Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα έως 3/2022; - Το fair value του 10ετούς ομολόγου είναι 1,5%; - Τι σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ;

Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα έως 3/2022; - Το fair value του 10ετούς ομολόγου είναι 1,5%; - Τι σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ;
Η έκδοση μακροπρόθεσμου ομολόγου έχει περισσότερα πλεονεκτήματα για την καμπύλη αποδόσεων του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Ένας τίτλος με πολλά ερωτήματα.
1)Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα έως τον Μάρτιο του 2022 που λήγει το Πρόγραμμα Πανδημίας;  
2)Ποιο είναι το fair value του 10ετούς ομολόγου στο 0,63% που είναι σήμερα ή 1,5%;
3)Τι σχεδιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους;

Απαντήσεις

Η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος Πανδημίας που αποτελεί ένα κεκαλυμμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE, αγοράζει ομόλογα και εκτός επενδυτικής βαθμίδας όπως είναι τα ελληνικά ομόλογα.
Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι στην δευτερογενή αγορά ομολόγων θα έρθει η ΕΚΤ μέσω της ΤτΕ και θα αγοράσει τα ομόλογα και έτσι εξηγείται γιατί απέκτησε σχεδόν 14 δισεκ. ευρώ ελληνικού χρέους.
Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων στην μεν 10ετία στο 0,63% και του 25ετούς ομολόγου στο 1,10%.
Η ΕΚΤ λειτουργεί ως μηχανισμός χειραγώγησης των επιτοκίων, αγοράζει ομόλογα και ο συνδυασμός ποσοτικής χαλάρωσης και μηδενικών επιτοκίων επιτρέπει την μεταφορά του κινδύνου των κρατών στον ισολογισμό της ΕΚΤ που έχει πάνω από 7 τρισεκ. ευρώ ενεργητικό.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ έχει εκτιναχθεί… σε όλες τις χώρες και χωρίς την ΕΚΤ θα ξεσπούσε σήμερα μεγάλη κρίση χρέους σε όλη την Ευρώπη.
Άρα η ΕΚΤ έχει αυτόν τον ρόλο να αποτρέψει την κρίση χρέους που θα ξεσπάσει γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν πραγματικές αξίες.
Το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ λήγει τον Μάρτιο του 2022 και όπως είναι γνωστό ναι μεν λήγει αλλά όσα ομόλογα κατέχει η ΕΚΤ – δυνητικά θα έχει αγοράσει περίπου 35 δισεκ. ελληνικά ομόλογα  θα ανανεώνονται στις λήξεις τους –
Το ερώτημα είναι το εξής τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα έως τότε δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα δηλαδή investment grade δηλαδή κατ΄ ελάχιστον βαθμολογία ΒΒΒ-;
Υπάρχει πιθανότητα λόγω της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ να μην έχει αναβαθμιστεί έως τότε η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα;
Σήμερα υπολείπεται δύο κλίμακες από την επενδυτική βαθμίδα.
Μόνο η μείωση των NPEs στις τράπεζες δεν φθάνει ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα άπαξ και η σχέση χρέους προς ΑΕΠ δεν θα έχει βελτιωθεί ουσιωδώς έως το 2022.
Αυτό που θα συμβεί είναι ότι ναι με τα παλαιά ελληνικά ομόλογα θα ανανεώνονται από την ΕΚΤ αλλά θα ασκηθεί πίεση στις τιμές και στις αποδόσεις στις νέες εκδόσεις.

Ποιο το fair value στο ελληνικό 10ετές ομόλογο;

Το fair value σημαίνει εάν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ που θα ήταν σήμερα το ελληνικό 10ετές ομόλογο;
Η απάντηση δίδεται από την Nomura θα ήταν 100 μονάδες βάσης υψηλότερα περίπου 1,5% από 0,63% που είναι σήμερα θα ήταν το επιτόκιο στο 10ετές ελληνικό ομόλογο και στο 2,20% με 2,30% το 25ετές ομόλογο.

Τι σχεδιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους;

Στις 26 Ιανουαρίου 2021 το αργότερο ο ΟΔΔΗΧ που εκδίδει στην πρωτογενή αγορά χρέος σχεδιάζει την πρώτη έκδοση του 2021.
Θα είναι 30ετές που προτείνουν ορισμένοι ξένοι;
Θα είναι 20ετές που προτείνουν κάποιοι άλλοι;
Θα είναι έκδοση 3ετούς ομολόγου που τα επιτόκια είναι στο 0% ή αρνητικό επιτόκιο;
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό και ξεπερνώντας το συντηρητικό προφίλ του ΟΔΔΗΧ, θα πρέπει να αξιολογηθεί το εξής στοιχείο.
Μια νέα μακροπρόθεσμη έκδοση π.χ. 30ετές ομόλογο θα είχε επιτόκιο 1,20% που είναι διαχειρίσιμο για το ελληνικό δημόσιο.
Επικοινωνιακά πουλάει περισσότερο το 0% ή αρνητικό επιτόκιο στο 3ετές αλλά για το συμφέρον του δημοσίου μια μακροπρόθεσμη έκδοση έχει μεγαλύτερο νόημα.
Όσο η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, τόσο θα μειώνονται τα περιθώρια βελτίωσης των ελληνικών ομολόγων.
Συγκυριακά θα μπορούσε το 10ετές ομόλογο να βρεθεί στο 0,20% με 0,30% αλλά στην πράξη δεν θα αντικατοπτρίζει καμία αντικειμενική αξία.
Η έκδοση μακροπρόθεσμου ομολόγου έχει περισσότερα πλεονεκτήματα για την καμπύλη αποδόσεων του ελληνικού δημοσίου χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης