γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Την διαγραφή περισσότερων από 15 άρθρων του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές που ετοιμάζει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ζητούν οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών.
Το παρόν έδωσαν χθες παραγωγοί λαϊκών αγορών έξω από το υπουργείο επι της Οδούς Νίκης με βασικό αίτημα την διαγραφή άρθρων του νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών ζητάει να διαγραφεί μεταξύ άλλων το άρθρο 9 και η παράγραφος 4 του νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα υφιστάμενοι και νέοι κάτοχοι άδειας δραστηριότητας , στις λαϊκές αγορές να συστήνουν νομικά πρόσωπα με ίδιο Κ.Α.Δ.
Οι παραγωγοί και επαγγελματίες είναι έντονα αντίθετοι στην προοπτική να εισέλθουν εταιρείες στις αγορές του ενώ είναι θετικοί στην μεταβίβαση των παραγωγικών και επαγγελματικών αδειών σε Α και Β βαθμού συγγένειας.
Πρόκειται για το άρθρο που αναμένεται να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και των εκπροσώπων των λαϊκών αγορών.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έχει συναντηθεί με τους ενδιαφερόμενους στο στάδιο προετοιμασίας του νομοσχεδίου.
Πάντως στο στάδιο της διαβούλευσης ή όταν έρθει προς συζήτηση στη Βουλή να έχει βρεθεί μια δικλείδα ασφαλείας και να πέσουν οι τόνοι.
Το «επίμαχο» άρθρο 62
Πάντως οι παραγωγοί όπως και οι επαγγελματίες δεν θέλουν τις εταιρείες στα πόδια τους καθώς διατυπώνονται απόψεις ότι οι εταιρείες στα μάτια των καταναλωτών να φανούν πιο ανταγωνιστικοί.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την έκδοση άδειας παραγωγού από τον Δήμο μόνιμης κατοικίας με ισχύ όλη την επικράτεια.
Οι διαφωνούντες με το προσχέδιο λένε ΟΧΙ στην προκήρυξη αφού σταματά η έκδοση τους.
Ζητούν τη διαγραφή του άρθρου 62 που προβλέπει τη δυνατότητα μετατροπής της άδειας παραγωγού σε εμπορική με συνέπεια στην πράξη ο παραγωγός να βρεθεί με δύο επαγγέλματα και επι της ουσίας θα περιορίζει την παραγωγική βάση που έχει ανάγκη η χώρα.
Οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών προτάσσουν τους κινδύνους που θα προκαλέσει η τυχόν διαφοροποίησης των σημερινών ποσοστών εκπροσώπησης των λαϊκών αγορών.
Με το ισχύον καθεστώς το 50% καλύπτεται από παραγωγούς και το υπόλοιπο 50% από επαγγελματίες. Επίσης αντιδρούν έντονα και στην μελλοντική υποχρέωση να καταχωρούν στο πληροφοριακό σύστημα τόσο τις ποσότητες όσο και τις τιμές ανά προϊόν.
Σε αντίθετη περίπτωση θα προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ για όσους δεν το τηρούν.
Οι παραγωγοί και επαγγελματίες θέλουν να διαγραφεί η παράγραφος 4 του άρθρου 47 που προβλέπει την στέρηση της άδειας για δύο χρόνια σε περίπτωση παραβάσεων σε διάστημα 5 μηνών.
Η παράβαση μη έκδοση απόδειξης από ταμειακή μηχανή θα επιβάλλεται ανάκληση της άδειας για 6 μήνες.
Το άρθρο 42 παράγραφος 6 προβλέπει την απώλεια της άδειας όταν δεν θα έχει πωληθεί το 70% τουλάχιστον της δηλωθείσας ποσότητας στον ΟΣΔΕ.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών