Την Τρίτη 27 Απριλίου παρουσιάζει στον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, την Κομισιόν, στις Βρυξέλλες η Ελλάδα τις προτάσεις της για την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το ελληνικό σχέδιο θα επικεντρωθεί σε τέσσερις τομείς: ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση, κατάρτιση και κοινωνική συνοχή.
«Το σχέδιο προβλέπει τόσο μεταρρυθμίσεις όσο και επενδύσεις» ανέφερε ο Αλέξ Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η μεγαλύτερη οφελημένη, μαζί με τη Βουλγαρία, του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.
Μάλιστα, για την Ελλάδα, την οποία θεωρεί ότι θα είναι η μεγαλύτερη οφελημένη, εκτιμά ότι στο χειρότερο σενάριο η επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 8,3% έως το 2026 και στο καλύτερο σενάριο θα είναι 18,3%.
Θέσεις εργασίας
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου 200.000 θέσεις εργασίας.
Ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 16,3% το 2020 από περίπου 30% κατά την κορύφωση της κρίσης, παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη.
«Είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα που έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει περίπου 57 δισεκατομμύρια ευρώ (69 δισεκατομμύρια δολάρια)», με 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξασφαλισμένα κεφάλαια και επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκτησης και 25 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε ο Μητσοτάκης τον Μάρτιο.
Το σχέδιο προβλέπει περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων της διασύνδεσης των Κυκλάδων και των μεταρρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες αδειοδότησης για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Η Ελλάδα θα διαθέσει επίσης περίπου 224 εκατομμύρια ευρώ για τη μείωση της ρύπανσης και 565 εκατομμύρια ευρώ για ψηφιοποίηση στη δικαιοσύνη, την υγεία, την εκπαίδευση, τη μετανάστευση, το περιβάλλον και την ενέργεια.
Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ προορίζονται για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού για την αγορά εργασίας...
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών