Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποδομείται το αφήγημα για επανεκκίνηση του τουρισμού - Ο Κύρτσος βλέπει έσοδα 4 -5 δισ. το 2020 από 19 δισ. το 2019 – Χαμηλά ο πήχης των αφίξεων

Αποδομείται το αφήγημα για επανεκκίνηση του τουρισμού - Ο Κύρτσος βλέπει έσοδα 4 -5 δισ. το 2020 από 19 δισ. το 2019 – Χαμηλά ο πήχης των αφίξεων
Η κρίση πρέπει να δώσει ένα μάθημα στην κυβέρνηση… ότι στηρίζοντας μια χαμένη χρονιά του τουρισμού θα στερήσει κεφάλαια σε άλλους κλάδους που μπορούν αν σηκώσουν το βάρος της ανάκαμψης
Για ακόμη μία φορά ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κύρτσος, αποδομεί τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, καθώς εκτίμησε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επανεκκίνηση του τουρισμού και πως από τα 19 δις ευρώ που εισέπραξε πέρσι ο ελληνικός τουρισμός, είναι ζήτημα αν θα φτάσει τα 4 με 5 δις ευρώ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την άλλη με μία επικοινωνιακή φιέστα στη Σαντορίνη, προσπάθησε (ανεπιτυχώς) απλά να τονώσει τον τουριστικό κλάδο, χωρίς όμως να απευθύνει κάλεσμα στους ξένους τουρίστες, οι οποίοι ήταν και η ατμομηχανή του κλάδου.
Ακόμη και μέσα στα χρόνια της μεγάλης κρίσης της Ελλάδας, ο τουριστικός κλάδος της χώρας λειτουργούσε πολύ καλύτερα από όλους τους υπολοίπους, συμβάλλοντας στο ΑΕΠ της χώρας.
Η συμβολή του μάλιστα, την ώρα που άλλες δραστηριότητες στην ουσία είχαν ανακοπεί, έφτανε άμεσα και έμμεσα ακόμη και το 31% του ελληνικού ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τα έσοδα που υπήρξαν το 2019 να φτάνουν τα 19 δισ.
Φέτος όμως ο τουρισμός θα είναι ο «μεγάλος ασθενής» της οικονομίας.
Ήδη έχουν χαθεί δύο μήνες από την τουριστική περίοδο, με τον Ιούνιο να είναι επί της ουσίας και αυτός χαμένος, καθώς οι διεθνείς πτήσεις προς την Ελλάδα άρχισαν μόλις σήμερα, 15 Ιουνίου, και αυτές με το σταγονόμετρο.
Χωρίς τις μεταφορές, αλλά και με την κατάσταση σε άλλες χώρες ακόμη κρίσιμη, ο ελληνικός τουρισμός… δεν θα έχει τουρίστες!
Παράλληλα, με την αβεβαιότητα του αριθμού των πτήσεων από το εξωτερικό και εξαιτίας των επιβεβλημένων υγειονομικών πρωτοκόλλων πάρα πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες θα μείνουν κλειστές, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως η πτώση του τζίρου ενδέχεται να κυμανθεί µεσοσταθµικά κοντά στο 70%.
Στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή θα υπάρξει τουριστική περίοδος μόλις δύο μηνών (καθώς τον Σεπτέμβρη αναμένεται δεύτερο κύμα της πανδημίας), και αυτό υπό αίρεση, δεδομένου του ότι ο κορωνοϊός έχει επανεμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες στις περισσότερες χώρες.
Και μέσα σε αυτούς τους 2 μήνες οι επαγγελματίες του κλάδου θα πρέπει να λειτουργήσουν μέσα σε ένα περιβάλλον… ασφάλειας, με αποστάσεις και αντισηπτικά…
Ένα περιβάλλον δηλαδή που δεν ευνοεί την κατανάλωση, ώστε οι τουρίστες που θα έλθουν (όσοι έλθουν) να αφήσουν μέρος του εισοδήματός τους στη χώρα.
Σε αυτήν την δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση θα πρέπει φυσικά να ληφθεί υπόψιν ότι το εισόδημα των ξένων τουριστών ήδη έχει πληγεί από το παγκόσμιο lockdown.
Επομένως όσοι μπορέσουν να έλθουν ως τουρίστες στην Ελλάδα, ήδη θα έχουν μικρότερο budget για κατανάλωση.
Το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο με διφορούμενα μηνύματα στις διαφημίσεις του, προσπαθεί να επικοινωνήσει την Ελλάδα διεθνώς, εκτιμά ότι τα έσοδα από τον τουρισμό στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να φτάσουν τα 8 δισ., ωστόσο ακόμη και αναγωγικά να γίνει μια εκτίμηση, με τουριστική περίοδο μόλις το 1/3 της κανονικής και με τουρίστες που δεν καταναλώνουν και δεν κινούνται εντός της χώρας, τα 8 δισ. φαντάζουν ένας άπιαστος στόχος.
Βέβαια, στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν στον εσωτερικό τουρισμό, διαφημίζοντας διάφορα voucher και επιδοτήσεις, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι τα έσοδα θα είναι καθαρά της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση θα πάρει από τη μία τσέπη… και θα τα βάλει στην άλλη…
Και οι Έλληνες τουρίστες δεν θα είναι αυτοί που θα σώσουν τον τουρισμό, έχοντας και αυτοί στην πλάτη τους ένα δίμηνο lockdown που σταμάτησε την οικονομική δραστηριότητα.
Όλη αυτή η κρίση πρέπει να δώσει ένα μάθημα στην κυβέρνηση… ότι στηρίζοντας μια χαμένη χρονιά του τουρισμού θα στερήσει κεφάλαια σε άλλους κλάδους που μπορούν αν σηκώσουν το βάρος της ανάκαμψης, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η περιπέτεια του κορωνοϊού.
Η μεγάλη αναδιάρθρωση του τουριστικού κλάδου να γίνει καλύτερα μια ευκαιρία για πιο υγιείς μονάδες, που θα λειτουργούν οργανωμένα με πρότυπα.
Διαφορετικά κινδυνεύει η Ελλάδα όχι μόνο να χάσει από τον τουρισμό της φέτος, αλλά και να χάσει το τρένο της επιστροφής στην ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης