Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο ράφι 2.500 χιλιάδες τόνοι καφέ λόγω κορωνοιού, xάθηκε τζίρος 700 εκατ. ευρώ

tags :
Στο ράφι 2.500 χιλιάδες τόνοι καφέ λόγω κορωνοιού, xάθηκε τζίρος 700 εκατ. ευρώ
«Θύμα» του κορωνοΪου και η εγχώρια κατανάλωση του καφέ
«Θύμα» του κορωνοΪου και η εγχώρια κατανάλωση του καφέ ενώ η κυβέρνηση αναζητά το…φάρμακο για την επιβίωση των επιχειρήσεων και όπως όλα δείχνουν ο συντελεστής ΦΠΑ 24% μπορεί να διαμορφωθεί σε  πιο χαμηλό συντελεστή.
Όμως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ θα παραμένει όπως είναι διότι φέρνει κρατικά έσοδα αρκετών  δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.  
Από την αρχή του έτους τα έσοδα από τον ΕΦΚ  σημειώνουν  πτώση έως 20% το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου ενώ για τον Μάρτιο τον Απρίλιο και τον Μάιο τα έσοδα από τον ΕΦΚ τείνουν προς το μηδέν.
Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το δίμηνο Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου δείχνουν  ποσοστιαία μείωση κατά -14,4% και -20%  αντίστοιχα.
Σε απόλυτους αριθμούς  το Ιανουάριο υποχώρησαν στα 9,79 εκατ. ευρώ  και σε  8,72 εκατ. ευρώ όταν  το αντίστοιχο δίμηνο πέρυσι ήταν 11,47 εκατ. και 10.88 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ΕΦΚ τα ετήσια έσοδα ήταν 124 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 135 εκατ. ευρώ το 2019.
Τα φετινά κρατικά έσοδα θα είναι αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι
Οι πρώτες και σχετικά αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση έως 30%  που αντιστοιχούν  περίπου σε 40 εκατ ευρώ. Στο αρνητικό σενάριο προβλέπεται να χαθούν περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ παρότι θα έχει ανοίξει ο κλάδος της εστίασης και τα τουριστικά καταλύματα  διότι  όλα  θα εξαρτηθούν από την πορεία των πωλήσεων καφέ.    
Η πανδημία του κορωνοΪου χτύπησε και τις επιχειρήσεις καφέ που λειτουργούσαν με τη  λογική take away αφού οι πελάτες συνέχισαν τη συνήθεια να παραγγέλνουν το καφέ στο σπίτι με αποτέλεσμα η υπηρεσία διανομής να δημιουργεί υψηλά κόστη για την επιχείρηση καθώς δεν υπάρχει επιβάρυνση για τη διανομή.
Η πτώση του τζίρου στα επίπεδα του 85% και η παράδοση κατοίκων έφερε ζημιές στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της κατηγορίας διότι η πτώση του τζίρου αποκάλυψε  το κόστος της διανομής.
Στέλεχος ισχυρής εισαγωγικής εταιρείας του κλάδου υποστηρίζει ότι η δωρεάν διανομή είναι θέμα χρόνου να εισέλθει σε καθεστώς χρέωσης διότι πρόκειται για κόστη που πρέπει να καλυφθούν.   
Η εν μέρει η σωτηρία των εισαγωγικών εταιρειών καφέ προήλθε από την αύξηση των πωλήσεων που έγιναν στα νοικοκυριά καθώς ενισχύθηκαν κατά 30% το τετράμηνο  Ιανουαρίου – Απριλίου.  
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ουσιαστικός τζίρος της αγοράς καφέ προέρχεται από τη HO.RE.CA  ο οποίος διαμορφώνεται στο 35% ενώ η υπόλοιπη κατανάλωση στα σπίτια είναι στο 65%.
Η κατανάλωση καφέ διαμορφώνεται σε 40.000 χιλιάδες τόνους το χρόνο.
Η εκδήλωση της πανδημίας η υποχρεωτική καραντίνα των πολιτών  το κλείσιμο των καταστημάτων  εστίασης ήταν η αιτία να χαθούν πωλήσεις  καφέ 2.400 χιλιάδες τόνοι.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι στο τρίμηνο ( Μάρτιος Απρίλιος Μάιος) οι απώλειες σε τζίρο εκτιμάται σε 700 εκατ.  ευρώ.
Η  Ελληνική Ένωση Καφέ σε πρόσφατα στοιχεία της Nielsen προσδιόριζε ότι η αγορά καφέ σε αξία στα νοικοκυριά  ήταν 400 εκατ. ευρώ και για τις επιχειρήσεις έχει πολλαπλασιαστική δύναμη και αποτιμήθηκε στα 3 δισ  ευρώ για το 2018.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης