Ανοικτή σύγκρουση Ιταλίας- Ολλανδίας στη Σύνοδο Κορυφής
(upd14) Σκληρό πόκερ σημειώνεται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη (17/7 -18/7) για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή 19/7 (που αποτελεί και το πιο πιθανό σενάριο) θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος πριν το τέλος Ιουλίου 2020.
Τα κριτήρια κατανομής, οι μεταρρυθμίσεις, τα veto κ.α. αποτελούν επίσης σημαντική εστία διαφωνιών μεταξύ των χωρών.
Από την μια Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία που κρατούν σκληρή γραμμή και από την άλλη οι υπόλοιπες χώρες με όχι όμως απόλυτα ταυτόσημες απόψεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel έχει προτείνει το 70% του πακέτου να μοιραστεί με κριτήρια το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το ποσοστό της ανεργίας προ κορωνοΐου, ενώ το 30% με βάση τις πληγές που θα αφήσει η πανδημία στις οικονομίες μετά το 2021.
Ιταλία και Ελλάδα υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να περιμένουν του χρόνου για να έχουν σαφή εικόνα για τα συνολικά ποσά που δικαιούνται.
Σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό M. Rutte, ήρθε ο Ιταλός πρωθυπουργός J. Conte.
Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Conte τόνισε ότι «η πρόταση Rutte είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».
Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας S. Kurz δήλωσε ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.
«Το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μία και μόνο φορά», είπε στη δημόσια τηλεόραση ORF ο Kurz.
Στο περιθώριο της συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες, ο Kurz είπε ότι είχε συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας A. Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας E. Macron.
«Θα υπάρξουν νέες προτάσεις τη νύχτα.
Υπάρχει μια δυναμική προς την κατεύθυνσή μας», πρόσθεσε.
Παρά τις εντατικές προσπάθειες που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, οι «φειδωλοί τέσσερις» (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) διαφωνούν και για το ύψος των κεφαλαίων, και για την ισορροπία επιχορηγήσεων – δανείων, αλλά και για τους όρους που θα συνοδεύουν την εκταμίευση στα κράτη - μέλη, με αποδέσμευση κονδυλίων στη βάση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, ενώ μάλιστα η Ολλανδία ζητά ομοφωνία πριν από κάθε εκταμίευση ενισχύσεων.
Οι χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, διαμηνύουν πως δε θα δεχθούν τίποτα που θα θυμίζει μνημόνιο.
Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει πακέτο 750 δισεκ. ευρώ, με 500 δισεκ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισεκ. δάνεια.
Στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εμμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων.
Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30, όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.
Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.
Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, S. Michel.
Σφοδρή κόντρα Conte - Rutte - Η πρόταση της Ολλανδίας για τα εθνικά σχέδια μεταρρυθμίσεων είναι μη εφαρμόσιμη
Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός J. Conte, στην Σύνοδο Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό M. Rutte.
Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Conte τόνισε ότι «η πρόταση Rutteείναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».
Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος.
Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».
Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, σε ότι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μην θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών μελών της Ένωσης.
Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η Rai, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.
Babis (Τσεχία): Οι «27» ηγέτες δε βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babiš δήλωσε απόψε ότι οι απόψεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώρες αφότου ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το Ταμείο Ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Ο Babiš είπε επίσης ότι δεν έχει την αίσθηση ότι οι «27» βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το μέγεθος του νέου ταμείου που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση του νέου κορωνοϊού.
Μπαράζ διαπραγματεύσεων
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε την ανάγκη συμβιβασμών, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, ο οποίος ηγείται της ομάδας των χωρών που δημιουργούν εμπόδια, τοποθέτησε τις πιθανότητες συμφωνίας στο 50%.
Για πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για μία μαραθώνια και απρόβλεπτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας συνόδου στα τέλη Ιουλίου.
Είναι σαφές πως οι πιθανότητες για σύγκλιση είναι εξαιρετικά μικρές, αφού οι ηγέτες των 27 χωρών μελών εκτός από το μέγεθος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, καλούνται παράλληλα να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές για την αναλογία μεταξύ επιδοτήσεων και δανείων, τα πρόσωπα διοίκησης του Ταμείου και φυσικά τους όρους (οικονομικές μεταρρυθμίσεις) που θα συνοδεύουν τις παροχές στήριξης από την Κομισιόν.
Τα αγκάθια είναι πολλά και όσο πιο πολλά είναι τα εμπόδια τόσο περισσότερα είναι τα στρατόπεδα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχουν οι χώρες του Βορρά που αντιτίθενται στον συλλογικό δανεισμό, εκτός και αν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης συνδεθούν με ένα είδος «εποπτείας» προς τις χώρες που θα τα λάβουν.
Τούτο όμως μπορεί να σημαίνει εκταμίευση των χρημάτων σε δόσεις και εφόσον εκπληρώνονται συγκεκριμένα ορόσημα μεταρρυθμίσεων, πράγμα που παραπέμπει σε μνημόνια.
Απέναντι τους βρίσκονται οι χώρες του Νότου οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση, καίγονται για κεφάλαια και βλέπουν την Ευρώπη να τους εξωθεί στην λιτότητα.
Η Ελλάδα από την πλευρά της κρατά χαμηλούς τόνους σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το Ταμείο αφού τα μέτωπα που έχει μπροστά της είναι πολλά και στην φάση στην οποία βρίσκεται το μόνο το οποίο δεν θα ήθελε είναι να δημιουργήσει δυσαρέσκειες με τους ευρωπαίους εταίρους.
Το μόνο στο οποίο δίνει σημασία είναι στην έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων των 32 δις. ευρώ που της αναλογούν (22,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ δάνεια) για να μπορέσει να εκτρέψει την βαθειά ύφεση στην οποία οδηγείται φέτος η ελληνική οικονομία.
Όμως υπάρχει πολύ δρόμος ακόμη μέχρι τα λεφτά αυτά να έρθουν στην Ελλάδα.
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Απαραίτητοι οι συμβιβασμοί για το Ταμείο Ανάκαμψης - Δεν υπάρχει λόγος να μην κλείσει συμφωνία
Ανοιχτή σε αλλαγές όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίζεται η ελληνική πλευρά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τόνισε την ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας και δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί.
«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγο για να μην κλείσει η συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει «συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι».
Michel (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο): Με πολιτική βούληση, είναι εφικτή η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Την εκτίμηση ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Είμαι σίγουρος ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε «με πολιτική βούληση, είναι πιθανή η συμφωνία».
Υπενθυμίζεται ότι στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής βρίσκεται η πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.
Merkel: Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε σε συμφωνία, έχουμε μπροστά μας πάρα πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις
Για πάρα πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα 17/7 έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
«Η Γερμανία και η Γαλλία θα εργαστούν μαζί για να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν.
Πηγαίνουμε στις διαπραγματεύσεις με πίστη, αλλά οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες.
Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ σκληρές» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει το εάν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία στη Σύνοδο.
Rutte (Πρωθυπουργός Ολλανδίας): Χαμηλότερες του 50% οι πιθανότητες για συμφωνία σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής
Οι πιθανότητες για συμφωνία σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής είναι χαμηλότερες του 50%, σύμφωνα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Mark Rutte, οποίος έδειξε πριν ακόμη από την έναρξη της Συνόδου το κλίμα στο οποίο θα κινηθεί.
Ο Rutte είναι εκ των βασικών αρνητών της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τη βασική του διαφωνία να είναι στο τρόπο διάθεσης των κονδυλίων.
Macron (πρόεδρος Γαλλίας): Έχουμε καταλήξει σε κοινή θέση με τη Γερμανία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 – 2027 δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Ο Macron υποστήριξε ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν καταλήξει σε κοινή θέση για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Sanchez (Ισπανία): Οι Eυρωπαίοι ηγέτες έχουν υποχρέωση να επιτύχουν συμφωνία
Oι ηγέτες της ΕΕ έχουν υποχρέωση προς τους πολίτες τους να επιτύχουν μια συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, διαμήνυσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez.
«Η Ισπανία έρχεται σε αυτή τη σύνοδο κορυφής πρόθυμη για την επίτευξη μιας συμφωνίας, για να υπερασπισθεί λογικά τα εθνικά συμφέροντά μας στη γεωργία και επίσης το πώς αντιλαμβανόμαστε τη διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης», δήλωσε ο Sanchez στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες λίγο πριν συναντηθεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Conte (Ιταλία): Πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες - Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά κοινών αξιών
Για την ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, μίλησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είναι μόνο θέμα χρηματοοικονομικών ροών ή χρηματοοικονομικών στοιχείων.
Ετοιμάζουμε μια απάντηση, μια οικονομική και κοινωνική απάντηση για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες μας, για τις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε, προκειμένου να κάνουμε την Ευρώπη πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική στον παγκόσμιο χώρο », τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Conte αναγνώρισε ότι υπάρχουν «υπάρχουσες αποκλίσεις» στην Ευρώπη, αλλά εκτίμησε ότι «με ισχυρή αποφασιστικότητα πρέπει να τις ξεπεράσουμε».
Όπως τόνισε, η συμφωνία δεν θα είναι μόνο προς το συμφέρον των Ιταλών που «υπέφεραν και υποφέρουν πολύ» αλλά και «προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων πολιτών».
Bettel (Λουξεμβούργο): Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού
Αιχμές κατά των 4 «φειδωλών» για την αντίθεση τους στο Ταμείο Ανάκαμψης άφησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
«Οι "4" δεν είναι πολιτική ένωση» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού».
Υπενθυμίζεται ότι Αυστρία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία επιμένουν ότι η εκταμίευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να συνοδεύονται από δανειακούς όρους και δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.
«Αγκάθι» οι κανόνες του κράτους δικαίου - Αντιδρούν Ουγγαρία και Πολωνία
Ένα σημαντικό αγκάθι στην επίτευξη συμφωνίας, αποτελεί η εφαρμογή των κανόνων κράτους δικαίου και το αν πρέπει να δίνονται χρήματα σε χώρες όπως η Πολωνία και Ουγγαρία, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το κράτος δικαίου.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban έχει απειλήσει με βέτο, στην περίπτωση που οι ηγέτες επιμείνουν στο συγκεκριμένο κριτήριο.
Την αντίθεσή της εξέφρασε και η Πολωνία, δια στόματος του πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki.
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin, δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο κορυφής ότι για τη χώρα της αποτελεί προτεραιότητα η τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (MFF).
Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα θέμα αρχής και όχι χρημάτων.
Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της Συνόδου, οι πρωθυπουργοί των χωρών του Visegrad (Oυγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία) συναντήθηκαν, προκειμένου να συντονίσουν τη στάση τους
Πηγές ΕΕ για Ταμείο Ανάκαμψης: Μεγάλη η πίεση για συμφωνία, πιθανή νέα σύνοδος στα τέλη Ιουλίου
Αμφίβολη θεωρούν ευρωπαϊκές πηγές την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης πριν την Κυριακή.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις το πιο πιθανό είναι να ολοκληρωθούν την Κυριακή χωρίς συμφωνία με μία ακόμη Σύνοδο να προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου οπότε και θα πουν το «ναι» τα 27 κράτη-μέλη.
«Η πίεση να υπάρξει συμφωνία είναι μεγάλη, αλλά όχι συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος» τόνισε ανώτατη κοινοτική πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι αναγκαίο να τηρηθούν τα νούμερα ως έχουν» παρά τις πιέσεις των «φειδωλών», δηλαδή της Δανίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.
Η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφήνει ανέγγιχτο το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι το οποίο ικανοποίησε την Κομισιόν.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία μείωση στα 750 δισ. ευρώ που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ίδια παραμένει και η αναλογία, 500 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια.
Ωστόσο, από τα χρήματα των επιχορηγήσεων, το 70% θα δοθεί μέχρι το 2022 με βάση τον πληθυσμό, το ΑΕΠ κατά κεφαλή και την ανεργία κατά τα έτη 2015-2019, ενώ το υπόλοιπο 30% θα δοθεί το 2023 λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της οικονομίας το 2020 και το 2021.
Όσον αφορά στο ΠΔΠ, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ υπήρξε μείωση 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα πλέον το ποσό να φτάνει τα 1,074 τρισ. ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, οι «φειδωλοί» δείχνουν να έχουν σκληρύνει τη στάση τους κάτι που όπως εξήγησε «μπορεί να πρόκειται για διαπραγματευτικό χαρτί, μπορεί όμως και όχι».
Παράλληλα, κοινοτικός αξιωματούχος υπογραμμίζει ότι «δεν θα πρέπει να δίνουμε σημασία μόνο στους «φειδωλούς», αλλά σε κάθε χώρα καθώς και οι 27 πρέπει να συμφωνήσουν».
«Όλοι οι ηγέτες γνωρίζουν ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα.
Ο καθένας εκπροσωπεί τη χώρα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές» σημειώνει η ίδια πηγή, ενώ σε σχέση με τη διάρκεια του ταμείου ανάκαμψης επισημαίνει «ότι θα ήταν προτιμότερο να είναι τετραετούς διάρκειας, ωστόσο και τα τρία χρόνια της πρότασης Charles Miceh; δεν έχουν κάποια θεμελιώδη διαφορά».
Ερωτηθείς για την πιθανότητα άσκησης βέτο, κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι τα πάντα είναι «απρόβλεπτα».
Επτά εμπόδια για συμφωνία
Σε σχέση με το Ταμείο και τα σημεία τα οποία στέκονται εμπόδιο για συμφωνία αυτά είναι:
1) Το μέγεθος του Ταμείου: αν δηλαδή θα έχει στον «κουμπαρά» του τα 750 δισ ευρώ που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν.
2) Η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων:
Στο σημείο αυτό κράτη μέλη όπως η Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Αυστρία αλλά και κράτη «δορυφόροι» των βόρειων χωρών στην Αν. Ευρώπη επιμένουν στην παροχή περισσότερων δανείων κι όχι επιδοτήσεων που μάλιστα θα δοθούν πριν τις όποιες επιχορηγήσεις, ώστε να μην αφεθούν τα κράτη μέλη σε «ράθυμες» πολιτικές διαχείρισης.
3) Ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων:
Οι πιο «προχωρημένοι» και δη οι χώρες του Νότου ζητούν να αρχίσουν οι πληρωμές των δανείων μετά το 2028, και σε όσο γίνεται μεγαλύτερο βάθος χρόνου.
Ωστόσο η Γερμανία σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει την κατάσταση έχει ρίξει στο τραπέζι την ιδέα για εξόφληση των δανείων εντός της περιόδου 2021- 2027, κάτι που όμως οδηγεί χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία μαθηματικά στη χρεοκοπία λόγω της ήδη μεγάλης επιβάρυνσης που έχουν.
Επίσης τις οδηγεί μαθηματικά σε νέα μνημόνια για τη διασφάλιση πόρων για αποπληρωμές δόσεων.
4)Οι πόροι από όπου θα προέλθουν οι χρηματοδοτήσεις των κρατών μελών:
Στο τραπέζι είναι ήδη κάποιοι «πράσινοι φόροι» ή κάποιοι «ψηφιακοί» φόροι, όπως και η έκδοση ομολόγων από την Κομισιόν με εγγύηση τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
5) Ο τρόπος κατανομής των ποσών που τελικά θα συμφωνηθούν:
Αν θα ληφθεί υπόψη το κριτήριο της ανεργίας, η μείωση του ΑΕΠ, η επίδραση της πανδημίας στην υγεία του πληθυσμού, κ.ά.
6)Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει συνοδεύουν τις εκταμιεύσεις:
Αν θα περάσει η πρόταση των σκληρών της Ευρώπης για εκταμίευση των χρημάτων με ένα είδος εποπτείας από την Κομισιόν
7) Οι πολλαπλές ταχύτητες στις «ωριμότητες» έργων και δυνατότητες απορροφήσεων πόρων από τις επιδοτήσεις:
Είναι προφανές ότι χώρες, όπως η Ελλάδα, στα πεδία αυτά έχουν μεγάλη υστέρηση.
Oι πρωταγωνιστές, τα διακυβεύματα, τα εμπόδια και οι απειλές για βέτο
Η Merkel, ο Rutte, ο Μισέλ... και οι άλλοι
- Η A. Merkel, η χώρα της οποίας προεδρεύει της Ένωσης από την 1η Ιουλίου, θα προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους της ότι επείγει να υιοθετηθεί το μαζικό σχέδιο αρωγής 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. από τα οποία θα είναι επιχορηγήσεις οι οποίες δεν θα επιστραφούν από τα κράτη που θα τις λάβουν.
Το σχέδιο αυτό «ακουμπά» στον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 1,074 τρισεκατομμυρίου ευρώ.
Αντιμέτωπη με την κρίση, η Merkel έσπασε ένα ταμπού αποδεχόμενη να δανεισθεί σε μεγάλη κλίμακα τα κεφάλαια αυτά η Ευρώπη, δημιουργώντας έτσι ένα κοινό χρέος.
«Η εναλλασσόμενη προεδρία δεν έχει επίσημο ρόλο», όμως «το προσωπικό βάρος της Merkel και αυτό της χώρας της κάνουν την κατάσταση ιδιαίτερη», αναγνωρίζει ένα ευρωπαίος διπλωμάτης.
Το σχέδιο της ΕΕ είναι εμπνευσμένο από μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία η οποία προτείνει αρωγές 500 δισ. δολαρίων για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό.
- Μετά την αποχώρηση των Βρετανών, ο ολλανδός πρωθυπουργός M. Rutte εμφανίζεται ως ο ηγέτης των λεγόμενων «οικονόμων» χωρών (η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και σε μικρότερο βαθμό η Φινλανδία).
Μολονότι δεν αμφισβητούν το ότι πρέπει να υπάρξει ανάκαμψη, διατύπωσαν πολλές αντιρρήσεις για τις προβλέψεις του σχεδίου στήριξης.
Ο Rutte, ο οποίος ευθύνεται εν μέρει για την αποτυχία της συνόδου του Φεβρουαρίου για τον προϋπολογισμό, θα είναι ο άνθρωπος που θα πρέπει να πεισθεί.
Αρκετοί ηγέτες ταξίδεψαν τις τελευταίες ημέρες στη Χάγη.
- Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι ένα τεστ για τον πρόεδρο του Συμβουλίου C. Michel, τον πρώτο μεσολαβητή αυτής της συνάντησης.
Τον Φεβρουάριο επικρίθηκε ότι δεν κατάφερε να διχάσει τους «οικονόμους» ώστε να τους αποσπάσει μια συμφωνία.
Διακυβεύματα, εμπόδια, εκβιασμοί και βέτο
-Το κοινό χρέος θα μεταφράσει μια ενισχυμένη αλληλεγγύη μεταξύ των πιο ευάλωτων και των πιο ισχυρών χωρών και για ορισμένους ενδεχόμενη συμφωνία θα αποτελέσει ορόσημο στην οδό της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.
Πιο συγκεκριμένα, η υποστήριξη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο θα επιτρέψει να περιορισθεί ο κατατεμαχισμός της ενιαίας αγοράς της Ένωσης, που αποτελεί ένα από τα κύρια κεκτημένα της.
- Για να επιτευχθεί μια συμφωνία, οι 27 θα πρέπει να υπερβούν πολλά εμπόδια. Με πρώτο το συνολικό ύψος του σχεδίου ανάκαμψης και το ύψος του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού (2021-2017) ή του καταμερισμού της αρωγής ανάμεσα σε δάνεια και επιχορηγήσεις.
Οι «οικονόμοι» ασκούν πίεση για μείωση του προϋπολογισμού όπως και του σχεδίου ανάκαμψης και προτιμούν μακράν τα επιστρεπτέα δάνεια σε σχέση με τις επιχορηγήσεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση αυτών των τελευταίων.
Οι χώρες αυτές επιμένουν εξίσου στον έλεγχο των σχεδίων για μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να παρουσιάσουν τα κράτη για να πάρουν τα χρήματα.
Πρόκειται για ένα δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης.
Οι χώρες του Νότου, με πρώτες την Ιταλία και την Ισπανία, θα είναι αυτές που κυρίως θα ωφεληθούν από τη βοήθεια (θα λάβουν πάνω από 172 δισεκ. και από 140 δισεκ. αντιστοίχως), αλλά θεωρούνται επίσης από τις χώρες του Βορρά ότι είναι αυτές που ξοδεύουν τα περισσότερα.
«Υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις έχουμε ήδη ακούσει», τόνισε ο Μαρκ Ρούτε αναφερόμενος σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα ή στην αγορά εργασίας.
Η Ολλανδία έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη ζητώντας τα σχέδια αυτά να επικυρωθούν ομόφωνα από τους 27 (και όχι με αυξημένη πλειοψηφία, όπως προβλέπεται στις προτάσεις του Michel).
Σ' αυτό το παιγνίδι, το οποίο προορίζεται πρώτα απ' όλα για την εθνική κοινή γνώμη της κάθε χώρας, οι χώρες του Νότου έχουν χαρτί για να παίξουν, αυτό των εκπτώσεων που απολαμβάνουν οι «οικονόμοι» και η Γερμανία.
Η κατάργηση αυτών των εκπτώσεων, που επιτρέπει στα κράτη να μειώσουν τη συνεισφορά τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ζητείται από μια εικοσαριά χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Άλλο ακανθώδες ζήτημα είναι η σύνδεση της καταβολής χρημάτων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, που εγγράφεται για πρώτη φορά σ' έναν προϋπολογισμό.
Έχει κάνει την Πολωνία και την Ουγγαρία να υιοθετήσουν στάση άμυνας ενώ η Βουδαπέστη απειλεί να ασκήσει βέτο στο σχέδιο που πρέπει να υιοθετηθεί ομόφωνα.
www.bankingnews.gr
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή 19/7 (που αποτελεί και το πιο πιθανό σενάριο) θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος πριν το τέλος Ιουλίου 2020.
Τα κριτήρια κατανομής, οι μεταρρυθμίσεις, τα veto κ.α. αποτελούν επίσης σημαντική εστία διαφωνιών μεταξύ των χωρών.
Από την μια Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία που κρατούν σκληρή γραμμή και από την άλλη οι υπόλοιπες χώρες με όχι όμως απόλυτα ταυτόσημες απόψεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel έχει προτείνει το 70% του πακέτου να μοιραστεί με κριτήρια το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το ποσοστό της ανεργίας προ κορωνοΐου, ενώ το 30% με βάση τις πληγές που θα αφήσει η πανδημία στις οικονομίες μετά το 2021.
Ιταλία και Ελλάδα υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να περιμένουν του χρόνου για να έχουν σαφή εικόνα για τα συνολικά ποσά που δικαιούνται.
Σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό M. Rutte, ήρθε ο Ιταλός πρωθυπουργός J. Conte.
Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Conte τόνισε ότι «η πρόταση Rutte είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».
Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας S. Kurz δήλωσε ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.
«Το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μία και μόνο φορά», είπε στη δημόσια τηλεόραση ORF ο Kurz.
Στο περιθώριο της συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες, ο Kurz είπε ότι είχε συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας A. Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας E. Macron.
«Θα υπάρξουν νέες προτάσεις τη νύχτα.
Υπάρχει μια δυναμική προς την κατεύθυνσή μας», πρόσθεσε.
Παρά τις εντατικές προσπάθειες που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, οι «φειδωλοί τέσσερις» (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) διαφωνούν και για το ύψος των κεφαλαίων, και για την ισορροπία επιχορηγήσεων – δανείων, αλλά και για τους όρους που θα συνοδεύουν την εκταμίευση στα κράτη - μέλη, με αποδέσμευση κονδυλίων στη βάση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, ενώ μάλιστα η Ολλανδία ζητά ομοφωνία πριν από κάθε εκταμίευση ενισχύσεων.
Οι χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, διαμηνύουν πως δε θα δεχθούν τίποτα που θα θυμίζει μνημόνιο.
Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει πακέτο 750 δισεκ. ευρώ, με 500 δισεκ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισεκ. δάνεια.
Στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εμμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων.
Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30, όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.
Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.
Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, S. Michel.
Σφοδρή κόντρα Conte - Rutte - Η πρόταση της Ολλανδίας για τα εθνικά σχέδια μεταρρυθμίσεων είναι μη εφαρμόσιμη
Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός J. Conte, στην Σύνοδο Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό M. Rutte.
Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Conte τόνισε ότι «η πρόταση Rutteείναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».
Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος.
Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».
Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, σε ότι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μην θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών μελών της Ένωσης.
Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η Rai, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.
Babis (Τσεχία): Οι «27» ηγέτες δε βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babiš δήλωσε απόψε ότι οι απόψεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώρες αφότου ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το Ταμείο Ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Ο Babiš είπε επίσης ότι δεν έχει την αίσθηση ότι οι «27» βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το μέγεθος του νέου ταμείου που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση του νέου κορωνοϊού.
Μπαράζ διαπραγματεύσεων
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε την ανάγκη συμβιβασμών, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, ο οποίος ηγείται της ομάδας των χωρών που δημιουργούν εμπόδια, τοποθέτησε τις πιθανότητες συμφωνίας στο 50%.
Για πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για μία μαραθώνια και απρόβλεπτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας συνόδου στα τέλη Ιουλίου.
Είναι σαφές πως οι πιθανότητες για σύγκλιση είναι εξαιρετικά μικρές, αφού οι ηγέτες των 27 χωρών μελών εκτός από το μέγεθος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, καλούνται παράλληλα να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές για την αναλογία μεταξύ επιδοτήσεων και δανείων, τα πρόσωπα διοίκησης του Ταμείου και φυσικά τους όρους (οικονομικές μεταρρυθμίσεις) που θα συνοδεύουν τις παροχές στήριξης από την Κομισιόν.
Τα αγκάθια είναι πολλά και όσο πιο πολλά είναι τα εμπόδια τόσο περισσότερα είναι τα στρατόπεδα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχουν οι χώρες του Βορρά που αντιτίθενται στον συλλογικό δανεισμό, εκτός και αν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης συνδεθούν με ένα είδος «εποπτείας» προς τις χώρες που θα τα λάβουν.
Τούτο όμως μπορεί να σημαίνει εκταμίευση των χρημάτων σε δόσεις και εφόσον εκπληρώνονται συγκεκριμένα ορόσημα μεταρρυθμίσεων, πράγμα που παραπέμπει σε μνημόνια.
Απέναντι τους βρίσκονται οι χώρες του Νότου οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση, καίγονται για κεφάλαια και βλέπουν την Ευρώπη να τους εξωθεί στην λιτότητα.
Η Ελλάδα από την πλευρά της κρατά χαμηλούς τόνους σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το Ταμείο αφού τα μέτωπα που έχει μπροστά της είναι πολλά και στην φάση στην οποία βρίσκεται το μόνο το οποίο δεν θα ήθελε είναι να δημιουργήσει δυσαρέσκειες με τους ευρωπαίους εταίρους.
Το μόνο στο οποίο δίνει σημασία είναι στην έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων των 32 δις. ευρώ που της αναλογούν (22,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ δάνεια) για να μπορέσει να εκτρέψει την βαθειά ύφεση στην οποία οδηγείται φέτος η ελληνική οικονομία.
Όμως υπάρχει πολύ δρόμος ακόμη μέχρι τα λεφτά αυτά να έρθουν στην Ελλάδα.
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Απαραίτητοι οι συμβιβασμοί για το Ταμείο Ανάκαμψης - Δεν υπάρχει λόγος να μην κλείσει συμφωνία
Ανοιχτή σε αλλαγές όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίζεται η ελληνική πλευρά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τόνισε την ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας και δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί.
«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγο για να μην κλείσει η συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει «συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι».
Michel (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο): Με πολιτική βούληση, είναι εφικτή η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Την εκτίμηση ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Είμαι σίγουρος ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε «με πολιτική βούληση, είναι πιθανή η συμφωνία».
Υπενθυμίζεται ότι στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής βρίσκεται η πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.
Merkel: Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε σε συμφωνία, έχουμε μπροστά μας πάρα πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις
Για πάρα πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα 17/7 έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
«Η Γερμανία και η Γαλλία θα εργαστούν μαζί για να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν.
Πηγαίνουμε στις διαπραγματεύσεις με πίστη, αλλά οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες.
Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ σκληρές» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει το εάν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία στη Σύνοδο.
Rutte (Πρωθυπουργός Ολλανδίας): Χαμηλότερες του 50% οι πιθανότητες για συμφωνία σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής
Οι πιθανότητες για συμφωνία σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής είναι χαμηλότερες του 50%, σύμφωνα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Mark Rutte, οποίος έδειξε πριν ακόμη από την έναρξη της Συνόδου το κλίμα στο οποίο θα κινηθεί.
Ο Rutte είναι εκ των βασικών αρνητών της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τη βασική του διαφωνία να είναι στο τρόπο διάθεσης των κονδυλίων.
Macron (πρόεδρος Γαλλίας): Έχουμε καταλήξει σε κοινή θέση με τη Γερμανία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 – 2027 δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Ο Macron υποστήριξε ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν καταλήξει σε κοινή θέση για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Sanchez (Ισπανία): Οι Eυρωπαίοι ηγέτες έχουν υποχρέωση να επιτύχουν συμφωνία
Oι ηγέτες της ΕΕ έχουν υποχρέωση προς τους πολίτες τους να επιτύχουν μια συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, διαμήνυσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez.
«Η Ισπανία έρχεται σε αυτή τη σύνοδο κορυφής πρόθυμη για την επίτευξη μιας συμφωνίας, για να υπερασπισθεί λογικά τα εθνικά συμφέροντά μας στη γεωργία και επίσης το πώς αντιλαμβανόμαστε τη διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης», δήλωσε ο Sanchez στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες λίγο πριν συναντηθεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Conte (Ιταλία): Πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες - Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά κοινών αξιών
Για την ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, μίλησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είναι μόνο θέμα χρηματοοικονομικών ροών ή χρηματοοικονομικών στοιχείων.
Ετοιμάζουμε μια απάντηση, μια οικονομική και κοινωνική απάντηση για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες μας, για τις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε, προκειμένου να κάνουμε την Ευρώπη πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική στον παγκόσμιο χώρο », τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Conte αναγνώρισε ότι υπάρχουν «υπάρχουσες αποκλίσεις» στην Ευρώπη, αλλά εκτίμησε ότι «με ισχυρή αποφασιστικότητα πρέπει να τις ξεπεράσουμε».
Όπως τόνισε, η συμφωνία δεν θα είναι μόνο προς το συμφέρον των Ιταλών που «υπέφεραν και υποφέρουν πολύ» αλλά και «προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων πολιτών».
Bettel (Λουξεμβούργο): Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού
Αιχμές κατά των 4 «φειδωλών» για την αντίθεση τους στο Ταμείο Ανάκαμψης άφησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
«Οι "4" δεν είναι πολιτική ένωση» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού».
Υπενθυμίζεται ότι Αυστρία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία επιμένουν ότι η εκταμίευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να συνοδεύονται από δανειακούς όρους και δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.
«Αγκάθι» οι κανόνες του κράτους δικαίου - Αντιδρούν Ουγγαρία και Πολωνία
Ένα σημαντικό αγκάθι στην επίτευξη συμφωνίας, αποτελεί η εφαρμογή των κανόνων κράτους δικαίου και το αν πρέπει να δίνονται χρήματα σε χώρες όπως η Πολωνία και Ουγγαρία, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το κράτος δικαίου.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban έχει απειλήσει με βέτο, στην περίπτωση που οι ηγέτες επιμείνουν στο συγκεκριμένο κριτήριο.
Την αντίθεσή της εξέφρασε και η Πολωνία, δια στόματος του πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki.
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin, δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο κορυφής ότι για τη χώρα της αποτελεί προτεραιότητα η τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (MFF).
Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα θέμα αρχής και όχι χρημάτων.
Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της Συνόδου, οι πρωθυπουργοί των χωρών του Visegrad (Oυγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία) συναντήθηκαν, προκειμένου να συντονίσουν τη στάση τους
Πηγές ΕΕ για Ταμείο Ανάκαμψης: Μεγάλη η πίεση για συμφωνία, πιθανή νέα σύνοδος στα τέλη Ιουλίου
Αμφίβολη θεωρούν ευρωπαϊκές πηγές την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης πριν την Κυριακή.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις το πιο πιθανό είναι να ολοκληρωθούν την Κυριακή χωρίς συμφωνία με μία ακόμη Σύνοδο να προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου οπότε και θα πουν το «ναι» τα 27 κράτη-μέλη.
«Η πίεση να υπάρξει συμφωνία είναι μεγάλη, αλλά όχι συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος» τόνισε ανώτατη κοινοτική πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι αναγκαίο να τηρηθούν τα νούμερα ως έχουν» παρά τις πιέσεις των «φειδωλών», δηλαδή της Δανίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.
Η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφήνει ανέγγιχτο το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι το οποίο ικανοποίησε την Κομισιόν.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία μείωση στα 750 δισ. ευρώ που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ίδια παραμένει και η αναλογία, 500 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια.
Ωστόσο, από τα χρήματα των επιχορηγήσεων, το 70% θα δοθεί μέχρι το 2022 με βάση τον πληθυσμό, το ΑΕΠ κατά κεφαλή και την ανεργία κατά τα έτη 2015-2019, ενώ το υπόλοιπο 30% θα δοθεί το 2023 λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της οικονομίας το 2020 και το 2021.
Όσον αφορά στο ΠΔΠ, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ υπήρξε μείωση 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα πλέον το ποσό να φτάνει τα 1,074 τρισ. ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, οι «φειδωλοί» δείχνουν να έχουν σκληρύνει τη στάση τους κάτι που όπως εξήγησε «μπορεί να πρόκειται για διαπραγματευτικό χαρτί, μπορεί όμως και όχι».
Παράλληλα, κοινοτικός αξιωματούχος υπογραμμίζει ότι «δεν θα πρέπει να δίνουμε σημασία μόνο στους «φειδωλούς», αλλά σε κάθε χώρα καθώς και οι 27 πρέπει να συμφωνήσουν».
«Όλοι οι ηγέτες γνωρίζουν ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα.
Ο καθένας εκπροσωπεί τη χώρα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές» σημειώνει η ίδια πηγή, ενώ σε σχέση με τη διάρκεια του ταμείου ανάκαμψης επισημαίνει «ότι θα ήταν προτιμότερο να είναι τετραετούς διάρκειας, ωστόσο και τα τρία χρόνια της πρότασης Charles Miceh; δεν έχουν κάποια θεμελιώδη διαφορά».
Ερωτηθείς για την πιθανότητα άσκησης βέτο, κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι τα πάντα είναι «απρόβλεπτα».
Επτά εμπόδια για συμφωνία
Σε σχέση με το Ταμείο και τα σημεία τα οποία στέκονται εμπόδιο για συμφωνία αυτά είναι:
1) Το μέγεθος του Ταμείου: αν δηλαδή θα έχει στον «κουμπαρά» του τα 750 δισ ευρώ που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν.
2) Η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων:
Στο σημείο αυτό κράτη μέλη όπως η Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Αυστρία αλλά και κράτη «δορυφόροι» των βόρειων χωρών στην Αν. Ευρώπη επιμένουν στην παροχή περισσότερων δανείων κι όχι επιδοτήσεων που μάλιστα θα δοθούν πριν τις όποιες επιχορηγήσεις, ώστε να μην αφεθούν τα κράτη μέλη σε «ράθυμες» πολιτικές διαχείρισης.
3) Ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων:
Οι πιο «προχωρημένοι» και δη οι χώρες του Νότου ζητούν να αρχίσουν οι πληρωμές των δανείων μετά το 2028, και σε όσο γίνεται μεγαλύτερο βάθος χρόνου.
Ωστόσο η Γερμανία σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει την κατάσταση έχει ρίξει στο τραπέζι την ιδέα για εξόφληση των δανείων εντός της περιόδου 2021- 2027, κάτι που όμως οδηγεί χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία μαθηματικά στη χρεοκοπία λόγω της ήδη μεγάλης επιβάρυνσης που έχουν.
Επίσης τις οδηγεί μαθηματικά σε νέα μνημόνια για τη διασφάλιση πόρων για αποπληρωμές δόσεων.
4)Οι πόροι από όπου θα προέλθουν οι χρηματοδοτήσεις των κρατών μελών:
Στο τραπέζι είναι ήδη κάποιοι «πράσινοι φόροι» ή κάποιοι «ψηφιακοί» φόροι, όπως και η έκδοση ομολόγων από την Κομισιόν με εγγύηση τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
5) Ο τρόπος κατανομής των ποσών που τελικά θα συμφωνηθούν:
Αν θα ληφθεί υπόψη το κριτήριο της ανεργίας, η μείωση του ΑΕΠ, η επίδραση της πανδημίας στην υγεία του πληθυσμού, κ.ά.
6)Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει συνοδεύουν τις εκταμιεύσεις:
Αν θα περάσει η πρόταση των σκληρών της Ευρώπης για εκταμίευση των χρημάτων με ένα είδος εποπτείας από την Κομισιόν
7) Οι πολλαπλές ταχύτητες στις «ωριμότητες» έργων και δυνατότητες απορροφήσεων πόρων από τις επιδοτήσεις:
Είναι προφανές ότι χώρες, όπως η Ελλάδα, στα πεδία αυτά έχουν μεγάλη υστέρηση.
Oι πρωταγωνιστές, τα διακυβεύματα, τα εμπόδια και οι απειλές για βέτο
Η Merkel, ο Rutte, ο Μισέλ... και οι άλλοι
- Η A. Merkel, η χώρα της οποίας προεδρεύει της Ένωσης από την 1η Ιουλίου, θα προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους της ότι επείγει να υιοθετηθεί το μαζικό σχέδιο αρωγής 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. από τα οποία θα είναι επιχορηγήσεις οι οποίες δεν θα επιστραφούν από τα κράτη που θα τις λάβουν.
Το σχέδιο αυτό «ακουμπά» στον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 1,074 τρισεκατομμυρίου ευρώ.
Αντιμέτωπη με την κρίση, η Merkel έσπασε ένα ταμπού αποδεχόμενη να δανεισθεί σε μεγάλη κλίμακα τα κεφάλαια αυτά η Ευρώπη, δημιουργώντας έτσι ένα κοινό χρέος.
«Η εναλλασσόμενη προεδρία δεν έχει επίσημο ρόλο», όμως «το προσωπικό βάρος της Merkel και αυτό της χώρας της κάνουν την κατάσταση ιδιαίτερη», αναγνωρίζει ένα ευρωπαίος διπλωμάτης.
Το σχέδιο της ΕΕ είναι εμπνευσμένο από μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία η οποία προτείνει αρωγές 500 δισ. δολαρίων για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό.
- Μετά την αποχώρηση των Βρετανών, ο ολλανδός πρωθυπουργός M. Rutte εμφανίζεται ως ο ηγέτης των λεγόμενων «οικονόμων» χωρών (η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και σε μικρότερο βαθμό η Φινλανδία).
Μολονότι δεν αμφισβητούν το ότι πρέπει να υπάρξει ανάκαμψη, διατύπωσαν πολλές αντιρρήσεις για τις προβλέψεις του σχεδίου στήριξης.
Ο Rutte, ο οποίος ευθύνεται εν μέρει για την αποτυχία της συνόδου του Φεβρουαρίου για τον προϋπολογισμό, θα είναι ο άνθρωπος που θα πρέπει να πεισθεί.
Αρκετοί ηγέτες ταξίδεψαν τις τελευταίες ημέρες στη Χάγη.
- Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι ένα τεστ για τον πρόεδρο του Συμβουλίου C. Michel, τον πρώτο μεσολαβητή αυτής της συνάντησης.
Τον Φεβρουάριο επικρίθηκε ότι δεν κατάφερε να διχάσει τους «οικονόμους» ώστε να τους αποσπάσει μια συμφωνία.
Διακυβεύματα, εμπόδια, εκβιασμοί και βέτο
-Το κοινό χρέος θα μεταφράσει μια ενισχυμένη αλληλεγγύη μεταξύ των πιο ευάλωτων και των πιο ισχυρών χωρών και για ορισμένους ενδεχόμενη συμφωνία θα αποτελέσει ορόσημο στην οδό της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.
Πιο συγκεκριμένα, η υποστήριξη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο θα επιτρέψει να περιορισθεί ο κατατεμαχισμός της ενιαίας αγοράς της Ένωσης, που αποτελεί ένα από τα κύρια κεκτημένα της.
- Για να επιτευχθεί μια συμφωνία, οι 27 θα πρέπει να υπερβούν πολλά εμπόδια. Με πρώτο το συνολικό ύψος του σχεδίου ανάκαμψης και το ύψος του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού (2021-2017) ή του καταμερισμού της αρωγής ανάμεσα σε δάνεια και επιχορηγήσεις.
Οι «οικονόμοι» ασκούν πίεση για μείωση του προϋπολογισμού όπως και του σχεδίου ανάκαμψης και προτιμούν μακράν τα επιστρεπτέα δάνεια σε σχέση με τις επιχορηγήσεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση αυτών των τελευταίων.
Οι χώρες αυτές επιμένουν εξίσου στον έλεγχο των σχεδίων για μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να παρουσιάσουν τα κράτη για να πάρουν τα χρήματα.
Πρόκειται για ένα δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης.
Οι χώρες του Νότου, με πρώτες την Ιταλία και την Ισπανία, θα είναι αυτές που κυρίως θα ωφεληθούν από τη βοήθεια (θα λάβουν πάνω από 172 δισεκ. και από 140 δισεκ. αντιστοίχως), αλλά θεωρούνται επίσης από τις χώρες του Βορρά ότι είναι αυτές που ξοδεύουν τα περισσότερα.
«Υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις έχουμε ήδη ακούσει», τόνισε ο Μαρκ Ρούτε αναφερόμενος σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα ή στην αγορά εργασίας.
Η Ολλανδία έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη ζητώντας τα σχέδια αυτά να επικυρωθούν ομόφωνα από τους 27 (και όχι με αυξημένη πλειοψηφία, όπως προβλέπεται στις προτάσεις του Michel).
Σ' αυτό το παιγνίδι, το οποίο προορίζεται πρώτα απ' όλα για την εθνική κοινή γνώμη της κάθε χώρας, οι χώρες του Νότου έχουν χαρτί για να παίξουν, αυτό των εκπτώσεων που απολαμβάνουν οι «οικονόμοι» και η Γερμανία.
Η κατάργηση αυτών των εκπτώσεων, που επιτρέπει στα κράτη να μειώσουν τη συνεισφορά τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ζητείται από μια εικοσαριά χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Άλλο ακανθώδες ζήτημα είναι η σύνδεση της καταβολής χρημάτων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, που εγγράφεται για πρώτη φορά σ' έναν προϋπολογισμό.
Έχει κάνει την Πολωνία και την Ουγγαρία να υιοθετήσουν στάση άμυνας ενώ η Βουδαπέστη απειλεί να ασκήσει βέτο στο σχέδιο που πρέπει να υιοθετηθεί ομόφωνα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών