Στην Ολομέλεια ΣτΕ εκκρεμεί αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για αναστολή της απόφασης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών εργαζομένων στον χώρο της υγείας
Νοσοκομειακοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στις διατάξεις που οδηγούν σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, από 1η Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, για το θέμα αυτό εκδόθηκαν τέσσερις προσωρινές διαταγές από το ΣτΕ, οι οποίες αφορούν σε 115 συνολικά προσφεύγοντες.
Πλέον το Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να εξετάσει, εάν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής για το ίδιο ζήτημα ή όχι.
Εν τω μεταξύ, στην Ολομέλεια ΣτΕ εκκρεμεί ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για έκδοση, δηλαδή, προσωρινής διαταγής και για αναστολή της απόφασης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών εργαζομένων στον χώρο της υγείας.
Οικονόμου: Σε αναστολή από 1η Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Στο ακέραιο θα εφαρμοστεί ο νόμος από την 1η Σεπτεμβρίου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς υποστήριξε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμο το επόμενο διάστημα για την εξέλιξη της πανδημίας.
«Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά καθοριστικό για την εξέλιξη της πανδημίας.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων και νοσηλειών, υπογραμμίζουν ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο απέναντι στη πανδημία είναι ο εμβολιασμός και συνιστούν σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας καθώς και τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων ιδίως για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές.
Για το σκοπό αυτό από σήμερα μέχρι και την επόμενη Δευτέρα διατίθενται δωρεάν δύο self test από τα φαρμακεία στους μη εμβολιασμένους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και στους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας ηλικίας 5 - 30 ετών.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε γόνιμη πρόταση, κάθε γόνιμη ιδέα προκειμένου να πειστούν και να ενθαρρυνθούν για να διευκολυνθούν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.
Να αξιοποιήσουν δηλαδή το προνόμιο του εμβολιασμού που μας χάρισε η επιστήμη» επεσήμανε ο κ.Οικονόμου.
Επέκταση και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες εξετάζει το Μαξίμου
Υπό εξέταση έχει θέσει η κυβέρνηση
την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοιού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, με τους ένστολους να βρίσκονται στο μικροσκόπιο, όπως και τους εργαζόμενους σε κρίσιμες υποδομές του κράτους.
Η κυβέρνηση, ενόψει φθινοπώρου, θα προχωρήσει σε όσα μέτρα χρειάζονται, αφού βασικός στόχος, εκτός από την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι να μην υπάρξει ξανά γενικό lockdown, παρά μόνο τοπικές παρεμβάσεις και μέτρα όπου παραστεί αναγκαίο.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο, ανάλογα με την πορεία των εμβολιασμών.
Έτσι, μετά τους υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν κληθεί να εμβολιαστούν υποχρεωτικά έως 1/9, φαίνεται ότι σειρά παίρνουν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, αστυνομικοί, στρατιωτικό προσωπικό, Λιμενικό και Πυροσβεστική, ενώ θα ακολουθήσουν και εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου.
Ήδη, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, μετά τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τους γιατρούς, τους εργαζόμενους σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, επεκτάθηκε και στους ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, με τη ρύθμιση να προβλέπει πρόστιμα σε όσους δεν κάνουν το εμβόλιο.
Ακολουθούν οι ένστολοι
Το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους ένστολους, δηλαδή πέρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις - όπου η κατάσταση είναι σύνθετη αφού υπάρχουν επίλεκτα τμήματα που δεν μπορούν απευθείας να αντικατασταθούν – στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Μάλιστα, για την περίπτωση που προχωρήσει τελικά η υποχρεωτικότητα, συζητούνται προτάσεις έτσι ώστε για όσους δεν εμβολιάζονται να υπάρχουν κυρώσεις, για όσους εμβολιαστούν επιβραβεύσεις, ενώ θα υπάρξουν και μετακινήσεις, αν και σε κάθε περίπτωση θα εξεταστούν όλες οι νομικές προεκτάσεις.
Έτσι, για τις Ένοπλες Δυνάμεις (Στρατός Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία), σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέρα από περικοπή μισθού, φαίνεται ότι θα υπάρχει και σειρά αποφάσεων για τους μη εμβολιασμένους που θα δυσκολεύει την επαγγελματική τους πορεία, αφού θα προβλέπονται υπηρεσιακές κυρώσεις και όχι αναστολή εργασίας. Για παράδειγμα, θα μπορεί να καθυστερεί η βαθμολογική εξέλιξη ή να απαιτούνται περισσότερα χρόνια για μια μετάθεση σε άλλη περιοχή ή μετακίνηση σε άλλη υπηρεσία.
Αντίθετα, όσοι εμβολιάζονται θα δύνανται να έχουν πιο γρήγορη εξέλιξη και μετακινήσεις.
Το ίδιο πλαίσιο θα υιοθετηθεί και στην Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική, ενώ θα υπάρχουν και μετακινήσεις σε κάποιες περιπτώσεις.
Μάλιστα, αυτό που εξετάστηκε είναι η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε πρώτη φάση να αφορά μάχιμες και ειδικές μονάδες όλων των Σωμάτων, όπως και ένστολους σε πλοία, υποβρύχια, πολεμικά αεροσκάφη.
Εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές
Ακόμη, η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών συζητείται να αφορά και τους εργαζόμενους σε κρίσιμες υποδομές του κράτους, όπως όσους απασχολούνται στην ενέργεια, στην ύδρευση, στα λιμάνια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις τηλεπικοινωνίες, στα αεροδρόμια.
Για αυτές τις κατηγορίες, θα μπορεί να ακολουθηθεί το μοντέλο της αναστολής εργασίας και αναπλήρωσης με νέες προσλήψεις από εμβολιασμένους υποψήφιους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών