Αν και η στατιστική απεικόνιση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος με βάση το μοντέλο καταγραφής επιτρέπει ερμηνείες, η σύγκριση με άλλες χώρες δείχνει ότι το πλήγμα στην οικονομία το 2020 στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερο έναντι άλλων χωρών.
Στην Ελλάδα λοιπόν το ΑΕΠ το 2020 συρρικνώθηκε στα 168,5 δισεκ. ή πτώση -8,2% από 165,8 δισεκ. που αναμενόταν.
Βέβαια η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα αναθεωρήσει σε δύο μήνες από σήμερα τις εκτιμήσεις της και κατά το πιθανότερο, όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές θα αναθεωρηθεί προς ύφεση -8,6% με -8,8%.
Παρ΄ όλα αυτά η Ιταλία και η Πορτογαλία εμφάνισαν ύφεση -7,8% ενώ υπήρχαν χώρες όπως η Τουρκία που κατέγραψε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2020.
Η Τουρκία για το σύνολο του 2020 εμφάνισε ανάπτυξη +1,8% στα 717 δισεκ. δολάρια ΑΕΠ ενώ το δ΄ τρίμηνο του 2020 είχε ανάπτυξη 5,9%.
Προφανώς και η σύγκριση έχει στόχο να αναδείξει γιατί η Τουρκία κατάφερε να έχει ανάπτυξη έναντι της Ελλάδος που είχε και την υποστήριξη Προγράμματος Πανδημίας, της ΕΚΤ κ.α.
Το τελικό συμπέρασμα είναι όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά η Τουρκία καταφέρνει να παράγει σχεδόν 175 δισεκ. δολάρια ανά τρίμηνο όσα δηλαδή παράγει η Ελλάδα ετησίως 201 δισεκ. δολάρια.
Εάν δει κανείς εισαγωγές, εξαγωγές κατανάλωση, επενδύσεις και πάγιο κεφάλαιο της Τουρκίας θα εξάγει το συμπέρασμα μιας αξιοσημείωτης ανθεκτικότητας, παρά την κρίση.
Επίσης ρόλο έχει διαδραματίσει η σχετικά μικρή εξάρτηση της οικονομίας από το εξωτερικό στοιχείο που έγινε αντιληπτό το 2020.
Με όρους 4ου τριμήνου η Ελλάδα εμφάνισε την μεγαλύτερη ύφεση σε σε ετήσια βάση -7,9% έναντι Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και προφανώς Τουρκίας.
Η κυβέρνηση υπολογίζει έσοδα από τον Τουρισμό 10 δισεκ.
Για το 2021 η κυβέρνηση υπολογίζει έσοδα από τον τουρισμό 10 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τα 18,9 δισεκ. που πέτυχε το 2019 και μόλις 3,88 δισεκ. το 2020.
Ύφεση στο α΄ τρίμηνο του 2021 στο -7% με -8%
Ύφεση -7% με -8% θα εμφανίσει το α΄ τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στα 42 δισεκ. ευρώ.
Με βάση την επίδοση του α΄ τριμήνου και λαμβάνοντας υπόψη ένα σχετικά ουδέτερο σενάριο για το β΄ τρίμηνο και ένα σχετικά αισιόδοξο σενάριο για το γ΄ τρίμηνο του 2021… η Ελλάδα θα εμφανίσει αύξηση ΑΕΠ για το 2021 περίπου 2% με 2,5%...
Καλή η προετοιμασία αλλά η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι περιορισμένη στο ΑΕΠ
Μπορεί η ομάδα Σκυλακάκη του αρμόδιου για το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισεκ. να έχει κάνει μια πολύ καλή και κοστολογημένη προετοιμασία σε συνεργασία με την Grant Thornton και μπορεί η Ελλάδα να λαμβάνει εύσημα λόγω της τεχνοκρατικής προσέγγισης… ωστόσο καλλιεργείται ψευδαίσθηση ότι με τα 32 δισεκ. θα εκτιναχθεί το ΑΕΠ και θα αυξηθεί ο εθνικός πλούτος.
Ωστόσο η παρελθούσα εμπειρία της περιόδου 2007 ή 2008 όπου σε ετήσια βάση η ρευστότητα στο σύστημα έφθανε στα 50 δισεκ. με δάνεια τραπεζών και δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις… το ΑΕΠ αυξανόταν μόλις 4%.
Υπολογίζεται ότι η επίδραση των 32 δισεκ. εκ των οποίων 13,8 δισεκ. σε δάνεια που συνδυαστικά με τραπεζικά δάνεια θα φθάσει στα 30 δισεκ. με μια λογική μόχλευση έχει θετική επίδραση στο ΑΕΠ σε διάστημα 36 μηνών ή 3 ετών περίπου 6% με 7% οπότε η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι δευτερευούσης σημασίας.
Η ελληνική οικονομία χρειάζεται να κινητοποιήσει εγχώριες δυνάμεις ώστε να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να εμφανίσει αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάκαμψης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών