Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεννηματά: Η τηλεργασία μπορεί να ωφελήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Γεννηματά: Η τηλεργασία μπορεί να ωφελήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους
Για να είναι επωφελής και να μην υπάρχει ο κίνδυνος της υπερεκμετάλλευσης από την τηλε-εργασία, η κα Γεννηματά τόνισε την ανάγκη να τεθούν όροι και κανόνες
Την θέση πως η τηλεργασία μπορεί να ωφελήσει και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ανέπτυξε η Φώφη Γεννηματά σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε το απόγευμα σήμερα Τετάρτη 24 Ιουνίου, το Κίνημα Αλλαγής με παράγοντες επιχειρήσεων και εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων.
Η κ. Γεννηματά εξήγησε ότι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν,
- γιατί οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας,
- μειώνονται οι ανάγκες για γραφεία, χώρους, υποδομές
- μειώνονται οι απουσίες και τα λειτουργικά έξοδα.

Ταυτόχρονα θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους:
* Γιατί θα έχουν μεγαλύτερη επαφή με την οικογένειά τους.
* Γιατί δεν θα θέλουν να χάνουν χρόνο ανάπαυσης και δημιουργικότητας με τις μετακινήσεις, ιδιαίτερα αν μένουν μακριά από την εργασία τους.
Ο περιορισμός των μετακινήσεων σίγουρα συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος.
* Γιατί εξυπηρετεί περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία.

Παρά ταύτα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έθεσε ως προϋπόθεση για να μην υπάρχει ο κίνδυνος της υπερεκμετάλλευσης, την ανάγκη να τεθούν όροι και κανόνες.
Πρότεινε συγκεκριμένα:
- Πρώτον πρέπει να εξασφαλίζεται η συναίνεση του εργαζομένου και όχι να εξαναγκάζεται αυτός σε αλλαγή της μορφής εργασίας του, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Συμφωνία.
- Δεύτερον, πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα, καθώς υπάρχει μείζον θέμα με το ωράριο εργασίας.
- Τρίτον, ο εργοδότης οφείλει να παρέχει τα μέσα και να καλύπτει το κόστος της επικοινωνίας.
Όχι να επιβαρύνει τον εργαζόμενο.
- Τέταρτον: πρέπει να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στην εξέλιξη του εργαζόμενου, που μπορεί να δημιουργήσει η «απουσία» του από το γραφείο.
- Πέμπτον. Να δημιουργηθεί ένα «Παρατηρητήριο τηλεργασίας» ως προέκταση της Επιθεώρησης Εργασίας, με συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων.
Που θα μπορεί να «ελέγχει» τις συνθήκες εργασίας και την τήρηση των συμβάσεων, με την πρόβλεψη βέβαια ότι κάθε τηλεργαζόμενος θα έχει εφοδιαστεί με ειδικό κωδικό (κλείδα) σύνδεσης με τη βάση της εταιρείας (όπου θα καταγράφονται οι ώρες εργασίας κλπ).
-Έκτο. Να προβλέπεται ένα υβριδικό μοντέλο με την φυσική παρουσία του εργαζόμενου στην επιχείρηση μια ή δύο φορές την εβδομάδα.
-Έβδομο. Με ευθύνη των συνδικάτων - ή στήριξη των συνεπών εργοδοτών - να προωθούνται εκδηλώσεις «εργασιακής συναδέλφωσης» με τους τηλεργαζόμενους. Εκδρομές, παραθεριστικά κέντρα, σεμινάρια κλπ..
Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ως θετικό γεγονός, ότι ορισμένες από τις προβλέψεις αυτές αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία Πλαίσιο που κυρώθηκε με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας του 2006-2007.
Όπως και ότι ο νόμος 3846/2010 που έφερε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνει εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια των τηλεργαζομένων.
«Η τηλεργασία δεν πρέπει να εξελιχθεί σε 'ατύχημα', 'εχθρό' του εργαζόμενου.
Αρκεί να τηρηθούν οι όροι και οι κανόνες και να μην αφήσουμε να κυριαρχήσουν σήμερα στην ψηφιακή εποχή, οι παμπάλαιες λογικές της εργασίας με το κομμάτι», επεσήμανε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η προοδευτική αντίληψη που συνδυάζει την πρόοδο της οικονομίας, με την βελτίωση, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια της εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης