Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Εταιρική Διακυβέρνηση - Τί περιλαμβάνει

tags :
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Εταιρική Διακυβέρνηση - Τί περιλαμβάνει
Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την Εταιρική Διακυβέρνηση
Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την Εταιρική Διακυβέρνηση το οποίο περιλαμβάνει τρεις ενότητες.
Η πρώτη αφορά την ίδια  τη Διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιριών καθώς αστικοποιούνται πολύ τα κριτήρια με τα οποία διαμορφώνονται οι απαιτήσεις για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων τα οποία θα περνούν από τη διαδικασία του fit and proper.
Μια σειρά από απαγορεύσεις θα λειτουργήσουν ως προς σχέσει εξ' αίματος αρμοδιότητες στις διάφορες επιτροπές ελέγχου και άλλες ενώ γενικότερα το νομοσχέδιο υψώνει σινικά τείχη προς τα διοικητικά συμβούλια και τις ίδιες τις εταιρίες.
Εισάγεται μεταξύ άλλων
-Η υποχρέωση των εισηγμένων  εταιρειών να διαθέτουν πολιτική καταλληλόλητας των μελών του διοικητικού τους συμβουλίου, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
-Η αναλυτική πρόβλεψη συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων και πεδίων ευθύνης του διοικητικού συμβουλίου, πέραν όσων εν γένει ορίζει η εταιρική νομοθεσία για την υποχρέωση προαγωγής του εταιρικού συμφέροντος.
-Η ενίσχυση του ρόλου των ανεξαρτήτων μελών, των οποίων ο ελάχιστος αριθμός αυξάνεται από δύο σε τρία, με παράλληλη αυστηροποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης της ανεξαρτησίας τους.
-Η ρητή πρόβλεψη των ελαχίστων υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων που υπέχουν τα εκτελεστικά και τα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
-Η υποχρέωση, εφόσον ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ορίζεται εκ των εκτελεστικών μελών, να ορίζεται αντιπρόεδρος εκ των μη εκτελεστικών μελών.
Η δεύτερη ενότητα αφορά προσαρμογή σε κοινοτικές οδηγίες και ενσωμάτωσή τους στο εθνικό δίκαιο.
Πρόκειται για την Οδηγία ενθάρρυνσης μακροπρόθεσμης συμμετοχής των μικρών μετόχων.
Πρόκειται για την οδηγία Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων με μορφή Αμοιβαίων Κεφαλαίων
Πρόκειται για τον Κανονισμό των τιτλοποιήσεων.
Η τρίτη ενότητα αφορά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Στην ενότητα αυτήν προβλέπεται εκπροσώπηση της ΕΛΤΕ (Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου ) στην Κεφαλαιαγορά όπως επίσης και αυξημένες ποινές για τους ορκωτούς ελεγκτές εάν δεν εκφράσουν ορθή κρίση.
Σε ότι αφορά το τμήμα της ενίσχυσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Επιτροπή αποκτά υπεραρμοδιότητες έναντι όλων των ρυθμίσεων που προβλέπονται στην εταιρική διακυβέρνηση ενώ αναμένεται να εξετάζει ενδελεχώς με τρόπο αντίστοιχο με εκείνο που το πράττει η ΤτΕ όλα τα μέλη στα δ.σ. των εισηγμένων επιχειρήσεων.
Συγχρόνως η Κεφαλαιαγορά αποχτά δυνατότητες σημαντικές σε επίπεδο προσλήψεων για να διενεργεί τακτικούς ελέγχους ουσίας.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης