Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας θα ανακοινώσει 8/10 η κυβέρνηση - Κλείδωσε το πακέτο - Επιβεβαίωση ΒΝ

Μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας θα ανακοινώσει 8/10 η κυβέρνηση - Κλείδωσε το πακέτο - Επιβεβαίωση ΒΝ

Στα σκαριά έκτακτη έξοδος στις αγορές

Κλείδωσε το πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων για την ακρίβεια και ανακοινώνονται, εκτός απροόπτου, αύριο από την κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του bankingnews.gr.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει διπλασιασμό του ποσού του επιδόματος θέρμανσης, από τα 100 στα 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου στο μέτρο να ενταχθούν πάνω από 1 εκατ. δικαιούχοι, και αύξηση του ποσού επιδότησης των τιμολογίων του ρεύματος, από τα 200 στα 400 εκατ. ευρώ.
Το σενάριο επιδότησης των λογαριασμών φυσικού αερίου δεν περιλαμβάνεται τη δεδομένη στιγμή στα σχέδια, μολονότι είχε κατατεθεί η ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα για την προστασία των νοικοκυριών που καταναλώνουν το συγκεκριμένο καύσιμο.

Τι ανέφερε νωρίτερα το Bankingnews.gr

«Βράζει» στην ακρίβεια η κυβέρνηση, ψάχνει χρηματοδότη για μέτρα - Eξετάζονται «αναλήψεις» από το μαξιλάρι των 40 δισ.

Παρά τη διαφαινόμενη αχτίδα φωτός από τη Ρωσία που κάλμαρε για λίγο τις αγορές ενέργειας, το άγχος στην κυβέρνηση από το τσουνάμι των ανατιμήσεων σε καύσιμα και τρόφιμα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης παραμένει στο κόκκινο μέχρι να ξεθολώσει το τοπίο και σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.
Η κατάσταση στην οικονομία γίνεται ασφυκτική ενώ δεν έχει έλθει ο χειμώνας που θα κάνει το πρόβλημα της ακρίβειας ακόμα μεγαλύτερο για τα νοικοκυριά.
Το θέμα είναι σταθερά πρώτο στην ατζέντα με τα ανοικτά μέτωπα του οικονομικού επιτελείου καθώς τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν επαρκούν για να αναχαιτίσουν το σπιράλ των επιβαρύνσεων στην οικονομία και την κοινωνία από τις… διεθνείς πτήσεις των τιμών του φυσικού αερίου (αύξηση 130%).
Οι άγνωστοι Χ που παρεμβάλλονται είναι πολλοί εντείνοντας την αβεβαιότητα για την ένταση και την έκταση των πληγών στα εισοδήματα των εργαζομένων.
Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζονται διάφορα σενάρια για πυροσβεστικά μέτρα.
Εκτός από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η αύξηση του κονδυλίου στα 200 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το οποίο θεωρείται ήδη πολύ μικρό, καθώς από τον ίδιο λογαριασμό θα επιδοτούνται και τα τιμολόγια φυσικού αερίου, προκρίνονται επίσης η διεύρυνση των δικαιούχων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης με την αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων, μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Μάλιστα, ορισμένοι εισηγούνται και μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε περίπτωση υποτροπιασμού της κρίσης, σενάριο που συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες υλοποίησης καθώς θα ανοίξει τρύπες στα κρατικά ταμεία σε μια στιγμή που ο προϋπολογισμός βγαίνει κερδισμένος από τους ειδικούς φόρους και κυρίως από τον ΦΠΑ 24% στα καύσιμα που κάνει τη διαφορά στα έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 αναμένονται 1,6 δισ. ευρώ περισσότερες εισπράξεις από τον ΦΠΑ, οπότε κάθε σχέδιο πρότασης μείωσης του συγκεκριμένου φόρου συναντά συμπληγάδες.

Χρηματοδότηση

Από την άλλη υπάρχει το στοίχημα ότι η οικονομία πρέπει να παραμείνει ζωντανή για να μην παγώσει η κατανάλωση που θα υπονομεύσει την ανάπτυξη. Η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς η ανάγκη για δραστικότερες παρεμβάσεις προϋποθέτει ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος δεν υπάρχει αυτή την στιγμή εκτός και αν στο οικονομικό επιτελείο επιλέξουν να τραβήξουν λεφτά από τον λογαριασμό των διαθεσίμων για να σβήσουν τις φωτιές από τις ανατιμήσεις.
Στο μαξιλάρι υπάρχουν λεφτά (φθάνουν τα 40 δισ. ευρώ όπως αναφέρει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού), οπότε ένα μικρό μέρος αυτών των κεφαλαίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση των αρνητικών συνεπειών από την ενεργειακή ακρίβεια.
Όμως το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να δώσει μήνυμα στις αγορές ότι βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα που λειτουργούν ως ασφάλιστρο για τους επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα και συμβάλλουν στο χαμηλό κόστος δανεισμού του Δημοσίου.
Άλλη λύση για το οικονομικό επιτελείο είναι να βγει να δανειστεί από τις αγορές. Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν αποκλείουν το σενάριο μιας τελευταίας ομολογιακής έκδοσης, η οποία κανονικά ήταν να γίνει προς το τέλος της χρονιάς, αλλά λόγω της συγκυρίας ίσως έρθει τελικά νωρίτερα.
Πέραν των άλλων προβλημάτων, η αύξηση των κονδυλίων πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας λόγω της επιβάρυνσης που προκαλούν στο έλλειμμα. Το ζήτημα θα μπει στην ατζέντα της 12ης αξιολόγησης από τους δανειστές, όπου στόχος της ελληνικής πλευράς είναι οι πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, να περάσουν ως προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στην οικονομία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης