Σε ένα νέο φαινομενικά παράδοξο προχωρά το οικονομικό επιτελείο για να φρενάρει την πτώσης της κατανάλωσης που είναι αποτέλεσμα της πανδημικής κρίσης και των σκληρών lockdown ανά την χώρα.
Πιο συγκεκριμένα έρχονται ανατροπές στο μέτρο εφαρμογής των αποδείξεων που προσμετρούνται για το αφορολόγητο όριο καθώς επαναφέρονται στο σχήμα οι χάρτινες που είχαν αντικατασταθεί από τις ηλεκτρονικές.
Η πρόταση που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και με σκοπό να ισχύσει ειδικά για το 2021 που τα περιοριστικά μέτρα στην οικονομία κινούνται πέρα από τον αρχικό ορίζοντα σχεδιασμού, προβλέπει να «μετράνε» και οι χάρτινες αποδείξεις για την κάλυψη του εισοδηματικού ορίου του 30%.
Με αυτόν τον τρόπου εξουδετερώνεται ο κίνδυνος που προβλέπει πέναλτι έξτρα φόρου 22% για τους φορολογούμενους που δεν θα καταφέρουν φέτος να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με e-αποδείξεις.
O σκοπός της ανατροπής
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών πίσω από αυτή την ανατροπή βρίσκεται η επιχείρηση εντοπισμού κρουσμάτων απόκρυψης τζίρου μέσω της έκδοσης εικονικών αποδείξεων από «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Γι’ αυτό άλλωστε το μέτρο σχεδιάζεται να τρέξει παράλληλα με τις 600.00 αναβαθμισμένες ταμειακές μηχανές που θα συνδεθούν on line με το Taxis.
Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι με την εξαίρεση των χάρτινων αποδείξεων από την εφορία και τη φορολοταρία οι φορολογούμενοι δεν έχουν κανένα κίνητρο να ζητάνε αποδείξεις για τις συναλλαγές τους με μετρητά, πράγμα που ευνοεί την φοροδιαφυγή .
Έτσι στον προσανατολισμό του επιτελείου είναι να διευρυνθεί η γκάμα των κινήτρων προκειμένου οι καταναλωτές να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις σε όλες τις συναλλαγές τους με μετρητά.
Ωστόσο κάτι τέτοιο προϋποθέτει τα εμπορικά καταστήματα να είναι μόνιμα ανοικτά και να μην υπολειτουργούν με εργαλεία τύπου «click away» που δεν μπορούν να κάνουν την διαφορά σε τέτοια είδους μέτρα. Στη βάση αυτή έρχονται ανατροπές και στη φορο-λοταρία.
Οι μηνιαίες κληρώσεις μελετάται να ισχύουν μόνο για τις συναλλαγές που γίνονται με χάρτινες αποδείξεις και όχι με ηλεκτρονικά μέσα (e-banking, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) και οι φορολογούμενοι να κερδίζουν μεγαλύτερα δώρα και χρηματικά ποσά.
Τι δήλωσε ο Σκυλακάκης
Οι αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων θα ισχύουν από τα φετινά εισοδήματα, δηλαδή αυτά που θα δηλώσουμε του χρόνου την άνοιξη στην Εφορία.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη (δηλώσεις στον ΑΝΤ1) εξετάζεται:
· Το 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα ή και με μετρητά.
· Σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ) οι φορολογούμενοι θα μπορούν από το κινητό τους να σκανάρουν τις χάρτινες αποδείξεις αμέσως μετά τη συναλλαγή με το κατάστημα ή τον επαγγελματία.
Η εφαρμογή θα διατίθεται από το Google Play και θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να σκανάρει από το smartphone του τον ειδικό κωδικό QR Code, που είναι πάνω στην απόδειξη. Μάλιστα η εφαρμογή θα τον πληροφορεί εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή έχει «κοπεί» από πειραγμένη ταμειακή.
Με αυτό το σύστημα επιδιώκεται ο δραστικός περιορισμός του φαινομένου με τα παράνομα λογισμικά των ταμειακών μηχανών.
Από τη στιγμή που ο φορολογούμενος θα «περνάει» τις αποδείξεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα γίνεται αυτόματα έλεγχος για τη γνησιότητα της απόδειξης.
· Θέσπιση κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από όλες τις συναλλαγές με μετρητά. Μεταξύ αυτών εξετάζονται αλλαγές στη φορο-λοταρία με βασικότερη να μπαίνουν στην κλήρωση που γίνεται κάθε μήνα οι συναλλαγές με τις «σκαναρισμένες» χάρτινες αποδείξεις.
Τα χρηματικά ποσά που θα κερδίσουν οι φορολογούμενοι θα είναι μεγαλύτερα από τα 1.000 ευρώ που προβλέπονται σήμερα το μήνα για 1.000 τυχερούς.
Διορθώσεις όμως αναμένονται και στις φετινές e-αποδείξεις ( εισοδήματα 2020). Με δεδομένο ότι τα χτυπήματα του κορονοιού στην κατανάλωση έχουν ξεκινήσει από πέρυσι τον Μάρτιο πολλοί φορολογούμενοι δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το οριζόντιο όριο του 30% με το οικονομικό επιτελείο να αναζητά λύσεις για να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν μείωση του ορίου του 30% ή ακύρωση του πέναλτι φόρου 22%.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» μέχρι τα τέλη Απριλίου, πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών