργασίες για μια πραγματική μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, η οποία να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια συνολική δημοσιονομική ολοκλήρωση.
Έτσι θα δινόταν μια νέα ώθηση στο ποδήλατο».
Bloomberg Opinion: Πολιτικά δύσκολη για την Ιταλία η συμφωνία
Δύο είναι τα βασικά προβλήματα με τη συμφωνία του Eurogroup, σύμφωνα με άρθρο του Ferdinando Giugliano στο Bloomberg.
Πρώτον ότι η ιταλική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πολιτικό πρόβλημα στο να…πουλήσει τη συμφωνία στο εσωτερικό της και δεύτερον ότι δεν απαντά στο ζήτημα του μακροπρόθεσμου χρέους.
Όπως εξηγεί, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προσφέρει κάποια πολιτική στήριξη στην ΕΚΤ, η οποία βοηθά τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες που προκύπτουν από την κρίση του κορωνοϊού.
Ωστόσο, αποτυγχάνει να προσφέρει λύση στο ζήτημα που καίει τις περισσότερο ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης, που δεν είναι άλλο από το υψηλό δημόσιο χρέος.
Το πακέτο - το οποίο συμπεριλαμβάνει κάποια καινοτόμα εργαλεία χρηματοδότησης , αλλά καμία πρόοδο ως προς την αμοιβαιοποίηση του χρέους - αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά πολιτικά προβλήματα στην Ιταλία.
Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, είχε αυξήσει τις προσδοκίες στο εσωτερικό της Ιταλίας, ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει υποστήριξη για το αίτημα της έκδοσης των coronabonds.
Ως εκ τούτου, θα δυσκολευτεί να πείσει την κοινήγ γνώμη της Ιταλίας και τη συγκυβέρνηση Πέντε Αστέρων - Δημοκρατικού Κόμματος, ότι κατάφερε κάτι σημαντικό στο Eurogroup.
Capital Economics: Πολιτική αποτυχία η συμφωνία του Eurogroup - Η ΕΚΤ θα σώσει την Ευρωζώνη
Για συμφωνία κατώτερη των προσδοκιών κάνουν λόγο οι αναλυτές της Capital Economics.
Όπως σημειώνουν, το πακέτο των 540 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών πολλών κρατών -μελών της Ευρωζώνης για σημαντική δημοσιονομική στήριξη.
Σύμφωνα με την Capital Economics, δεν βρέθηκε λύση για την αμοιβαιοποίηση του χρέους, με το μεγάλο πρόβλημα των υπερχρεωμένων οικονομιών να επιμένει.
Όσον αφορά το ταμείο ανασυγκρότησης το οποίο θα συσταθεί στο μέλλον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο να αποτελέσει τη βάση για την έκδοση των ευρωομολόγων.
Μάλιστα χαρακτηρίζουν τη συμφωνία του Eurogroup ως πολιτική αποτυχία για πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Εν κατακλείδι, οι αναλυτές δεν προβλέπουν μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη άμεσα, ωστόσο αυτό οφείλεται στην παρέμβαση της ΕΚΤ και όχι στις κυβερνήσεις.
Berenberg: Αδύναμο το μήνυμα αλληλεγγύης από το Eurogroup, εν μέσω της κρίσης
Αδύναμο χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Berenberg Bank, το σήμα αμοιβαίας υποστήριξης που εξέπεμψε το Eurogroup με τη συμφωνία της Πέμπτης.
Όπως εξηγούν, σύμφωνα με το CNBC, ένας από τους λόγους είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφορές τους όσον αφορά την έκδοση των corona bonds, για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανασυγκρότησης,
H Βerenberg Bank είχει αναφερθεί πρόσφατα στη σημασία να εκφραστεί η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
"Ο τρόπος με τον οποίο Ε.Ε. και Ευρωζώνη θα αντιδράσουν στην πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να καθορίσει τη συμπεριφορά απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τις επόμενες δεκαετίας", ανέφερε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως εξήγησε, η αλληλεγγύη μπορεί να ενδυναμώσει το ευρωπαϊκό project, ενώ στον αντίποδα, η έλλειψη αυτής της αλληλεγγύης ενδέχεται να υπονομεύσει τα πολιτικά θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
www.bankingnews.gr
«Θα μπορούσαν να ήταν και καλύτερα», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, αφού από το ευρωπαϊκό πακέτο χρηματοδότησης των 540 δισ. ευρώ η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί με μόλις 6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% περίπου του συνολικού σχεδίου.
Από αυτά, τα 3,8-4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η οποία δεν θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους χρηματοδότησης εφόσον τα χρήματα αυτά διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για δράσεις κατά της πανδημίας.
Από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους 100 δισ. ευρώ, που θα στηρίξει προγράμματα απασχόλησης, εκτιμάται ότι θα μπορεί κατ’ ελάχιστον να αξιοποιήσει 1 δισ. ευρώ, όντας η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη ζώνη του ευρώ σήμερα.
Ακόμη, από το τρίτο δίχτυ ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 200 δισ. ευρώ εκτιμάται πως η χώρα θα μπορέσει να αξιοποιήσει χρηματοδότηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ που θα διοχετευθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσδοκούσαν σε κάτι πολύ καλύτερο, αλλά –όπως άφησαν οι εταίροι να εννοηθεί– οι επιπρόσθετες ενέσεις ρευστότητας θα είναι συνδεδεμένες με μνημονιακούς όρους και σκληρά ανταλλάγματα.
Επί της ουσίας, διαμορφώνονται δυο γραμμές χρηματοδότησης από τον ESM: μία με χαλαρούς όρους, που θα χορηγεί έντοκα δάνεια στα εθνικά συστήματα Υγείας, και μία δεύτερη με αυστηρές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.
Το τοπίο με τις δυο γραμμές θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες και για την ώρα οι μόνοι που πανηγυρίζουν μετά το πέρας των εργασιών από το Eurogoup είναι οι Γερμανοί και φυσικά οι στενοί τους σύμμαχοι, οι Ολλανδοί, οι οποίοι επέβαλαν τις απόψεις τους από το πρώτο κιόλας ημίχρονο της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Από την πρώτη στιγμή είχε διαφανεί ότι η επιλογή του ευρωομολόγου δεν θα προχωρούσε, με αποτέλεσμα η Ιταλία, που πόνταρε σε αυτήν τη λύση (όπως και η Ελλάδα), να είναι η μεγάλη χαμένη αυτής της συμφωνίας.
Η ελληνική πλευρά εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της στο Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund), το οποίο ενέκριναν οι 19, θα χρηματοδοτηθεί από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία» και στο οποίο θα έχει εμπλοκή και η ΕΤΕπ.
Βέβαια οι όροι χρήσης αυτών εργαλείων δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστοί και γι’ αυτό στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν χαμηλά τον πήχη…
Ακόμη κι αν η καραντίνα στην οικονομία παραταθεί και τα πράγματα σφίξουν περισσότερο, η χώρα θα εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές πριν φτάσει να χτυπήσει την πόρτα του ESM για την πιστωτική γραμμή ενισχυμένης εποπτείας.
Το θετικό είναι ότι ο προϋπολογισμός διαθέτει ένα σημαντικό μαξιλάρι διαθεσίμων που δίνει τη δυνατότητα αναχαίτισης των όποιων κραδασμών από την πανδημική κρίση.
Δεν αναφερόμαστε στα 16 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα για το χρέος, αλλά στα 14-15 δισ. ευρώ που αποτελούν αποθεματικά των φόρων της γενικής κυβέρνησης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έκτακτες καταστάσεις.
Είναι συμφωνίες repoς που έχει κάνει το Γενικό Λογιστήριο με τους εν λόγω φορείς.
Επίσης, σχεδιάζει έξοδο στις αγορές μέσα στον Μάιο με 10ετές ομόλογο για να αντλήσει περί τα 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται επιστροφή των κερδών ύψους 650 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες. Λόγω των έκτακτων συνθηκών στην οικονομία, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες της νέας αξιολόγησης και τα χρήματα θα επιστραφούν χωρίς αστερίσκους από τους θεσμούς.
Μάριος Χριστοδούλου
bankingnews.gr
Κατώτερη των προσδοκιών η συμφωνία του Eurogroup εκτιμούν διεθνής Τύπος και αναλυτές
Κατώτερη των προσδοκιών χαρακτηρίζουν τη συμφωνία του Eurogroup για το πακέτο διάσωσης ύψους 540 δισ. ευρώ, διεθνής Τύπος και αναλυτές.
Η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων κάνει λόγο για την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών να συμφωνήσουν στην αμοιβαιοποίηση του χρέους, πετώντας το…μπαλάκι στους ηγέτες της Ε.Ε. με μία ασαφή αναφορά στο μελλοντικό ταμείο ανασυγκρότησης.
Die Welt: Χάσιμο χρόνου η συζήτηση για τα corona bonds
Χάσιμο χρόνου χαρακτηρίζει τη συζήτηση για τα corona bonds η Die Welt, στην ηλεκτρονική της έκδοση, καθώς λόγω της Μ. Παρασκευής δεν κυκλοφορούν σήμερα εφημερίδες στην Γερμανία.
«Η διαμάχη για τα corona bonds διακόπτεται μόνο για τις μέρες του Πάσχα» αναφέρει το σχετικό άρθρο της εφημερίδας.
«Οι βόρειοι ανταποκρίθηκαν στην επιθυμία των νοτίων, ιδίως της Ιταλίας σε ότι αφορά την χρήση του ταμείου διάσωσης του ευρώ: ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΣΜ) ορίζει μεν ότι τα δάνεια από το ταμείο διάσωσης συνδέονται με όρους όπως είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά στην περίπτωση αυτή όμως οι όροι θα είναι τόσο χαλαροί, ώστε τα δάνεια στην πράξη θα χορηγούνται άνευ όρων.
Ένα ακανθώδες θέμα δεν το άγγιξαν όμως ουσιαστικά οι υπουργοί Οικονομικών.
Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι μια συζήτηση σχετικά με τα αμφιλεγόμενα ευρωομόλογα θα ήταν χάσιμο χρόνου.
Ωστόσο, έσπρωξαν αυτό το ευαίσθητο θέμα με τις άκρες των δακτύλων τους στους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων για να το συζητήσουν, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.
«Κανείς δεν περιμένει όμως μια συμφωνία.
Γιατί να μπορούν εκείνοι να συμφωνούν ταχύτερα από τους υπουργούς Οικονομικών τους;
Επομένως, τα corona bonds θα συζητούνται για εβδομάδες -- ανεξάρτητα από το πώς θα ονομάζονται», συμπεραίνει η Welt.
Spiegel: Ρεαλιστική η συμφωνία
«H συμφωνία των υπουργών Οικονομικών είναι κατά βάσιν ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα: 500 δισ. ευρώ μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού χωρίς να χρειάζεται να καθυστερήσει κανείς με σκληρές μάχες χαρακωμάτων για τα coronabonds.
Σε αυτό το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα του κοινού χρέους θα αφιερωθεί η Ε.Ε. και πάλι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Ίσως τότε θα είναι αναγκαίες περισσότερες και πιο σκληρές απαντήσεις», αναφέρει από την πλευρά του το Spiegel.
Die Zeit: Η Ε.Ε. κινείται αλλά δεν έκανε το μεγάλο βήμα
«Και όμως κινούνται», αναφέρει από την πλευρά της η Die Zeit.
«Σύμφωνα με ένα παλιό ρητό, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν ένα ποδήλατο.
Δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει ακίνητη, ειδικά σε μεγάλες κρίσεις.
Αν δεν κινηθεί το ποδήλατο, θα πέσει, το ίδιο και η Ε.Ε.
Δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, για παράδειγμα υπό την μορφή της αμοιβαιοποίησης του χρέους.
Πρόκειται βέβαια να δημιουργηθεί ένα ταμείο ανασυγκρότησης, αλλά πώς ακριβώς θα δομηθεί και αν θα χρηματοδοτηθεί μέσω των αμφιλεγόμενων corona bonds, πρόκειται για ερωτήματα που θα τεθούν προς απάντησιν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.
Ένας επιτυχημένος συμβιβασμός θα μπορούσε να μοιάζει με αυτόν:
Δημιουργείται -ειδικά για αυτή την κρίση - ένα αλληλέγγυα χρηματοδοτούμενο ταμείο ανασυγκρότησης.
Ταυτόχρονα, αρχίζουν οι εργασίες για μια πραγματική μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, η οποία να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια συνολική δημοσιονομική ολοκλήρωση.
Έτσι θα δινόταν μια νέα ώθηση στο ποδήλατο».
Bloomberg Opinion: Πολιτικά δύσκολη για την Ιταλία η συμφωνία
Δύο είναι τα βασικά προβλήματα με τη συμφωνία του Eurogroup, σύμφωνα με άρθρο του Ferdinando Giugliano στο Bloomberg.
Πρώτον ότι η ιταλική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πολιτικό πρόβλημα στο να…πουλήσει τη συμφωνία στο εσωτερικό της και δεύτερον ότι δεν απαντά στο ζήτημα του μακροπρόθεσμου χρέους.
Όπως εξηγεί, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προσφέρει κάποια πολιτική στήριξη στην ΕΚΤ, η οποία βοηθά τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες που προκύπτουν από την κρίση του κορωνοϊού.
Ωστόσο, αποτυγχάνει να προσφέρει λύση στο ζήτημα που καίει τις περισσότερο ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης, που δεν είναι άλλο από το υψηλό δημόσιο χρέος.
Το πακέτο - το οποίο συμπεριλαμβάνει κάποια καινοτόμα εργαλεία χρηματοδότησης , αλλά καμία πρόοδο ως προς την αμοιβαιοποίηση του χρέους - αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά πολιτικά προβλήματα στην Ιταλία.
Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, είχε αυξήσει τις προσδοκίες στο εσωτερικό της Ιταλίας, ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει υποστήριξη για το αίτημα της έκδοσης των coronabonds.
Ως εκ τούτου, θα δυσκολευτεί να πείσει την κοινήγ γνώμη της Ιταλίας και τη συγκυβέρνηση Πέντε Αστέρων - Δημοκρατικού Κόμματος, ότι κατάφερε κάτι σημαντικό στο Eurogroup.
Capital Economics: Πολιτική αποτυχία η συμφωνία του Eurogroup - Η ΕΚΤ θα σώσει την Ευρωζώνη
Για συμφωνία κατώτερη των προσδοκιών κάνουν λόγο οι αναλυτές της Capital Economics.
Όπως σημειώνουν, το πακέτο των 540 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών πολλών κρατών -μελών της Ευρωζώνης για σημαντική δημοσιονομική στήριξη.
Σύμφωνα με την Capital Economics, δεν βρέθηκε λύση για την αμοιβαιοποίηση του χρέους, με το μεγάλο πρόβλημα των υπερχρεωμένων οικονομιών να επιμένει.
Όσον αφορά το ταμείο ανασυγκρότησης το οποίο θα συσταθεί στο μέλλον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο να αποτελέσει τη βάση για την έκδοση των ευρωομολόγων.
Μάλιστα χαρακτηρίζουν τη συμφωνία του Eurogroup ως πολιτική αποτυχία για πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Εν κατακλείδι, οι αναλυτές δεν προβλέπουν μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη άμεσα, ωστόσο αυτό οφείλεται στην παρέμβαση της ΕΚΤ και όχι στις κυβερνήσεις.
Berenberg: Αδύναμο το μήνυμα αλληλεγγύης από το Eurogroup, εν μέσω της κρίσης
Αδύναμο χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Berenberg Bank, το σήμα αμοιβαίας υποστήριξης που εξέπεμψε το Eurogroup με τη συμφωνία της Πέμπτης.
Όπως εξηγούν, σύμφωνα με το CNBC, ένας από τους λόγους είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφορές τους όσον αφορά την έκδοση των corona bonds, για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανασυγκρότησης,
H Βerenberg Bank είχει αναφερθεί πρόσφατα στη σημασία να εκφραστεί η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
"Ο τρόπος με τον οποίο Ε.Ε. και Ευρωζώνη θα αντιδράσουν στην πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να καθορίσει τη συμπεριφορά απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τις επόμενες δεκαετίας", ανέφερε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως εξήγησε, η αλληλεγγύη μπορεί να ενδυναμώσει το ευρωπαϊκό project, ενώ στον αντίποδα, η έλλειψη αυτής της αλληλεγγύης ενδέχεται να υπονομεύσει τα πολιτικά θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών