Τελευταία Νέα
Οικονομία

Big Brother του Υπουργείου Ανάπτυξης στις τράπεζες για τις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων

Big Brother του Υπουργείου Ανάπτυξης στις τράπεζες για τις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων
Άδωνις Γεωργιάδης: Στη φάση που είμαστε αυτά τα χρήματα πρέπει να φτάσουν στις επιχειρήσεις
Μηχανισμό παρακολούθησης εκταμίευσης δανείων από τις τράπεζες δημιουργεί το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο το αποκαλεί Παρατηρητήριο Ρευστότητας και αναμένεται  να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς οι τράπεζες αποτελούν το βασικό πυλώνα χρηματοδότησης της πραγματικής  Οικονομίας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ Άδωνις Γεωργιάδης στη  συνέντευξη τύπου,  κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το πώς θα λειτουργεί και την ίδια στιγμή προέτρεψε τα  τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν το γράμμα του νόμου και όταν το επιτρέπουν  οι συνθήκες οι εκταμιεύσεις των δανείων να γίνονται με γρήγορους ρυθμούς.
Ο υπουργός τόνισε ότι «σεβόμαστε την ανεξαρτησία των τραπεζών και την αυτοτέλεια του τραπεζικού συστήματος, θέλουμε όμως να υπάρχει στενή παρακολούθηση από την Κυβέρνηση γιατί στη φάση που είμαστε αυτά τα χρήματα πρέπει να φτάσουν στις επιχειρήσεις.»
Ειδικά για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με ευρωπαϊκά κονδύλια  ζήτησε από τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν όλη την γραφειοκρατική διαδικασία.  
Ο υφυπουργός  Γιάννης Τσακίρης υπενθύμισε ότι ο φετινός στόχος για τις τράπεζες  είναι το ύψος των χορηγήσεων  να φτάσει τα 15 δις  ευρώ με βάση την υπόσχεση που έδωσαν στο πρωθυπουργό.
Πάντως… χτύπησε καμπανάκι για τις τράπεζες που προχωρούν σε αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
Τόνισε  ότι οι  τράπεζες έχουν συμβατική υποχρέωση και στο ΤΕΠΙΧ και στο εγγυοδοτικό να μην αναχρηματοδοτούν πρόωρα, να μην εξοφλούν δηλαδή οι επιχειρήσεις πρόωρα υπάρχοντα δάνεια.
Όμως  διευκρίνισε  ότι το κεφάλαιο κίνησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πληρώσει η εταιρεία μία δόση ενός δανείου που έχει. Και αυτό είναι κεφάλαιο κίνησης.
Αλλά όχι να αποπληρώσει το δάνειο.
Επανέλαβε ότι ο συμβατικός όρος στις συμβάσεις που έχει η Αναπτυξιακή Τράπεζα με τις τράπεζες  όπως και σε κάθε χρηματοδοτικό προϊόν,  γίνεται έλεγχος από την ΕΒΕΝ, γίνεται έλεγχος από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.
Κατέληξε λέγοντας ότι καμία τράπεζα δεν θα μπει σε αυτή τη διαδικασία να δώσει ένα δάνειο προκειμένου η εταιρεία να αποπληρώσει πρόωρα ένα παλαιότερο δάνειο.

Στα 2 δισ. ευρώ ΤΕΠΙΧ II

Στο ΤΕΠΙΧ II κατέθεσαν αίτηση για χρηματοδότηση 28.604 εταιρείες και από την 1 Μαΐου  που  τρέχει το πρόγραμμα έχουν δοθεί δάνεια ύψους 556.968.000 ευρώ ενώ το ύψος  των κεφαλαίων που ζητούνται ξεπέρασαν τα 3 δις. ευρώ  όταν  το πρόγραμμα μπορεί να  διαθέσει δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ  ευρώ.
Από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου θα υλοποιηθεί και το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων με το συνολικό ύψος να φτάνει τα 7 δις. ευρώ.
Ο υφυπουργός κ. Γιάννης Τσακίρης αναγνώρισε ότι οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου έπεσαν στο 40% για το σύνολο του χαρτοφυλακίου μιας τράπεζας για να αυξηθεί η μόχλευση διατυπώνοντας  παράλληλα την προσδοκία ότι με το πρόγραμμα  αυτό οι εγγυήσεις των τραπεζών  από το 150% που είναι σήμερα να  υποχωρήσει  στο 120%.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου  σε συνεργασία με του υπουργείου Οικονομικών θα φέρουν νομοσχέδιο στη Βουλή για τις μικροπιστώσεις συνολικού ύψους  έως 25.000 ευρώ  χωρίς την απαίτηση εξασφαλίσεων από τον  δανειολήπτη και το επιτόκιο δεν θα μπορεί  να διαμορφώνεται άνω του 8%.
Οι τράπεζες θα αποκλειστούν  από τις μικροπιστώσεις και  τα μικροδάνεια θα δίνονται από εξειδικευμένες εταιρείες,
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης