Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εγκρίθηκε η 6η έκθεση εποπτείας για την Ελλάδα από την Κομισιόν - Στο -9,7% η ύφεση το 2020, ζημία τουλάχιστον 50% στον τουρισμό... στο θετικό σενάριο

tags :
Εγκρίθηκε η 6η έκθεση εποπτείας για την Ελλάδα από την Κομισιόν - Στο -9,7% η ύφεση το 2020, ζημία τουλάχιστον 50% στον τουρισμό... στο θετικό σενάριο
Στο -9,7% η ύφεση το 2020, στο +7,9% η ανάπτυξη το 2021 στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν
Tην έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ενέκρινε, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες περιστάσεις που δημιούργησε η έξαρση του κορωνοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις δικές της αναληφθείσες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2020 θα είναι της τάξεως του 9,7%, ενώ η ανάπτυξη το 2021 θα φτάσει το 7,9%.
Image
Όπως αναφέρει η Κομισιόν στην 136σέλιδη έκθεση εποπτείας, το ξέσπασμα του κορωνοϊού έχει αλλάξει ριζικά την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, όπως και στα περισσότερα άλλα κράτη μέλη.
Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε την εφαρμογή μέτρων με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου αυξάνοντας την ένταση των μέτρων περιορισμού.
Τα μέτρα αυτά επηρέασαν σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα, ενώ σε όρους εργασίας περίπου το ένα τρίτο της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα επηρεάστηκε άμεσα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Ο δείκτης Economic Sentiment (ESI - οικονομικού κλίματος), σημείωσε πτώση από τις 113,2 μονάδες δείκτη το Φεβρουάριο πριν από την έναρξη των μέτρων περιορισμού στις 99,3 μονάδες τον Απρίλιο.
Επίσης ο δείκτης Purchasing Managers (PMI) μειώθηκε από 56,4 μονάδες το Φεβρουάριο στις 29,5 τον Απρίλιο.
Οι νέες προσλήψεις μειώθηκαν κατά 53% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020 και 83% σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2019, αλλά την ίδια στιγμή οι απολύσεις μειώθηκαν επίσης κατά 71% σε σύγκριση με τον Μάρτιο και κατά 81% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019, δείχνοντας το πάγωμα στην αγορά εργασίας.
Οι αρχές υιοθέτησαν αμέσως ένα σύνολο μέτρων στήριξης του εισοδήματος και της ρευστότητας μεγάλης κλίμακας.
Για να μετριαστεί ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος, ένα ευρύ φάσμα δημοσιονομικών μέτρων ελήφθη με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα για την παροχή ρευστότητας σε εταιρείες που επηρεάζονται από τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού.
Image
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, το συνολικό μέγεθος των μέτρων είναι 10,5% του ΑΕΠ.
Τα μέτρα αυτά αποτελούνται από το 5% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα και 1,9% του ΑΕΠ μέτρων ρευστότητας, εκ των οποίων 0,6% του ΑΕΠ σε φορολογικές αναβολές και το 1,3% του ΑΕΠ άλλα μέτρα που στοχεύουν στην παροχή προσωρινής στήριξης ρευστότητας στα νοικοκυριά και τις  επιχειρήσεις.
Το τελευταίο σύνολο μέτρων αναμένεται παρέχει έως και 3,6% του ΑΕΠ πρόσθετα δάνεια.
Επίσης, η Ελλάδα θα επωφεληθεί επίσης από τα πρόσφατα μέτρα πολιτικής που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Βαρύ το τίμημα στον τουρισμό και τη ναυτιλία - δύο πολύ σημαντικοί τομείς για την οικονομία της Ελλάδας

Δύο πολύ σημαντικοί τομείς για την οικονομία της Ελλάδας, ο τουρισμός και η ναυτιλία, αναμένεται να χτυπηθούν ιδιαίτερα σκληρά.
Ο τουρισμός αναπόφευκτα θα υποφέρει από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, με την κύρια τουριστική περίοδο να συγκεντρώνεται κατά τους μήνες Ιούνιο έως Σεπτέμβριο (το 73% των εισπράξεων από τον τουρισμό πραγματοποιούνται το αυτούς τους μήνες).
Ανάλογα με τη διάρκεια των μέτρων κοινωνικής απόστασης και των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα θα μπορούσε να χάσει τις περισσότερες από τις τουριστικές εισπράξεις για το 2020.
Ακόμα και σε ένα πολύ θετικό σενάριο, όπου η κανονική τουριστική δραστηριότητα θα ήταν δυνατή ξανά από τον Ιούλιο, ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι μεγάλος, λόγω των εισοδηματικών επιπτώσεων στις χώρες εταίρους, διαταραχές στην εναέρια κυκλοφορία και τους χαμηλότερους αριθμούς κράτησης λόγω υψηλότερης αβεβαιότητας, προκαλώντας απώλειες πάνω από 50% στις πιθανές εισπράξεις από τον τουρισμό.
Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει επίσης δημιουργήσει ένα σημαντικό τομέα επαγγελματικού τουρισμού που επικεντρώνεται κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που ενδέχεται να υποστούν περιορισμούς μακράς διαρκείας.
Η άλλη σημαντική βιομηχανία εξαγωγών είναι η ναυτιλία, η οποία επηρεάζεται έντονα από τα μέτρα περιορισμού και το κλείσιμο των λιμένων παγκοσμίως καθώς και της μείωσης του παγκόσμιου εμπορίου που αναμένεται το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
Η αυξημένη αβεβαιότητα, που προκλήθηκε από την ξαφνική πτώση της ζήτησης και τους περιορισμούς χρηματοδότησης, αναμένεται να επηρεάσει τις επενδύσεις.
Λόγω των χαμηλότερων εσόδων και κερδών κατά τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού καθώς και της υψηλής αβεβαιότητας σχετικά με τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της πανδημίας, τα αντίμετρα και ο οικονομικός τους αντίκτυπος, τα επενδυτικά σχέδια πιθανότατα θα αναβληθούν ή θα επανεξεταστούν
Βέβαια, ένα μικρό υποσύνολο επενδύσεων σε υποδομές πληροφορικής επιτρέπει στις εταιρείες να παραμένουν ενεργές κατά τη διάρκεια της φάσης περιορισμού.
Άλλοι καθοριστικοί παράγοντες θα είναι επίσης η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης και ρευστότητας, ιδίως σχετικά με την επανάληψη της πανδημίας και την οικονομική ανάκαμψη γενικά.
Οι κυβερνητικές εγγυήσεις και η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μετριάσει τον αντίκτυπο.

Ανεργία

Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί το 2020, φτάνοντας σε περίπου 20% σε σύγκριση με 17,3% το 2019.
Ο μεγάλος αντίκτυπος αναμένεται στον τομέα της φιλοξενίας και στον τουριστικό κλάδο, καθώς έχουν μεγάλο μεγάλο μερίδιο των εποχιακών εργαζομένων που απασχολούνται στον τουρισμό.
Παράλληλα, ενδέχεται να υπάρξουν μεγαλύτερες πτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη καταστροφή του οικονομικού ιστού, οδηγώντας σε πτώχευση των λιγότερων ανθεκτικών εταιρειών και ως εκ τούτου σε αύξηση της ανεργίας.
Image
Επίσης, η οικονομική ύφεση μπορεί να αντιστρέψει τις πρόσφατες βελτιώσεις στα ποσοστά φτώχειας.
Η χώρα έχει το 31% του πληθυσμού της υπό τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Ενώ τα νοικοκυριά μπορούν να αντέξουν για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα τα μέτρα περιορισμού, ειδικά όταν οι περισσότεροι εργαζόμενοι λαμβάνουν εισοδηματική υποστήριξη, αλλά το αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης φάσης περιορισμού μπορεί ενδεχομένως να είναι καταστροφικό.
Το ιδιαίτερα μεγάλο μερίδιο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που μόλις ανακάμψαν από την οικονομική κρίση και το μερίδιο των εποχιακών εργαζομένων στον τουρισμό, αυξάνουν τον αντίκτυπο.
Το υψηλό μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ακόμη σε εξέλιξη απομόχλευση σημαίνει ότι τα νοικοκυριά γενικά έχουν περιορισμένα κεφάλαια για να συντηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς ή μειωμένα εισοδήματα. Μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας και μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2020 και μετά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης