Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θεσσαλονίκη: Προς δημοπράτηση και η μονάδα απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα

Θεσσαλονίκη: Προς δημοπράτηση και η μονάδα απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα

Το έργο εξασφάλισε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 68,3 εκατ. ευρώ (με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 70,8 εκατ. ευρώ)

Σχετικά Άρθρα

Σημαντικά βήματα προς τη δημοπράτησή της σημειώνει και η έτερη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη, γνωστή και ως ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Λίγες μόνο ημέρες μετά την προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικού Τομέα, που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ), η μονάδα του Ανατολικού Τομέα εξασφάλισε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 68,3 εκατ. ευρώ (σε ένα έργο συνολικού εκτιμώμενου κόστους 70,8 εκατ. ευρώ).
Δεδομένου, μάλιστα, ότι έχει ωριμάσει πλήρως σε επίπεδο αδειοδοτήσεων, η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ προμηνύει τη δημοπράτησή του σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε αντίθεση με τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα, η εν λόγω μονάδα, με φορέα υλοποίησης τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο.

Η ταυτότητα του έργου

Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του ενταγμένου έργου, η εγκατάσταση θα δέχεται συνολικά προς επεξεργασία 150.200 τόνους απορριμμάτων κατ’ έτος τα οποία θα προέρχονται από τους Δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Θέρμης καθώς και από το Δημοτικό Διαμέρισμα Ε (Αναλήψεως) του Δήμου Θεσσαλονίκης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης αλλά και από τους Δήμους της Π.Ε. Χαλκιδικής (Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Πολυγύρου).
Η ΜΕΑ του Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται δύο ρεύματα στερεών αποβλήτων: υπολειμματικά σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένα οργανικά (βιοαπόβλητα).

Η λειτουργία

Πιο συγκεκριμένα, τα προδιαλεγμένα οργανικά (βιοαπόβλητα) θα προέρχονται από τον Δήμο Θέρμης και από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Δ (Τούμπας) και Ε (Ανάληψης) του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το παραγόμενο υπόλειμμα της επεξεργασίας και το παραγόμενο CLO θα οδηγούνται στους ΧΥΤΥ Μαυροράχης, Ανθεμούντα, Αρναίας και Πολυγύρου ενώ το παραγόμενο απορριμματογενές καύσιμο θα μεταφέρεται σε τσιμεντοβιομηχανία..

Τα προϊόντα

Από την επεξεργασία των δύο ρευμάτων υλικών στη ΜΕΑ παράγονται τα εξής προϊόντα:

  • Ανακυκλώσιμα Υλικά: (Γυαλί, Χαρτί, Πλαστικό PET, Πλαστικό PE, Σιδηρούχα μέταλλα, Αλουμινούχα μέταλλα)
  • Κομπόστ τύπου Α (CLO)
  • Κομπόστ προδιαλεγμένων οργανικών υψηλής ποιότητας
  • Απορριμματογενές εναλλακτικό καύσιμο (RDF)
  • Υπόλειμμα προς ταφή

Οι εισροές απορριμμάτων θα καλύψουν το υπολειπόμενο 36% των σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι η Μονάδα του Δυτικού Τομέα θα επωμιστεί το 64%, το οποίο σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών υποδομών τα επόμενα χρόνια, η διαχείριση των σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη θα περάσει σε νέα εποχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης