Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μικρή υποχώρηση στην ελληνική αγορά πληροφορικής τον Ιανουάριο του 2021

Μικρή υποχώρηση στην ελληνική αγορά πληροφορικής τον Ιανουάριο του 2021
Μικρή υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική

Μικρή υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Ιανουάριο του 2021 στην Ελλάδα.
Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 89,3 μονάδες έναντι 92,4 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2020 και ελαφρά χαμηλότερα από τον Ιανουάριο του 2020, όταν κινούνταν στις 99,8 μονάδες.
Οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αυξήθηκαν οριακά τον πρώτο μήνα του νέου έτους και διαμορφώθηκαν στις -5 μονάδες (από -4 μονάδες τον Δεκέμβριο).
Στο δε ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση οι θετικές εκτιμήσεις ενισχύθηκαν αισθητά (+14 μονάδες τον Ιανουάριο από +4 μονάδες τον Δεκέμβριο).
Από την άλλη πλευρά, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης εξασθένησαν σημαντικά, καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις +14 μονάδες τον Ιανουάριο (από +35 μονάδες τον Δεκέμβριο).
Ηπιότερα κινήθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, καθώς διαμορφώθηκαν στις +14 μονάδες τον πρώτο μήνα του 2021, από +22 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα.
Ταυτόχρονα, οι αρνητικές προβλέψεις για τις τιμές αυξήθηκαν οριακά στις -5 μονάδες (από -4).
Τέλος, μόλις το 5% των επιχειρήσεων δήλωναν τον Ιανουάριο απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Το 35% εξ αυτών (από 12% τον Δεκέμβριο) επεσήμανε την ανεπάρκεια ζήτησης, το 18% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 21% παράγοντες σχετικούς με την υγειονομική κρίση ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει η έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, συνολικά το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα σημείωσε μικρή υποχώρηση.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ελαφρώς τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις 90,7 μονάδες, έναντι 91,8 μονάδων τον Δεκέμβριο.
Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφηκε ήπια εξασθένιση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες, αλλά ενίσχυση στους υπόλοιπους τομείς, όπως και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.
"Η επαναλειτουργία μέρους των δραστηριοτήτων, που ήταν σε αναστολή από τον περασμένο Νοέμβριο, κυρίως στο Λιανικό Εμπόριο, συνέβαλε στην τόνωση των προσδοκιών σε σημαντικό μέρος της εγχώριας οικονομίας.
Αλλά και η εκκίνηση της διαδικασίας εμβολιασμού, σε συνδυασμό με τα σχετικά ήπια επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά από την εορταστική περίοδο, φαίνεται πως διαμόρφωσαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προοπτική εξόδου από την υγειονομική κρίση μεσοπρόθεσμα”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.
"Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι καθοριστικές σε πολλά επίπεδα για τη συνολική πορεία της οικονομίας το 2021”, προσθέτει το Ινστιτούτο.

ΕΕ - Ευρωζώνη

Μικρή εξασθένιση στον δείκτη οικονομικού κλίματος σημειώθηκε τον Ιανουάριο τόσο στην Ε.Ε., όσο και στην Ευρωζώνη.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ήπια και στις δύο περιπτώσεις, διαμορφούμενος στις 91,5 μονάδες στην Ευρωζώνη και στις 91,2 μονάδες στην Ε.Ε.
Η έντονη υποχώρηση των προσδοκιών σε Λιανικό εμπόριο, η ηπιότερη στις Υπηρεσίες και η μικρή εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις περισσότερες χώρες, ήταν επαρκής για να αναιρέσει τις οριακές αυξήσεις σε Βιομηχανία και Κατασκευές.
Όσον αφορά στις μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης υποχώρησε ήπια στη Γαλλία (-2,6) και στη Γερμανία (-2,3), ενώ αντίθετα ενισχύθηκε στην Ισπανία (+2,4), στην Ολλανδία (+0,6) και στην Ιταλία (+0,4).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης