Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ενέσεις ρευστότητας 30 δισ ετησίως χρειάζεται η Ελλάδα για να σπάσει τον τοξικό φαύλο κύκλο της οικονομικής μετριότητας

Ενέσεις ρευστότητας 30 δισ ετησίως χρειάζεται η Ελλάδα για να  σπάσει τον τοξικό φαύλο κύκλο της οικονομικής μετριότητας
Η πιστωτική επέκταση πρέπει να φθάσει τουλάχιστον τα 200 δισεκ. σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά… τότε θα έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα με οικονομικούς όρους...
Η Ελλάδα χρειάζεται 30 δισεκ. ευρώ ετησίως για να μπορέσει να σπάσει το τοξικό απόστημα της μετριότητας.
Η Ελλάδα που παγιδεύτηκε σχεδόν 10 χρόνια στα μνημόνια εξάντλησε τις παραγωγικές τις δυνάμεις, οι φοροδοτικές και εισφοροδοτικές ικανότητες κορύφωσαν, ο παραγωγικός μηχανισμός έφθασε στα όρια του.
Όλα αυτά έχουν μια απλή μετάφραση.
Κάθε τρίμηνο η Ελλάδα παράγει περίπου 44 με 45 δισεκ. ευρώ Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) αλλά λόγω της ύφεσης και του lockdown μειώθηκε στα 40 δισεκ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Τι πρέπει να γίνει για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της οικονομικής μετριότητας;

Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της οικονομικής μετριότητας χρειάζονται ενέσεις ρευστότητας 30 δισεκ. ευρώ
Η ενεργοποίηση των τραπεζών θα αποδειχθεί πιο ουσιαστική ακόμη και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όλη την δεκαετία του 2000 με 2010 ο τραπεζικός δανεισμός έδωσε σχεδόν 200 δισεκ. ρευστότητα μέσω δανείων.
Μεταξύ 2000 και 2010 ουσιαστικά οι ενέσεις ρευστότητας από τις τράπεζες στην οικονομία ήταν 20 δισεκ. ετησίως αν και αυτό δεν είναι ακριβές καθώς υπήρχαν χρονιές που οι τράπεζες έδωσαν έως και 36 δισεκ. δάνεια σε μια χρονιά.
Το 2000 τα δάνεια ήταν 60 δισεκ. και το 2010 είχαν φθάσει στα 256-260 δισεκ. δηλαδή αύξηση στην 10ετία 200 δισεκ.
Το 2020 ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν υποχωρήσει στα 146 δισεκ. δηλαδή μείωση 120 δισεκ. από τα ιστορικά υψηλά.

Το παράδειγμα του 2007

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2007 στην Ελλάδα προστέθηκαν δάνεια 36 δισεκ. σε μια χρονιά η πιστωτική επέκταση αυξήθηκε 36 δισεκ. που αυτό σημαίνει ότι μόνο σε μια χρονιά η ρευστότητα που διοχετεύθηκε στο σύστημα ήταν περισσότερη από το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισεκ. ευρώ.
Το 2007 και 2008 η Ελλάδα σε μέσους όρους σημείωνε αύξηση ΑΕΠ περίπου 4%.

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν επαρκεί, είναι μέρος της μετριότητας

Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης στα 32 δισεκ. υπολείπονται των δανείων που χορήγησαν οι τράπεζες ως ρευστότητα το 2007…
Καθίσταται σαφές ότι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδόν 7,5 δισεκ. ευρώ ετησίως ανεξαρτήτως της διάρθρωσης τους εάν δηλαδή είναι 19 δισεκ. επιχορηγήσεις και 13 δισεκ. δάνεια… δεν επαρκούν.
Χρειάζεται να πέσουν στο σύστημα άλλα 23 με 24 δισεκ. ετησίως όπου μαζί με τα 7,5 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαμορφώσουν μια δύναμη πυρός ρευστότητας τουλάχιστον 30 δισεκ. ευρώ ετησίως.
Με βάση την Santander την μεγάλη ισπανική τράπεζα σε μια παλαιότερη ανάλυση της η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισεκ. ευρώ κεφάλαια σε μια 3ετία για να μπορέσει όχι απλά να αναθερμάνει αλλά να υπερθερμάνει την οικονομία και για να μπορεί να μειώσει δραστικά το χρέος.

Η ψευδαίσθηση

Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι το χρέος στα 365 δισεκ. ευρώ είναι βιώσιμο επειδή τεχνικά τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά.
Η ΕΚΤ χειραγωγεί τις αγορές αλλά αυτή η συνταγή είναι τοξική άρρωστη, η παρέμβαση δημιουργεί ψευδαισθήσεις επάρκειας και βιωσιμότητας.
Όταν η Νέα Νομισματική θεωρία πάψει να λειτουργεί τα επιτόκια νομοτελειακά θα αυξηθούν και τότε η έννοια μη βιώσιμο χρέος θα επανέλθει στο προσκήνιο.
Η Νέα Νομισματική Θεωρία είναι η αντίστοιχη σε ένα εργαζόμενο των 800 ευρώ να του έχουν δώσει να οδηγεί Ferrari… δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι με 800 ευρώ μπορείς να αγοράσεις Ferrari.
Αλλά αυτό είναι λάθος ονειροφαντασία, μαγικά και ξόρκια που κάποια στιγμή θα ξεθωριάσουν και θα αποκαλυφθεί η οικονομική μετριότητα.

Η σωτηρία της Ελλάδος είναι οι υγιείς τράπεζες

Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να ανακάμψει, να σπάσει το απόστημα της οικονομικής μετριότητας και τον φαύλο κύκλο των χαμηλών οικονομικών επιδόσεων.
Ο τρόπος είναι ένας, άμεσα να εξυγιανθούν οι τράπεζες και ακολούθως να επιτεθούν στην οικονομία παρέχοντας 25-30 δισεκ. ρευστότητα μέσω δανείων.
Λόγω των προβλημάτων του παρελθόντος, οι τράπεζες ενώ τώρα δίνουν δάνεια… χορηγούν νέα δάνεια τα πιστωτικά υπόλοιπα, αυτό που ονομάζουμε πιστωτική επέκταση μειώνονται… και μειώνονται και θα συνεχίσουν να μειώνονται έως ότου τελειώσουν με το παρελθόν… τα προβληματικά τους δάνεια.
Όταν αυτό θα συμβεί… τα δάνεια θα έχουν σταθεροποιηθεί π.χ. στα 125-130 δισεκ. των επιχειρήσεων και νοικοκυριών και κάθε ένα νέο δάνειο που χορηγείται θα προστίθεται στην πιστωτική επέκταση.
Θα έχουμε εισροές καθαρή αύξηση δηλαδή στην πιστωτική επέκταση.
Από εκείνο το σημείο και μετά θα ξεκινήσει το restart ή το great reset η μεγάλη επαναφορά – παραφράζοντας λανθασμένα το σχέδιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economy Forum).
Όταν θα δούμε στην Ελλάδα η πιστωτική επέκταση να αυξάνεται 10 δισεκ. ή 15 δισεκ. ή 20 δισεκ. σε ετήσια βάση από εκείνη την στιγμή θα έχει ξεκινήσει μια περίοδος όπου θα επιχειρεί η οικονομία να σπάσει το απόστημα της μετριότητας.
Η λύση για την Ελλάδα δεν είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι μέρος της μετριότητας.
Μόνο οι τράπεζες με την πλήρη και καθολική ενεργοποίηση τους μπορεί να σπάσουν το απόστημα.
Η πιστωτική επέκταση πρέπει να φθάσει τουλάχιστον τα 200 δισεκ. σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά… τότε θα έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα με οικονομικούς όρους...
Οι τράπεζες πρέπει να δώσουν επιθετικά δάνεια αλλά μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και προκύψουν νέα NPEs σε μια μελλοντική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης