Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τον Δεκέμβριο του 2020 το πρώτο έργο, τον Ιούνιο του 2021 οι προκαταβολές από τα 32 δισ. - Πως θα κατανεμηθούν τα κεφάλαια

tags :
Ταμείο Ανάκαμψης: Τον Δεκέμβριο του 2020 το πρώτο έργο, τον Ιούνιο του 2021 οι προκαταβολές από τα 32 δισ. - Πως θα κατανεμηθούν τα κεφάλαια
Η λίστα με τα «παγωμένα» επενδυτικά έργα αλλά και κίνητρα από το Ταμείο Ανάκαμψης
Με εθνικούς πόρους θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η εκταμίευση των χρημάτων από τα ευρωπαϊκά ταμεία θα γίνει μετά τον Ιούνιο του 2021.
Η Ελλάδα διεκδικεί προκαταβολές σε 3,9 δις. ευρώ (2,635 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και 1,272 δισ. ευρώ από δάνεια) από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο της διπλής δόσης.
Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου για την Ανάκαμψη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάλης είπε ότι το πρώτο έργο που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μέσα στον Δεκέμβριο του 2020 και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα 60 που θα τρέξουν το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών τα δάνεια των 12,6 δις. ευρώ ( τα 16,4 δις. ευρώ είναι επιχορηγήσεις)  που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και όχι τα δημοσιονομικά, όπου εκεί το αποτέλεσμα εκεί θα είναι ουδέτερο.

Image
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός για κάθε ένα ευρώ δανείου από το Ταμείο πρέπει να υπάρχει άλλο ένα ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα (μόχλευση).
Εκτός από αναπτυξιακά έργα το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης θα προβλέπει ακόμη ισχυρά φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών ώστε να παραμείνουν βιώσιμες μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η πανδημική κρίση και να ενισχυθεί ο ανταγωνιστικός τους χαρακτήρας.
Image

Δείτε εδώ αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης και τους τομείς που θα επωφεληθούν

Τι ανέφερε ο Θόδωρος Σκυλακάκης

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις στρατηγικές κατευθύνσεις του οποίου παρουσιάζουμε σήμερα, είναι μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα. Μια ευκαιρία την οποία κέρδισε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία έχουμε εθνικό καθήκον να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Το Ταμείο αυτό είναι διαφορετικό, σε σχέση με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του παρελθόντος.
Για τρεις λόγους:
- Ο πρώτος είναι ο χρόνος. Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα έργα και επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2026. Η αξιοποίηση των πόρων πρέπει, συνεπώς, να γίνει με ταχύτητα χωρίς προηγούμενο.
- Ο δεύτερος είναι η πρωτοφανής δυνατότητα κινητοποίησης ιδιωτικών πόρων. Με τη χρήση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης με τρόπο που να μην επιβαρύνει δημοσιονομικά, αλλά να κινητοποιεί χιλιάδες ιδιωτικές επενδύσεις και την αξιοποίηση στις δημόσιες επενδύσεις των ΣΔΙΤ και των Eταιρειών Eνεργειακών Yπηρεσιών (ESCOs).
- Ο τρίτος είναι ότι το Σχέδιο συνδυάζει για πρώτη φορά επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Οι επενδύσεις δίνουν στο Σχέδιο μακροοικονομική και οικονομική ισχύ και οι μεταρρυθμίσεις αποτελεσματικότητα και προοπτική.
Τα ποσά που κινητοποιεί το Ταμείο, 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια, είναι τόσο μεγάλα, ώστε με σωστή αξιοποίηση να μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας και να τη θέσουν σε τροχιά μόνιμης, δυναμικής ανάπτυξης και σύγκλισης με την Ευρώπη. Δίνουν μία αχτίδα αισιοδοξίας στις σημερινές δύσκολες στιγμές και ανοίγουν ένα παράθυρο ελπίδας για ένα πολύ καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr


Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια ώριμα έργα θα ξεμπλοκάρουν τα 3,9 δισ. ευρώ - Ισχυρά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Λίστα με «παγωμένα» επενδυτικά έργα αλλά και κίνητρα - κυρίως για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων και μεγάλων εταιριών - για να ξεκινήσουν καινούργια projects, ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της απορρόφησης των 29,1 δισ. ευρώ των συνολικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κορωνίδα των στρατηγικών κατευθύνσεων του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, που κατατέθηκε18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες και έχει εισέλθει σε τροχιά διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, αποτελούν οι ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις.
Στα έργα που προκρίνονται μέχρι στιγμής και έχουν ως βάση τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία περιλαμβάνονται προγράμματα:
- Μείωσης των τιμών ρεύματος.
- Ηλεκτρικής διασύνδεσης του ΑΔΜΗΕ, όπως η διασύνδεση της Κρήτης και η 4η φάση των Κυκλάδων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της διασύνδεσης φθάνει στο 1 δισ. ευρώ και ένα μέρος των κεφαλαίων μπορεί να καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.
- Εγκατάστασης έξυπνων μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η κυβέρνηση θέλει να εγκαταστήσει πανελλαδικά 7,5 εκατομμύρια «έξυπνους » μετρητές με το προϋπολογισμό του έργου να φθάνει το 1 δισ. ευρώ.
-Εξοικονόμηση ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες, επιχειρήσεις και κτιριακές εγκαταστάσεις του δημοσίου.
- Ηλεκτροκίνησης - υποδομών φόρτισης
- Απολιγνιτοποίησης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Mεγαλόπολης
Στον τομέα των υποδομών πρόκειται να ενταχθούν δημόσια έργα που είναι ώριμα και μπορούν να ξεμπλοκάρουν με τη χρήση αυτών των πόρων αλλά και μία σειρά από αντιπλημμυρικά με προτεραιότητα στις περιοχές που το τελευταίο διάστημα έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές, όπως η Σάμος, η Καρδίτσα, η Κρήτη, κ.ά.
Στο κομμάτι των ψηφιακών δράσεων έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη εφαρμογών τύπου cloud αλλά και στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στις σταθερές συνδέσεις, καθώς και δικτύων 5G στην κινητή τηλεφωνία.
Προβλέπονται έργα που θα χρηματοδοτούν την ανάπτυξη των παραπάνω δικτύων πιο γρήγορα, και ειδικά σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον.
Ταυτόχρονα θα στηριχτούν όλες οι επενδύσεις του τουρισμού με την προϋπόθεση ότι συνυπάρχει ο «πράσινος» και ψηφιακός χαρακτήρας τους.
Προβλέπονται ακόμη προγράμματα για την κατάρτιση ,της δια βίου μάθησης αλλά και νέα αποταμιευτικά προϊόντα για την παροχή προαιρετικής ιδιωτικής σύνταξης.
Εκτός από αναπτυξιακά έργα το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης θα προβλέπει ακόμη ισχυρά φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών ώστε να παραμείνουν βιώσιμες μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η πανδημική κρίση και να ενισχυθεί ο ανταγωνιστικός τους χαρακτήρας.
Το τελικό σχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις αναμένεται να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 και να εγκριθεί στο αμέσως επόμενο τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να υπάρξει η πρώτη εκταμίευση (προκαταβολή).
Από τον σχετικό πίνακα του προϋπολογισμού προκύπτει ότι η προσδοκία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι το συνολικό ποσό από επιδοτήσεις και δάνεια που θα εισπράξει η χώρα το 2021 ως προκαταβολή θα ανέλθει σε 3,9 δις. ευρώ (2,635 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και 1,272 δισ. ευρώ από δάνεια) πράγμα που σημαίνει ότι ο πήχης μπαίνει αρκετά ψηλά καθώς το ποσοστό της προκαταβολής για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τοποθετείται στο 10% των συνολικών κεφαλαίων.
Σημειώνεται ότι η συμβολή του Ταμείου στην ανάπτυξη υπολογίζεται σε 2 ποσοστιαίες μονάδες και για το λόγο αυτό στόχος της Ελλάδας είναι να υπάρξει εντός του 2021 μια ακόμα εκταμίευση από τη στιγμή που αυτές είναι διπλές ανά έτος.
Πάντως για την ώρα το τοπίο για το χρονοδιάγραμμα εκκίνησης των εκταμιεύσεων παραμένει ακόμη θολό.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης