Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η ψευδαίσθηση του Ταμείου Ανάπτυξης – Η Ελλάδα δεν άλλαξε με 270 δισ από 3 μνημόνια θα υπάρξει ανατροπή με 31 δισ;

Η ψευδαίσθηση του Ταμείου Ανάπτυξης – Η Ελλάδα δεν άλλαξε με 270 δισ από 3 μνημόνια θα υπάρξει ανατροπή με 31 δισ;
Οι 9 κρίσιμες ημερομηνίες αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας
Σχετικά Άρθρα

Εδώ και καιρό καλλιεργείται μια ψευδαίσθηση ότι μπορεί να αλλάξει η εικόνα της ελληνικής οικονομίας με τα 31 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα 31 δισεκ. κατανέμονται ως εξής 18 δισεκ. επιχορηγήσεις και περίπου 13 δισεκ. δάνεια.
Πολλοί αναφέρουν ότι τα δάνεια που θα δοθούν με καθεστώς μόχλευσης θα διπλασιαστούν τα 13 δισεκ. θα μετατραπούν σε 30 δισεκ. περίπου οπότε σε συνδυασμό με τις επιχορηγήσεις και το ΕΣΠΑ θα μπορούσαν τα επόμενα χρόνια η οικονομία να υποστηριχθεί ενεργά με 80 – 90 δισεκ.
Η προσέγγιση αυτή ακούγεται ωραία στην θεωρία αλλά στην πράξη είναι διάτρητη.

1)Έχουμε αναλύσει πολύ διεξοδικά ότι η μισή Ελλάδα δεν είναι επιλέξιμη καθώς ακόμη 100 δισεκ. NPEs παραμένουν ως πρόβλημα ναι μεν εκτός τραπεζών αλλά ως πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.

2)Οι τράπεζες αναγνωρίζουν ότι από τις 730.000 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν το μέγιστο 50.000 με 60.000 εταιρίες.
Καθίσταται αντιληπτό ότι η μεγάλη πλειοψηφία μένει εκτός χρηματοδότησης.
Οι τράπεζες θα κινηθούν ΜΟΝΟ εκ του ασφαλούς μετά την περιπέτεια με τα NPEs δεν θα πάρουν ρίσκο.

3)Εάν δει κανείς την συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στα δανειακά χρήματα μπορεί να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Δεν θα επικαλεστούμε την ρευστότητα που πήραν οι τράπεζες από το ELA λόγω έκτακτων συνθηκών προφανώς και δεν μπορούσαν να την χρησιμοποιήσουν πουθενά άπαξ και οι εκροές καταθέσεων ήταν αδιάκοπές.
Όμως μπορούμε να δούμε πως οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα 47 δισεκ. που έχουν δανειστεί από τις εκδόσεις μακροπρόθεσμων τίτλων της ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από τα TLTROS της ΕΚΤ – τα οποία κατά βάση λήγουν το 2023 και 2024 – περίπου 47 δισεκ.
Από αυτά τα 47 δισεκ. πόσα έχουν χρησιμοποιήσει καθώς αυτά δόθηκαν υποτίθεται για την χρηματοδότηση της οικονομίας.
Σχεδόν μηδέν.
Οι τράπεζες ρευστότητα που πρέπει να την επιστρέψουν δεν την δανείζουν για λόγους ασφαλείας.
Ανησυχούν μήπως συμβεί κάτι μοιραίο και εν μέρει δικαιολογημένα αφού τώρα δεινά πέρασε τα τελευταία 12 χρόνια ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος.
Το μήνυμα εδώ είναι ότι τα δανειακά λεφτά οι σοβαροί φορείς… δεν τα σπαταλούν, τα διακρατούν άρα ανάπτυξη από το σκέλος αυτό δεν μπορεί να υπάρξει…

4)Και ενώ όλα αυτά αποτελούν απόδειξη ότι πρέπει να είμαστε πολύ εγκρατείς με τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, - η ξεκάθαρη άποψη μας είναι ότι θα αποδειχθεί το Ταμείο Ανάκαμψης φιάσκο για την Ελλάδα – παραθέτουμε ένα ακόμη επιχείρημα.
Η Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια έλαβε προσέξτε έλαβε 270 δισεκ. σε δάνεια από τα 3 μνημόνια.
Είδατε κάτι να αλλάζει στην Ελλάδα και την οικονομία με τα 270 δισεκ.
Τα 31 δισεκ. αναλογούν στο 11% των 270 δισεκ. και πιστεύει κανείς ότι δεν άλλαξαν τα 270 δισεκ. θα αλλάξει τα 31 δισεκ. που αντιστοιχούν στο 11% αυτών των κεφαλαίων;
Είναι ψευδαίσθηση.

Οι 9 κρίσιμες ημερομηνίες αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας

Τις 9 κρίσιμες ημερομηνίες μέσα στο 2022 όπου η Ελλάδα θα αξιολογηθεί από τους οίκους αξιολόγησης, Moody's, Fitch, Standard and Poor’s και την DBRS παρουσιάζει το bankingnews.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι περιμένουμε μόνο κατά μια κλίμακα αναβάθμιση της Ελλάδος σε ΒΒ+ δηλαδή θα απέχουμε από την επενδυτική βαθμίδα μόλις μια κλίμακα.
Τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται ως junk δηλαδή ως ομόλογα σκουπίδα, ωστόσο αυτά τα σκουπίδα απέκτησαν αξία επειδή, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει σχεδόν 35 δισεκ. ευρώ ελληνικών ομολόγων.
Για το 2022 αποκλείεται - παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης - η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα ή BBB- (η επενδυτική βαθμίδα έχει χαμηλότερη κλίμακα το ΒΒΒ- και υψηλότερη το ΑΑΑ)
Για να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές - μάλλον το 2023 - και να διαπιστωθεί εάν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και επίσης θα πρέπει να αποτιμηθεί το ρίσκο που αρχίζει πάλι να αυξάνεται με επίκεντρο το δημόσιο χρέος.
Η αύξηση των επιτοκίων, ο πληθωρισμός, πιθανή κόπωση στο ΑΕΠ θα μπορούσαν να επαναφέρουν στο επίκεντρο την κρίση χρέους όταν στην Ελλάδα το συνολικό δημόσιο χρέος μαζί με τα repos φθάνει τα 384 δισεκ. ευρώ.

Πότε θα αξιολογήσουν την Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης το 2022; 

Fitch που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με σταθερές προοπτικές θα αξιολογήσει την Ελλάδα 14 Ιανουαρίου 2022, στις 8 Ιουλίου 2022 και στις 7 Οκτωβρίου 2022.

Standard and Poor’s που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές θα αξιολογήσει την Ελλάδα 22 Απριλίου 2022 και στις 21 Οκτωβρίου 2022

DBRS που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές θα αξιολογήσει την Ελλάδα 18 Μαρτίου 2022 και στις 16 Σεπτεμβρίου 2022

Moody's που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές θα αξιολογήσει την Ελλάδα 18 Μαρτίου 2022 και στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 τις ίδιες ημερομηνίες με την DBRS.


Οίκοι αξιολόγησης – Πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδος από Fitch 14 Ιανουαρίου 2022

Με την Fitch να αξιολογεί την Ελλάδα στις 14 Ιανουαρίου 2022, η δεύτερη αξιολόγηση στις 8 Ιουλίου και η 3η αξιολόγηση στις 7 Οκτωβρίου 2022 ξεκινάει η διαδικασία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με σταθερές προοπτικές και το 2021 είχε αξιολογήσει 2 φορές την Ελλάδα ενώ το 2022 θα την αξιολογήσει 3 φορές.

Η κλίμακα ΒΒ είναι δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Στις 14 Ιανουαρίου 2021 δεν αναμένεται αλλαγή στην πιστοληπτική ικανότητα, θα διατηρηθεί αμετάβλητη η αξιολόγηση…
Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αναβαθμιστεί το outlook δηλαδή οι προοπτικές από ουδέτερες σε θετικές…
Για το 2022 εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στην κλίμακα ΒΒ+ υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει νέα επιδείνωση στην πανδημία.
Η κλίμακα ΒΒ+ είναι μόλις μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία ή investment grade.
Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές και με βάση την πορεία των πολιτικών εξελίξεων…
Fitch.png

O αμερικανικός οίκος Standard and Poor's θα αξιολογήσει την Ελλάδα δύο φορές 22 Απριλίου 2022 και 21 Οκτωβρίου 2021.
Να σημειωθεί ότι η Standard and Poor's αξιολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές.

stasndarpoos_BN.png

O καναδικός οίκος DBRS θα αξιολογήσει την Ελλάδα μέσα στο 2022 δύο φορές στις 18 Μαρτίου και 16 Σεπτεμβρίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βαθμολογείται στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές.

DBRS_bn.png


Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's θα αξιλογήσει την Ελλάδα 18 Μαρτίου του 2022 και 16 Σεπτεμβρίου του 2022.
Η Moody's βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Η κλίμακα Ba3 είναι 3 κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

moodddsyhhss2022.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης