Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι νέο «πακέτο» μέτρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου μετά τις 14/1

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι νέο «πακέτο» μέτρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου μετά τις 14/1
Οι νέες παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτήσει το νέο 10ετές ομόλογο
Σχετικά Άρθρα
Επέκταση των μέτρων στήριξης και έξοδος στις αγορές με 10ετές για την χρηματοδότηση τους περιλαμβάνει η ατζέντα του οικονομικού επιτελείου για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που στροβιλίζονται στην δίνη της μετάλλαξης Omicron.
Ο αποφάσεις για την έκταση και το περιεχόμενο τους θα κλειδώσουν την ερχόμενη εβδομάδα και ένα από τα σενάρια είναι να ενσωματωθούν στο πακέτο με τις πρόσθετες παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών από το κύμα της ενεργειακής ακρίβειας που πλήττει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στη πρώτη γραμμή των εργαλείων για την αναχαίτιση των παρενεργειών από την επιδεινούμενη υγειονομική κρίση βρίσκεται η επέκταση του μέτρου των αναστολών και σε άλλες κατηγορίες καταστημάτων της εστίασης πέραν εκείνων που διαθέτουν μουσική και για τα οποία τρέχουν ήδη οι αναστολές συμβάσεων ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί και το σενάριο μετάθεσης των πληρωμών για οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αρμόδια στελέχη δεν αποκλείουν σε περίπτωση που δεν κοπάσει η ένταση των μολύνσεων η ομπρέλα των ενισχύσεων να ανοίξει και για εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις σπεύδοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα επανέλθει το μοντέλο των γενικευμένων ενισχύσεων που εφαρμόσθηκε στο πρώτο κύμα του κορονοιού. Στη μάχη κατά των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας ρίχνονται και τα κοινοτικά κονδύλια μέσω της ενεργοποίησης προγραμμάτων κυρίως για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσφέρουν «ταμειακές ανάσες» με χορήγηση «ζεστού και φθηνού» χρήματος για κεφάλαια κίνησης.

Επιπρόσθετα σημαντική «χείρα βοηθείας» δίνει η παράταση της ισχύος του μέτρου των πιστωτικών κρατικών κουπονιών για την εξόφληση χρεών στο Δημόσιο με ορισμένους στο οικονομικό επιτελείο να προτείνουν παράταση και πέραν της 30ης Ιουνίου. Πάντως το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών κατακλύζεται από αιτήματα φορέων της αγοράς κυρίως από το χώρο της εστίασης και των επιμελητηρίων για νέα μέτρα στήριξης προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα χρεοκοπίας λόγω της πτώσης του τζίρου.
Ο βασικός κορμός των αιτημάτων περιλαμβάνει διεύρυνση της περιμέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας με χορήγηση του ειδικού επιδόματος όχι μόνο σε εργαζόμενους αλλά και σε επαγγελματίες, χαλάρωση των κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ακόμα και μείωση του χρόνου εργασίας πάνω από το 50%, αναστολή τουλάχιστον έως και το Μάρτιο της πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών με ταυτόχρονη παράταση της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης για τα κορονοχρέη που κανονικά εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου.

Η νέα προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα κορονοχρέη λήγει στις 26 Ιανουαρίου, συνεπώς οι οφειλέτες έχουν πέντε ημέρες περιθώριο για την πρώτη δόση.
Εκτός των παραπάνω η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα νέα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους από το κύμα των ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη να δηλώνει ( στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ) ότι «θα είναι μέτρα εκτεταμένα σε κοινωνία και οικονομία, θα μοιάζουν λίγο με αυτό που λέμε μόνιμο μηχανισμό και θα προσαρμόζονται στο ύψος των αυξήσεων. Τα μέτρα θα είναι χωριστά για νοικοκυριά και χωριστά για επιχειρήσεις.
Εξαρτάται αν θα έχουν την άδεια της αρμόδιας Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ από το αν θα έχουν πιο εξειδικευμένο χαρακτήρα ή θα είναι γενικής εφαρμογής».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε παράλληλα το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών τα οποία θα είναι στοχευμένα και με πλοηγό τον επιχειρηματικό τζίρο που μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης.

Η έξαρση της πανδημίας σε συνδυασμό με το πληθωριστικό κύμα ασκούν πιέσεις στα κρατικά ταμεία με το οικονομικό επιτελείο με το οικονομικό επιτελείο να έχει καρφωμένο το βλέμμα στη δεξαμενή με το μαξιλάρι όπου η στάθμη της έχει υποχωρήσει στα 36 δισ. ευρώ, βάζοντας μπροστά το σχέδιο για νέο δανεισμό από τις αγορές με την πρώτη έξοδο για το 2022 να προγραμματίζεται το αμέσως προσεχές διάστημα, πιθανότατα μετά το σήμα που θα εκπέμψει η Fitch, η οποία στις 14 Ιανουαρίου ανοίγει την αυλαία των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους.
Επισημαίνεται ότι πέρυσι στις 27 Ιανουαρίου είχε επίσης κάνει ποδαρικό στις αγορές ο ΟΔΔΗΧ με 10ετές ύψους 3,5 δισ. ευρώ και απόδοση 0,807%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης