Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ οι ενισχύσεις θα πρέπει να βασίζονται σε ποσοστά απομείωσης του τζίρου έως 50% και σε μεγάλες χρονικές περιόδους σύγκρισης
Στοχευμένα μέτρα στήριξης για τον τομέα του τουρισμού, προτείνει στην κυβέρνηση ο ΣΕΤΕ, σημειώνοντας ότι ο κλάδος που έχασε το 78% του εισοδήματός του το 2020 θα χρειαστεί μορφές στήριξης για όλο το 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021.
Σε επιστολή του που έστειλε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ο ΣΕΤΕ αναθεωρεί την προηγούμενη εκτίμησή του ότι ο τουρισμός θα χρειαζόταν στήριξη τουλάχιστον για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021, εκτιμώντας πλέον ότι θα απαιτηθούν μέτρα για όλη τη χρονιά.
Τα κριτήρια
Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής, ο ΣΕΤΕ αναφέρει ότι η κάθε μελλοντική στήριξη ή συνέχιση υφιστάμενης από τον Απρίλιο και μετά, θα πρέπει να είναι απόλυτα στοχευμένη, με υψηλούς «κόφτες» που θα πρέπει να βασίζονται σε ποσοστά απομείωσης τζίρου (που μπορεί να φτάνουν και το 50%) και μεγάλες χρονικές περιόδους σύγκρισης, οι οποίες κατά την άποψή του πρέπει να είναι το διάστημα Απριλίου - Δεκεμβρίου 2020 συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2019.
Οι προτάσεις
Συγκεκριμένα, τα σημαντικότερα μέτρα που ζητά ο ΣΕΤΕ είναι τα εξής
1. Αναστολές
Θα πρέπει να συνεχιστούν για τους ΚΑΔ τουρισμού-μεταφορών, σίγουρα για τον Απρίλιο και τον Μάιο, με κόφτες
2. ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ:
Το πρόγραμμα αυτό, που βοήθησε στη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα αμοιβή για τον εργαζόμενο μεγαλύτερη από τον πραγματικό χρόνο απασχόλησής του, πρέπει να συνεχιστεί για τον τουρισμό και τις μεταφορές όλο το 2021, πάλι όμως με υψηλούς κόφτες απώλειας εσόδων του 2020, σε σύγκριση με το 2019
3. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών
Το πολύ πετυχημένο –όπως χαρακτηρίζεται- μέτρο που ίσχυσε για τις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις το τρίτο τρίμηνο του 2020 και για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο 2020 έως και το τέλος Μαρτίου 2021, είχε πολύ θετική επίπτωση στη διατήρηση θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, εξοικονομώντας από το Κράτος χρήματα από αναστολές και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα κανονικούς μισθούς για τους εργαζόμενους.
Ο ΣΕΤΕ κρίνει πως το μέτρο αυτό πρέπει να καλύψει και τα τουριστικά γραφεία-λεωφορεία, αλλά και τις μεταφορές, ειδικά μόλις σταματήσει το μέτρο των αναστολών, πάλι με υψηλούς κόφτες απώλειας εσόδων, μέχρι το τέλος του 2021.
4. Επιδότηση παγίων δαπανών
Χαρακτηρίζει εξαιρετικό στη σχεδίασή του το μέτρο, καθώς είναι στοχευμένο και απευθύνεται στις επιχειρήσεις που ρίσκαραν να λειτουργήσουν μέσα στο 2020, παράγοντας τελικά ζημιές.
Θεωρεί πως το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί για το συγκεκριμένο μέτρο -που σημειωτέον αφορά όλη την οικονομία και όχι μόνο τον τουρισμό- δεν θα είναι επαρκές.
Προτείνει να εξεταστεί η περίπτωση μεταφοράς κονδυλίων από το οριζόντιο μέτρο της Επιστρεπτέας 7, σε αυτό το νέο εργαλείο
5. Ενοίκια
Με δεδομένο ότι ο Απρίλιος φαίνεται και αυτός χαμένος τουριστικά, τα μισθώματα Απριλίου για τον τουρισμό θα πρέπει και αυτά να είναι μηδέν ή για το 3μηνο Απριλίου - Μαΐου - Ιουνίου να επανέλθει η μείωση του 40% για τις επιχειρήσεις του Τουρισμό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών