Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 17 Ιουνίου 2021 για να ανακοινώσει ότι η Ελλάδα θα λάβει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης νωρίτερα μαζί με άλλες 4 χώρες.
Η Ελλάδα είναι να λάβει για το 2021 περίπου 7,9 δισεκ. ευρώ ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η κυβέρνηση μέχρι την εκταμίευση τους να συνάψει δάνειο γέφυρα 4-5 δισεκ. από τα Ταμειακά Διαθέσιμα τα οποία είναι αναλλοίωτα.
Και ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει κάποιες ελπίδες ότι η χώρα μπορεί να ανακάμψει… εκτός Ταμείου… οι δράσεις που έχουν ληφθεί κινούνται στα όρια της αδράνειας.
Όπως αναφέρει στέλεχος της Nomura εάν δει κανείς με προσοχή τις οικονομίες με όρους μεταρρυθμίσεων και οικονομικών πρωτοβουλιών, εξάγει το συμπέρασμα ότι έχουν βαλτώσει τα πράγματα στην Ελλάδα.
Μάλιστα ειδικά για την Ελλάδα εάν δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης, με τόσα ελλείμματα και τέτοια επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά θα ήταν ένας απέραντος βάλτος.
Πολλά έργα έχουν παγώσει
Το τελευταίο διάστημα η χώρα εμφανίζει μια μεταρρυθμιστική κόπωση.
Πολλά έργα έχουν παγώσει, το εμβληματικό έργο του Ελληνικού, έχει εξελιχθεί σε μια από τα ίδια… παρήλθαν 2 χρόνια και το Ελληνικό είναι στάσιμο ενώ το ζήτημα του Καζίνο κινδυνεύει να ναυαγήσει εξέλιξη που θα μεταβάλλει άρδην και την αρχική συμφωνία.
Το εμβληματικό έργο στο Ελληνικό αυτή την στιγμή μετά από δύο χρόνια είναι στα χαρτιά.
Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ έχει πλήρως παγώσει, αν και θεωρούμε ότι έτσι όπως εξυγιαίνεται η εταιρία ίσως είναι προτιμότερη λύση το πάγωμα.
Η ΔΕΗ έλαβε κάποιες πρωτοβουλίες αλλά η εξυγίανση της καθυστερεί, τουλάχιστον με όρους οικονομικών αποτελεσμάτων, δεν έχουν φανεί στον ισολογισμό.
Πλην της μόνης υπαρκτής μεταρρύθμισης που ήταν η εξυγίανση των τραπεζών, όπου η κυβέρνηση έδειξε αποφασιστικότητα, σε άλλους τομείς η κατάσταση έχει βαλτώσει.
Όμως ακόμη και στις τράπεζες, τώρα που εξυγιάνθηκαν, αρχίζουν να καθίστανται πιο συντηρητικές, θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία μέχρι τα όρια μόχλευσης των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης η κυβέρνηση δείχνει την ενόχληση της επειδή 700.000 επιχειρήσεις ζητούν δάνεια και οι τράπεζες αναφέρουν ότι επιλέξιμες για δανεισμό είναι μόνο οι 33.000 εταιρίες ή το 5% των 700.000 εταιριών.
Προφανώς με τέτοιες λογικές δεν μπορεί να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών