Αλλαγές στη σύνθεση, το εύρος και στον χρόνο εφαρμογής των φορολογικών μέτρων εντός βέβαια του ορίου αντοχών του προϋπολογισμού φέρνει η νέα σκληρή καραντίνα στο νομό Αττικής, όπου παράγεται το 47% του συνολικού ΑΕΠ.
Υπό τον φόβο των νέων πληγμάτων στην πραγματική οικονομία και της ζημιάς που θα προκαλέσει στον παραγωγικό ιστό το νέο lockdown, το οικονομικό επιτελείo αναδιατάσσει το πλέγμα των φορολογικών μέτρων φέρνοντας πιο μπροστά παρεμβάσεις που κανονικά θα ενεργοποιούνταν σε δεύτερο χρόνο.
Στη βάση αυτή δίνεται άμεση προτεραιότητα σε νέα «κουρέματα» φόρων αλλά και σε νέες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των νέων κόκκινων οφειλών που έχουν συσσωρευτεί στην διάρκεια της πανδημίας ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παγώσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα.
Ατζέντα παρεμβάσεων
Μπορεί η αναθεώρηση να αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο αλλά στη φάση στην οποία βρίσκεται η οικονομία μόνο ανάσα δεν θα ήταν για την κτηματαγορά ένα ντόμινο αυξήσεων στις τιμές ζώνης και στους φόρους για όλες τις κατηγορίες μεταβίβασης.
Αναλυτικότερα, η ατζέντα των παρεμβάσεων που εξετάζονται στο φορολογικό μέτωπο περιλαμβάνει:
1. Προκαταβολή φόρου: Επανάληψη του περυσινού μοντέλου κλιμακωτής μείωσης, έως και στο 100%, της προκαταβολής του φόρου ανάλογα με την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών το περσινό έτος.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν το 2020 οι επιχειρήσεις ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ από 3,34 δισ. ευρώ το 2019, δηλαδή η προκαταβολή φόρου μειώθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ και είναι από την άλλη πλευρά το ποσό της ρευστότητας που έμεινε στα ταμεία των εταιριών.
Συγκεκριμένα:
- Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.
- Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.
- Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.
- Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.
- Ρυθμίσεις: Νέα ρύθμιση για τα κορωνοχρέη στην Εφορία που έχουν παγώσει και η πληρωμή τους θα αρχίζει να τρέχει από το Μάιο.
Το ένα σενάριο προβλέπει εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις που υπό προϋποθέσεις μπορούν να φτάνουν και τις 120 και το άλλο παράταση της αναστολής για τουλάχιστον δύο ακόμα μήνες. Ειδικότερα για την επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης η πρόταση που είναι στο τραπέζι προβλέπει την αποπληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις η σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% και σε πάνω από Για όσους έχουν αποδεδειγμένα έχουν πληγεί περισσότερο από τη κρίση.
Για τις αυξημένες δόσεις θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου ή η ζημιά που έχει εμφανίσει η επιχείρηση ή οι επαγγελματίες.
Όσο μεγαλύτερες οι απώλειες τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη του και το επιτόκιο θα είναι πιο αλμυρό.
2. Ηλεκτρονικές δαπάνες: Ψαλίδισμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν φέτος.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται είτε να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα είτε να ακυρωθεί φέτος το πέναλτι έξτρα φόρου 22% που επιβάλλεται στη διαφορά των αποδείξεων που υπολείπονται από την απαιτούμενη αξία.
Οι οριστικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει στα χέρια του τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2020 καθώς όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας «θα δούμε τις συναλλαγές σε συνδυασμό με την κατανάλωση».
3. Τεκμήρια: Μείωση ή πάγωμα των τεκμηρίων που απειλούν φέτος τους φορολογούμενους που είδαν τα εισοδήματά τους το 2020 να μειώνονται σημαντικά λόγω των περιοριστικών μέτρων και της αναστολής εργασίας. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα αλλαγών, πληροφορίες, ωστόσο αναφέρουν ότι είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο το οποίο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
4. Αντικειμενικές: Αναστολή της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές και πάγωμα του ΕΝΦΙΑ στα περυσινά επίπεδα. Όπως είπε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας «υπάρχει μία άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
Δημοσιονομικό περιθώριο
Αν ολοκληρωθεί φέτος και μπει στα συστήματα του ΕΝΦΙΑ, τότε θα δούμε αν προκύπτει δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ».
Ξεκαθάρισε πάντως ότι στις περιοχές εκείνες που υπάρχει πλούτος, αυτός θα φορολογηθεί και η αύξηση του ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει σε κάποιες περιοχές «θα πάει κατευθείαν στα χαμηλότερα φορολογικά στρώματα». Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι εν μέσω πανδημίας και μείωσης των εισοδημάτων αύξηση της φορολογίας ακόμα σε περιορισμένη κλίμακα θα ήταν λάθος και θα είχε βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κόστος
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών