γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Την τρέχουσα περίοδο το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί κατά 150% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020
Αναγνώρισε ότι το ενεργειακό κόστος θα επιβαρύνει τις εταιρείες όπως και τα νοικοκυριά αλλά απέφυγε να προσδιορίσει τη συμμετοχή των δύο συντελεστών στην πορεία ανάπτυξης της Οικονομίας.
Έκανε λόγο για «υγιή» πληθωρισμό ο οποίος δεν πρέπει να κινηθεί άνω του 2%.
Επισήμανε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας πρέπει να είναι μικρότερος σε σχέση με αυτόν που θα έχει ο βασικός πυρήνας των χωρών της Ε.Ε. διότι σε αντίθετη περίπτωση θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αναφερόμενος στο μεταφορικό κόστος, το χαρακτήρισε αναμενόμενο μετά από μακρά περίοδο χαμηλής ζήτησης, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευθεί οδηγώντας τα ναύλα σε σημαντική άνοδο.
Σχέση ενεργειακού κόστους και ΑΕΠ
Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερη έρευνα του ΙΟΒΕ για το ενεργειακό κόστος , είχε προσδιορίσει ότι η μείωση κατά 10% του ενεργειακού κόστους συμβάλλει στην άνοδο κατά 1 δισ. ευρώ του ΑΕΠ και την ίδια στιγμή δημιουργεί 21.500 θέσεις εργασίας.
Την τρέχουσα περίοδο το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί κατά 150% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020.
Πάντως το ΙΟΒΕ κάνει πρόβλεψη για σημαντική ανάπτυξη του ΑΕΠ στα επίπεδα του 5% με 5,5% και σε βάθος πενταετίας η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται με ρυθμούς 3,5% το χρόνο.
Πρόκειται για το βασικό σενάριο ενώ για το πιο δυσμενές οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ θα πέσουν στο 2% με 2,5%.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ αφιέρωσε σημαντικό χρόνο στα κονδύλια που θα έρθουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα παράθυρο ευκαιρίας για την οικονομία που δεν πρέπει να χαθεί.
Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία με σκοπό την μέγιστη απόδοση των κεφαλαίων από την Ε.Ε.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών