Το νέο success story σχεδιάζει η κυβέρνηση, έχοντας επιλύσει τα βασικά θέματα των τραπεζών θα εστιάσει στα έργα υποδομής και γενικώς σε έργα που θα αλλάξουν την όψη της Ελλάδος.
Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η έκθεση αξιολόγησης και κοστολόγησης όλων των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης των 32 δισεκ.
Τα έργα είναι 200 και μαζί με τα υποέργα ή περιφερειακά έργα φθάνουν συνολικά τα 1200.
Για όλα αυτά τα έργα, τα 1200 υπάρχει κοστολόγηση και οικονομική ανάλυση.
Θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στις 29 Μαρτίου 2021 και αρχές Απριλίου θα δοθεί για διαβούλευση στις Βρυξέλλες, ώστε τα έργα να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει 1200 έργα κοστολογημένα τα οποία θα γίνουν στα επόμενα χρόνια, στην ενέργεια, τις κατασκευές - υποδομές, στην δικαιοσύνη, στην ψηφιακή τεχνολογία κ.α.
Κοστολόγηση έργων
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι για τα 200 βασικά έργα και για τα 1200 μαζί με τα υποέργα και τα περιφερειακά που θα χρειαστούν, η εταιρία ορκωτών ελεγκτών Grand Thornton έχει αναλύσει κάθε έργο, το έχει κοστολογήσει, οπότε όταν παρουσιαστούν από την κυβέρνηση η κοινωνία θα γνωρίζει πόσα κεφάλαια θα δαπανηθούν – επενδυθούν για την υλοποίηση τους.
Η κοστολόγηση των έργων ήταν υποχρεωτική καθώς μεγάλο μέρος αυτών θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Με τράπεζες και Ταμείο Ανάκαμψης
Είναι αντιληπτό ότι έχοντας ιδιωτικοποιήσει την Πειραιώς, έχοντας κλείσει τις εκκρεμότητες της Εθνικής Τράπεζας και με την παρουσίαση 1200 έργων που θα αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδος την επόμενη 4ετία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει το νέο success story…
Οι τράπεζες χρειάζονται για να χρηματοδοτήσουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμάται ότι από τα 13-14 δισεκ. δάνεια των 32 δισεκ. οι τράπεζες θα χορηγήσουν άλλα τόσα στο πλαίσιο τραπεζικής χρηματοδότησης δηλαδή 28 με 30 δισεκ.
Οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν το κυβερνητικό στόχο ανάτασης της οικονομίας, οπότε Εθνική και Πειραιώς και προφανώς και οι περισσότερο.... ιδιωτικές Eurobank και Alpha bank θα υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή.
Δόθηκαν ορισμένα bonus στις τράπεζες, βλέπε swaps ομολόγων, έρχεται το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ακολουθήσουν στο 2022 και περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στις τράπεζες μέσω placement ποσοστών μετοχών….
Για το Μέγαρο Μαξίμου που συντονίζει το σχέδιο αυτό… οι τράπεζες και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι δύο βασικοί πυλώνες του νέου success story που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση.
Υπάρχουν κίνδυνοι;
Προφανώς και θα πρέπει να εστιάσουμε σε δύο τομείς
1)Οι τράπεζες το 2020 χορήγησαν δάνεια κυρίως γιατί παρασχέθηκαν κρατικές εγγυήσεις.
Χωρίς κρατικές εγγυήσεις ίσως χορηγούσαν τα μισά δάνεια.
Με το Ταμείο Ανάκαμψης και την μόχλευση των δανείων που προέρχονται από την Ευρώπη, οι τράπεζες θα συμμετάσχουν καθώς υπάρχει μηχανισμός προστασίας των δανείων που θα χορηγήσουν, δάνεια και επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Π.χ. σε ένα έργο το 35% θα είναι δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το 65% επιχορηγήσεις.
Η εμπλοκή των τραπεζών είναι προφανές ότι μεγάλο δίχτυ προστασίας.
2)Η κοστολόγηση 200 μεγάλων και 1200 συνολικά έργων είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα στην καταγραφή και στην αποτίμηση – αποτύπωση του κόστους κάθε έργου.
Η ελληνική εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι υπερβάσεις είναι πολλές και το τελικό κόστος κάθε έργου είναι ενίοτε και πολλαπλάσιο του αρχικού προϋπολογισμού.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών