Φρέναρε μέσα στην πανδημική κρίση το κυβερνητικό σχέδιο για εξπρές εκκαθαρίσεις χρεών από το Δημόσιο προς τους προμηθευτές του, με αποτέλεσμα τα κρατικά φέσια να διογκωθούν πάνω από τα 2 δισ. ευρώ μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων εντείνοντας τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά.
Πίσω έμειναν το ίδιο διάστημα και οι επιστροφές ΦΠΑ σε ιδιώτες με αποτέλεσμα στο υπουργείο Οικονομικών να προσπαθούν να ανεβάσουν ταχύτητα όπως προβλέπει το σχέδιο δράσης προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο επιχειρήσεων να περιμένουν στην ουρά ακόμα και πάνω από ένα χρόνο για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
Επισημαίνεται ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται σε 547 εκ. ευρώ.
Εκτός από τους δανειστές «καμπανάκι» για τις χρονοβόρες διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ έχει χτυπήσει η Ε.Ε που σε σχετική μελέτη κατατάσσει την Ελλάδα, τη Κύπρο και την Ιταλία στη μαύρη λίστα σημειώνοντας ότι στη χώρα μας ο χρόνος που απαιτείται ανέρχεται σε 31 εβδομάδες ενώ για την Ιταλία και την Κύπρο ο αντίστοιχος χρόνος ανέρχεται σε 62 και 43 εβδομάδες.
Το κυβερνητικό σχέδιο δράσης για την επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ στηρίζεται στη ψηφιοποίηση και απλοποίηση των φορολογικών συναλλαγών με τη συνδρομή και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πάντως τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες παρά τις νέες κυβερνητικές δράσεις και μέτρα για την αποπληρωμή τους κινούνται σε υψηλά επίπεδα στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το δημόσιο οφείλει 1,75 δις. ευρώ και επιπλέον 547 εκ. ευρώ για επιστροφές φόρων δηλαδή συνολικά 2,3 δις. ευρώ.
Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα νοσοκομεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στο τέλος Ιουλίου του 2021 να ανέρχονται στο ποσό των 927 εκατ. ευρώ έναντι 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.
Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν οφειλές ύψους 470 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο έναντι 356 εκατ. ευρώ στο τέλος του περυσινού Δεκεμβρίου.
Στους ΟΤΑ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους ανήλθαν τον μήνα Ιούλιο στο ποσό των 153 εκατ. ευρώ και αφαιρουμένων των προσαρμογών σε 107 εκατ. ευρώ έναντι 252 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2020, δηλαδή μειώθηκαν κατά 40%.
Η μείωση απορρέει από την εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που για το τρέχον οικονομικό έτος ανήλθε στο ποσό των 72 εκατ. ευρώ.
Με βάση το ανωτέρω πρόγραμμα, τα ποσά που έχουν διατεθεί δύναται να μην επιστρέφονται από τους δήμους που θα εκκαθαρίσουν πλήρως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Οι θεσμοί πιέζουν για την εκκαθάριση των οφειλών δείχνοντας «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση λόγω χαμηλών επιδόσεων ενώ νέα αποτίμηση θα γίνει στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης στις 19-20 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι τα «κόκκινα χρέη» του δημοσίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά τα 350 εκατ. ευρώ αλλά λόγω της υγειονομικής κρίσης έχει δοθεί πίστωση χρόνου για την επίτευξη του στόχου.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών