Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Αρχές του 2021 η εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Αρχές του 2021 η εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα
Είναι έτοιμες τόσο οι ΚΥΑ όσο και οι ψηφιακές υποδομές δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας
Στόχος είναι οι ρυθμίσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για τον Πτωχευτικό Κώδικα («Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας») να εφαρμοστούν αρχές του νέου έτους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου συνεχίζεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου.
«Έχουμε ξεκινήσει εδώ και μήνες την προετοιμασία για την έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.
Δεν περιμένουμε την ψήφιση του νόμου για να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε πάνω στο αντικείμενο αυτό.
Ομοίως, για την ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου συνεχώς επεκτείνουμε τις υποδομές μας, όπως έγινε πρόσφατα και με το πρόγραμμα 'Γέφυρα', που δεν ζητούσε κανένα δικαιολογητικό τεκμηρίωσης, αφού διασυνδεθήκαμε με όλες τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων τόσο του δημοσίου, όσο και των τραπεζών".
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια λογιστών, δικηγόρων, οικονομολόγων καθώς και ενημερωτικές συζητήσεις επιστημονικών φορέων δικαστών, νομικών και επιστημόνων γύρω από το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη προγραμματίσει εκπαιδευτικά σεμινάρια των δικαστών. Αντίστοιχα, η ΕΔΙΧ θα προβεί σε εκπαιδευτικά σεμινάρια προς τους επιστημονικούς κλάδους, λογιστές, οικονομολόγους, δικηγόρους καθώς και σε εκδηλώσεις για την ενημέρωση του κοινού σε συνεργασία με τους αντίστοιχους θεσμικούς φορείς εκπροσώπησής τους όπως είναι τα Επιμελητήρια, οι Επιστημονικές Ενώσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε.
Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι η αποφυγή της πτώχευσης, σημείωσε ο υπουργός.
Γι’ αυτό περιέχει ειδικά επί τούτου δύο άξονες την πρόληψη με την έγκαιρη προειδοποίηση και την αντιμετώπιση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. «Εφόσον κάποιος οφειλέτης θα ρυθμίσει όλες τις οφειλές του σε έως 240 δόσεις τότε διασώζει ολόκληρη την περιουσία του.
Ωστόσο, εάν κάποιος οφειλέτης αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη του ακόμα και με ευνοϊκή ρύθμιση σε έως 20 έτη, τότε στην πράξη έχει ήδη πτωχεύσει.
Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος προβλέπει την απαλλαγή του από όλες τις οφειλές έτσι ώστε να λάβει μια δεύτερη ευκαιρία.
Άρα, λοιπόν ο νόμος στοχεύει στο να δώσει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να βρει μια οριστική και βιώσιμη λύση για τα χρέη του, έτσι ώστε αυτά να μην μεταφέρονται στις επόμενες γενεές οι οποίες μέχρι σήμερα οδηγούνταν στην αποποίηση κληρονομιάς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης