Πράσινο φως στον ESM για την εξαργύρωση της επιταγής των 767 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της Αθήνας που αντιστοιχεί στα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ακούρευτα ελληνικά ομόλογα άναψε το Eurogroup.
Ωστόσο απεύθυνε συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν και αποτελούν προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022.
Ειδικότερα, όπως επεσήμανε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η ελληνική οικονομία αξιολογήθηκε θετικά τονίζοντας παράλληλα ότι «αναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση, στοχευμένη και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «επικροτήθηκε, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η πανδημία και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η περαιτέρω προώθηση και υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών».
Σημείωσε ότι «ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της χώρας μας να προχωρήσει σε πρόωρες αποπληρωμές του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πρόωρες αποπληρωμές οι οποίες, όπως τονίστηκε, θα είναι πολλαπλά επωφελείς για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας»
«Οι παραπάνω θετικές εξελίξεις προστίθενται στη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία δείχνει ότι το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 13,4% το 3ο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Η καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση, καθώς ο μέσος -μέχρι σήμερα- αντίστοιχος ευρωπαϊκός όρος υπολείπεται του 4%» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.
«Kαθυστερήσεις στην εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών»
Την ικανοποίηση τους για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εξέφρασαν μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Επίτροπος Οικονομίας, Paolo Gentiloni, ο επικεφαλής ESM Κlaus Regling και ο πρόεδρος του Eurogroup Pascal Donohoe, επισημαίνοντας ότι κάποιες καθυστερήσεις οφείλονται στον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας και στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
«Υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, κυρίως στην εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών» ανέφερε ο Επίτροπος Gentiloni στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
«Αλλά συνολικά η άποψή μας είναι ότι αυτές οι καθυστερήσεις συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την πανδημία.
Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να καλύψει το κενό – αλλά συνολικά η αξιολόγηση ήταν πολύ θετική στο τραπέζι του Eurogroup και αυτό το αναγνωρίσαμε όλοι οι υπουργοί," πρόσθεσε.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος Donohoe σημειώνοντας ότι «κάποια βήματα έχουν καθυστερήσει, εμείς ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει».
Σύμφωνα με τον Κlaus Regling του ESM «υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος σε κάποιους τομείς, όπως τα κόκκινα δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες αντιμετωπίζει κινδύνους που σχετίζονται με την πανδημία και τις τιμές ενέργειας, αλλά έχει δείξει ότι μπορεί να τους αντιμετωπίσει.
Τα 767 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα αλλά θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων, διαδικασία στην οποία δεν αναμένονται προβλήματα».
Το ανακοινωθέν του Eurogroup
Το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές προοπτικές, στη βάση της δωδέκατης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου.
Μετά από μια απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν μια σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά και το 2022 και 2023. Τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές περιόρισαν τον αντίκτυπο της πανδημίας στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.
Οι προσπάθειες των αρχών στηρίχτηκαν από τα νέα όργανα της Ε.Ε., όπως το SURE και το NGEU, τα οποία θεσπίστηκαν στον απόηχο της πανδημίας με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεών της και τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.
Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να παράσχει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση και θα παράσχει μια βάση για την ενίσχυση των προσπαθειών προς μια πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Καλωσορίζουμε τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας της Covid-19 και των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου του 2021.
Ειδικότερα, καλωσορίζουμε την εκπλήρωση της δέσμευσης στον τομέα της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών με την εγκαθίδρυση λογιστικού σχεδίου για την κεντρική διοίκηση και την υιοθέτηση αντιμονοπωλιακών διορθωτικών μέτρων στον ενεργειακό τομέα, που ολοκληρώνει τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει για τον συγκεκριμένο τομέα.
Επιπλέον, έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στην απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση επενδύσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διακυβέρνηση των κρατικών εταιρειών, της κοινωνικής πρόνοιας και της δημόσιας διοίκησης.
Η αβεβαιότητα που δημιουργεί η πανδημία συνεχίζει να είναι παρούσα και υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και των προκλήσεων που επισημαίνονται στη δωδέκατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.
Ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Επισημαίνουμε επίσης κάποιες καθυστερήσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της υγείας, και καλούμε τις αρχές να επιταχύνουν την πρόοδο για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στους τομείς αυτούς.
Τα ζητήματα αυτά θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό παρακολούθηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Δεδομένων των παραπάνω, το Eurogroup καλωσορίζει την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τις αναγκαίες δράσεις για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, και ότι πληρούνται οι αναγκαίοι όροι για την έγκριση της εκταμίευσης της έκτης δόσης από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το Eurogroup Working Group και το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταβίβαση κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP/ANFA) και τον μηδενισό του επιτοκιακού περιθωρίου (step-up interest margin) σε κάποια δάνεια του EFSF.
Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της 13ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο του 2022.
Το Eurogroup πληροφορήθηκε ότι η Ελλάδα εξετάζει μια πρόωρη αποπληρωμή της εναπομείνασας οφειλής από το δάνειο που έχει λάβει από το ΔΝΤ, καθώς και μια μερική αποπληρωμή των διακρατικών δανείων (Greek Loan Facility) για πληρωμές κεφαλαίου που πρέπει να καταβληθούν το 2022 και το 2023, με στόχο να υπάρξει θετικός αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.
www.bankingnews.gr
Πράσινο φως από το Eurogroup για μέτρα ελάφρυνσης 767 εκατ. για το ελληνικό χρέος - «Κενά σε μεταρρυθμίσεις»
Θετικά αξιολογήθηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας από το Eurogroup
Σχόλια αναγνωστών