Σαφάρι 27.500 φορολογικών ελέγχων με επίκεντρο τις υποθέσεις εισοδήματος, μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών δωρεών, κληρονομιών, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας προγραμματίζει η ΑΑΔΕ για το 2022. Την ίδια ώρα επιστρατεύονται νέα ψηφιακά μέσα για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής ειδικά στο ΦΠΑ όπου οι απώλειες φθάνουν τα 5,3 δις. ευρώ ετησίως και επιταχύνονται οι αυτόματες κατασχέσεις για τους οφειλέτες.
Παρά την οξεία φάση της πανδημίας και τις αντίξοες συνθήκες στην οικονομία και την αγορά που διαμορφώνει η επέλαση της «Όμικρον» το σχέδιο της ΑΔΔΕ για την αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους στα 50 δισ. ευρώ το 2022 προβλέπει:
- 25.000 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους από τις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.
- Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.
- Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
- 2.500 ελέγχους για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου. Θα ελεγχθούν δηλαδή υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών δωρεών και κληρονομιών.
Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της οποίας οι ελεγκτές θα εντοπίζουν υποθέσεις φοροδιαφυγής, θα διασταυρώνουν τις κινήσεις των φορολογούμενων, θα έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση και θα μπορούν να διαπιστώνουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι ανακριβείς.
Το σύστημα, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί δεδομένα από μία τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις συναλλαγές, τις τραπεζικές κινήσεις.
Στους επιτόπιους ελέγχους οι φοροελεγκτές θα χρησιμοποιούν τάμπλετ για να έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις.
Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του QRcode και θα μπορεί ο ελεγκτής να ελέγχει εάν η απόδειξη έχει περαστεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ.
Παράλληλα θα έχουν στη διάθεσή τους το νέο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis για να εντοπίσουν οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους αλλά δεν το πράττουν και να προχωρήσουν σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των χρεών.
Είναι χαρακτηριστικό το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΑΑΔΕ για το 2022 προβλέπει δράσεις όπως η υλοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων, η επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους (περιλαμβανομένης της ηλεκτρονικής άρσης και του περιορισμού κατασχέσεων), η ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαχείριση οφειλών και ρυθμίσεων, νέο πλαίσιο ενημέρωσης για την τήρηση ρυθμίσεων και προτεραιοποίηση λήψης αναγκαστικών μέτρων.
Επίσης η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην αξιοποίηση των καταγγελιών μέσω της ανάπτυξης ενός συστήματος που θα βαθμολογεί τις καταγγελίες και πληροφορίες από φορολογούμενους για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, κλοπής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Στην Ελλάδα μόνο από τη φοροδιαφυγή από ΦΠΑ κάθε λεπτό το δημόσιο χάνει έσοδα 1.008 ευρώ έναντι 4.000 ευρώ στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για το έλλειμμα ΦΠΑ.
Συνολικά το 2019 η Ελλάδα έχασε έσοδα 5,3 δισ. ευρώ από την κλοπή ΦΠΑ η οποία συντελείται κυρίως μέσω του εθνικού σπορ της μη έκδοσης αποδείξεων.
Όσον αφορά στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους φορολογούμενους προγραμματίζονται:
- ανάπτυξη εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς
- ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με παρακράτηση και βεβαίωσης οφειλής
- αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων
- ανάπτυξη εφαρμογής (appli-cation) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
- εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών