Η χώρα θα λάβει 7,5 δισεκατομμύρια μέσα στο 2021 από το Ταμείο, το οποίο δημιουργήθηκε για να αντισταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, έναντι αρχικού ποσού 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Αλέξης Πατέλης.
«Αναμένουμε την εισροή 7,5 δισεκ. ευρώ έναντι 4 δισεκ. ευρώ που είχαμε υπολογίσει» υποστήριξε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, προσθέτοντας:
«Αυτό το ποσό ισούται με το 4% της οικονομικής παραγωγής».
Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 32 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημική κρίση.
Σημειώνεται πως την παρελθούσα δεκαετία η χώρα έχει απολέσει το 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ενώ υπέστη περαιτέρω συρρίκνωση 8,2% πέρυσι λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με 3,6% το 2021.
Επισημαίνεται πως οι εκροές περιεστάλησαν κατά 2,3% το α’ τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 – κάτι το οποίο το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας θεωρεί καλό νέο.
«Για το σύνολο του 2021, αναμένουμε ανάπτυξη 3% έως 4%» σημειώνει ο κ. Πατέλης.
Ελληνικές τράπεζες
Για τις ελληνικές τράπεζες σημειώνει ότι θα έχουν ρόλο κλειδί στη διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς μάλιστα έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την εξυγίανση των ισολογισμών τους.
«Όλες οι τράπεζες αναμένεται να φτάσουν σε μονοψήφια ποσοστά κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 2022», με τη στόχευση να αλλάζει σταδιακά προς την αύξηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Γι’ αυτό το λόγο και μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία τα μισά από τα 13 δισ. δανείων που έχει εξασφαλίσει η χώρα μας από το ταμείο ανάκαμψης στο πλαίσιο του Ελλαδα 2.0.
Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι αφήσαμε την οικονομική κρίση πίσω μας και πως σιγά σιγά γινόμαστε κανονική χώρα» αναφέρει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Συμφωνία των G7
Στη συζήτηση που είχε με τη Maria Tadeo από το Bloomberg, ο Αλέξης Πατέλης σημείωσε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, «θα συμμετέχει εποικοδομητικά στη συζήτηση που θα ακολουθήσει» καθώς δεν έχουν ακόμα κλείσει όλες οι λεπτομέρειες. «Καλωσορίζουμε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι G7 για τη φορολόγηση των μεγάλων πολυεθνικών», ανέφερε και επισήμανε πως ο στόχος είναι αφενός οι μεγάλες πολυεθνικές «να πληρώνουν σε φόρους αυτά που τους αναλογούν και αφετέρου να υπάρχει ένα δίκαιο και διαφανές πλαίσιο που θα ισχύει για όλους».
Σχόλια αναγνωστών