Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση δεν θα περιορίζεται στα φορολογικά χρέη της πανδημίας και στις υποχρεώσεις πληρωμής, αλλά θα καλύπτει και άλλες κόκκινες οφειλές, με εξαίρεση τα δάνεια που εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Τέσσερις κατηγορίες χρεών έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 72 δόσεων που εντάσσεται στο πλαίσιο επανεκκίνησης νευραλγικών κλάδων της οικονομίας.
Το ελληνικό σχέδιο θα βρεθεί στην ατζέντα της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και προβλέπει την εφαρμογή μιας ολιστικής ρύθμισης με περισσότερες δόσεις από τις 24-48 που προβλέπονται σε αυτήν που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022.
Τι καλύπτεται
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η νέα ρύθμιση δεν θα περιορίζεται αυστηρά και μόνο στα φορολογικά χρέη της πανδημίας και στις υποχρεώσεις πληρωμής που έχουν παγώσει τους μήνες της καραντίνας, αλλά θα καλύπτει και άλλες κόκκινες οφειλές, με εξαίρεση τα δάνεια που αποτελούν κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Υπό προϋποθέσεις στο νέο σχήμα θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που γεννήθηκαν πριν και κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος, αλλά τον τελικό λόγο για τους όρους, τα κριτήρια και κυρίως για το εύρος των οφειλών θα έχουν οι δανειστές.
Το σχέδιο
Το σχέδιο της ελληνικής πρότασης προβλέπει:
- Δόσεις: Αύξηση μηνιαίων δόσεων σε 72. Θα παραμείνει σε ισχύ το πρόγραμμα των άτοκων για όσους επιλέξουν τις 24 δόσεις, ενώ για περισσότερες και μέχρι τις 72 θα υπάρξει επιβάρυνση με επιτόκιο 2,5%.
- Οφειλές: Εξετάζεται διεύρυνση της περιμέτρου των οφειλών. Εκτός από τις φορολογικές υποχρεώσεις των 2 δισ. ευρώ που έχουν ανασταλεί, εξετάζεται να μπουν στη ρύθμιση χρέη όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ της προηγούμενης χρήσης, πιθανότατα και ο ΕΝΦΙΑ του 2021 που θα μείνει απλήρωτος. Στο οικονομικό επιτελείο κοιτάζουν παράλληλα και τις υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή έχουν παγώσει μέσα στην πανδημία, οπότε μιλάμε για μια ρύθμιση χρεών «πακέτο».
- Οφειλέτες: Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οι εξής κατηγορίες:
- Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
- Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση, περιλαμβάνονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ και έχουν πτώση τζίρου για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.
- Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
- Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.
Στα 7 δισ. ευρώ
Η νέα ρύθμιση απευθύνεται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, οι οποίες ήδη τα έχουν βρει σκούρα με τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ενώ δεν έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας και το επιστρεπτέο ποσό των κρατικών δανείων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές αυτές αθροίζονται σε 7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2 δισ. είναι απλήρωτοι φόροι και περίπου 5 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που θα εξοφληθούν σε 60 δόσεις, αρχής γενομένης από τις αρχές τους 2022.
Συνεπώς οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται προς το τέλος του χρόνου όπου θα υπάρχει καλύτερη εικόνα της αγοράς.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών