Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε τεντωμένο σχοινί η 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση - Νέα τηλεδιάσκεψη για να γεφυρωθεί το χάσμα για Ά κατοικία, πτωχευτικό δίκαιο

Σε τεντωμένο σχοινί η 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση - Νέα τηλεδιάσκεψη για να γεφυρωθεί το χάσμα για Ά κατοικία, πτωχευτικό δίκαιο
Αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου για την ελληνική πλευρά
Στα χαρακώματα βρίσκεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς για το πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας, το οποίο λήγει την επόμενη Παρασκευή στις 30 Απριλίου και είναι το μεγάλο αγκάθι της 6ης αξιολόγησης.
Είναι το προαπαιτούμενο πάνω στο οποίο έχει «σκαλώσει» όλη η αξιολόγηση  (οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις έχουν μπει στο συρτάρι και θα βγουν όταν κοπάσει η πανδημία), αφού οι θεσμοί αντιδρούν στο σχέδιο της ελληνικής πλευράς για την ένταξη στην περίμετρο της προστασίας και των «κόκκινων» δανείων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019 αλλά και αυτών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.
Ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά το οικονομικό επιτελείο το οποίο καλείται τα επόμενα 24ωρα να μειώσει την απόσταση που το χωρίζει με τους δανειστές όχι μόνο για την πρώτη κατοικία αλλά και για τις βασικές διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.
Το κλίμα ήταν βαρύ από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών τα οποία ήταν αρνητικά σε οποιαδήποτε σχέδιο για παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας.
Με την ίδια αδιάλλακτη στάση προσήλθαν στην πρώτη τηλεδιάσκεψη και οι επικεφαλής για να φτάσουν στη συνέχεια έπειτα από ένα σκληρό «μπρα- ντε- φερ» να αποδεχθούν την ελληνική πρόταση να δοθεί κάποια παράταση, αλλά μόνο για όσους αποδεδειγμένα πλήττονται από την πανδημία καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν πολλοί οφειλέτες που είτε δεν πλήττονται καθόλου όπως είναι για παράδειγμα οι δημόσιοι υπάλληλοι είτε γιατί έχουν ευνοηθεί από την συγκυρία.
Για τους θεσμούς υπάρχουν επαγγελματικοί κλάδοι οι οποίοι άνθισαν μέσα στην οικονομική καραντίνα καλώντας έτσι την ελληνική πλευρά να μην κάνει τα στραβά μάτια για τους επαγγελματίες οι οποίοι σκόπιμα άφησαν το στεγαστικό /επιχειρηματικό δάνειο να κοκκινίσει.
Ένα ακόμη σημείο το οποίο μπλοκάρει την διαπραγμάτευση είναι ότι οι εταίροι ασκούν ασφυκτική πίεση στην ελληνική πλευρά να περάσει όλους τους οφειλέτες  στο νέο πτωχευτικό σύστημα.
Το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως το τέλος Ιουνίου ώστε να εκδοθούν στη συνέχεια οι εφαρμοστικές αποφάσεις του νόμου και οι εγκύκλιοι που θα το θέσουν σε ισχύ από το νέο έτος.
Το θέμα είναι αν στο διάστημα που μεσολαβεί θα υπάρξει ένα άτυπο μορατόριουμ για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών κινούνται σε τεντωμένο σχοινί και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις από τις αρχικές κόκκινες γραμμές για να μην συρθεί η διαπραγμάτευση και η Αθήνα χάσει τα 644 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα σε μία περίοδο που η οικονομία της καίγεται για ρευστότητα.
Στο υπουργείο Οικονομικών μάλλον ανασυντάσσονται για να μην χάσουν το Eurogroup του Ιουνίου στο οποίο θα κληρώσει για την δόση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας προανήγγειλε  ανακοινώσεις για το θέμα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή που λήγει το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας.         

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης