Μεγάλη αυταπάτη οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε σύγκριση με τη βαθιά ύφεση του 2020. Κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης από το τσουνάμι της ακρίβειας
Πρώτον, η κακή εξέλιξη της πανδημίας και η καθήλωση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Δεύτερον, το τεράστιο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα της ακρίβειας».
Με τη φράση αυτή άνοιξε την ομιλία της στην επιτροπή της Βουλής η τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έφη Αχτσιόγλου.
Αμφισβητώντας την εικόνα ωραιοποίησης που παρουσίασε νωρίτερα ο κ.Σταϊκούρας, τόνισε: Ήδη, το 2020, αυξήθηκε το ποσοστό των εργαζομένων που διαβιούν σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης.
Το 1/3 των νοικοκυριών έχουν μεγάλη δυσκολία να καλύψουν βασικές δαπάνες διαβίωσης.
Οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν καθόλου ρευστότητα, έχουν σωρεύσει χρέη που η κυβέρνηση αρνείται να ρυθμίσει ριζικά, ενώ μία στις τρεις επιχειρήσεις απειλείται με λουκέτο.
Αν σε αυτό το δυστοπικό σκηνικό προστεθεί και το τσουνάμι της ακρίβειας, τότε το πρόβλημα κινδυνεύει να πάρει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο μεγάλος όγκος των νοικοκυριών της χώρας να μην μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους, να μην μπορούν να καλύψουν τα στοιχειώδη της διαβίωσής τους», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για το 2021 και οι βελτιωμένες εκτιμήσεις - σε σύγκριση με τη βαθιά ύφεση του 2020 - αποτελούν απόδειξη της ορθότητας της πολιτικής της. Αυτή είναι η μεγάλη της αυταπάτη.
Η αυταπάτη της υποτιθέμενης δικαίωσης, που την κάνει να αρνείται να δει την κοινωνική πραγματικότητα – ενδεχομένως και να μην την ενδιαφέρει να τη δει.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εφαρμόζει μια πολιτική που στην ύφεση επιβαρύνονται εργαζόμενοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νοικοκυριά και στην ανάπτυξη συνεχίζουν να επιβαρύνονται και να αποκλείονται από τα οφέλη της.
Η πολιτική αυτή αυξάνει τις ανισότητες.
Απαριθμώντας, με τη σειρά της, στοιχεία του προσχεδίου Προϋπολογισμού, η κ.Αχτσιόγλου υποστήριξε αυτά μεταφράζονται σε:
- Μεγάλη και απότομη δημοσιονομική προσαρμογή 11 δισ. ευρώ που θα επιβαρύνει πολίτες και νοικοκυριά.
- Περικοπή υγειονομικών δαπανών κατά 900 εκατ. ευρώ.
- Απόσυρση των περισσότερων μέτρων στήριξης, αφαίρεση 12,5 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία.
- Υποβάθμιση του προβλήματος της ακρίβειας, χωρίς μέτρα ουσιαστικής αντιμετώπισής του.Μάλιστα, η ΝΔ απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων που θα πρόσφερε ουσιαστική ελάφρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
- Εξαπάτηση σε σχέση με την προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ για αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια της ανάπτυξης. Ο κατώτατος μισθός μένει καθηλωμένος.
- Μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων. Η κυβέρνηση εκτιμά αύξηση 1,1% του μέσου ονομαστικού μισθού το 2022, ενώ ήδη ο πληθωρισμός ξεπερνάτο 2%.
- Αύξηση εσόδων από φόρους κατά 4,1 δις. (αύξηση 9%). Τελικά με τη ΝΔ διπλάσια της ανάπτυξης είναι η αύξηση των εσόδων από φόρους και όχι του κατώτατου μισθού.
- Αντιμετώπιση των ανατιμήσεων ως ευκαιρία για αύξηση φορολογικών εσόδων από έμμεσους φόρους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών